Allehanda

Chorizo

Att skriva blogg är lätt, att hitta ett bra namn är svårare. My Perception må ha sin mångtydiga orsak men jag var aldrig riktigt nöjd med namnet. Det var lite för svårt och djupt. Jag tror inte många förstod vad som menades. Därför har jag bytt namn på bloggen.

Chorizo är bättre för att det är kort och slagkraftigt. Jag älskar chorizo. Det är en spansk smakrik korv. Inte som de mesiga nordiska korvarna som i värsta fall smakar något mellan talg och tång. Visserligen är den korv jag tycker bäst om från Lund men Chorizon delar en god första plats med Lunda-knake.

Chorizo är ett spanskt ord och jag tycker om spanskan. Det är vackert  och är ett av världens mest talade språk. T.o.m. större än engelskan. Jag talar inte spanska men jag har lite grunder i bakhuvudet som borde aktiveras. Så fort det kommer en ny spanskakurs i trakten är jag förste man på plan. Även den spanska och latinamerikanska kulturen, folken och traditionerna ligger mig varmt om hjärtat.

Den mest ”kryddade” korven jag ätit var dock inhemsk. Salig fader högg ved i skogen och hade matsäck med sig. På kvällen när han kom hem visade det sig att han inte ätit smörgåsarna med korvpålägg eftersom han hade haft bensinläckage i ryggsäcken och hela smörgåspaketet smakade bensin. Snål som jag var smög jag mig dock till ryggsäcken och plockade bort korven och åt upp den. Ni kan gissa vilken hemsk smak som dröjde sig kvar ett helt dygn efteråt. Kanske det var där jag fick blodad tand för smakrik korv? Är nästa steg surströmming?

Ibland är det svårt att välja rätt

0 kommentarer

 • E

  Chorizo, jo det är ett bra namnval och en god korv. Iivarit och Eetvartit får vara ifred för min del med, för det mesta blir det någon typ av bratwurst från Lidl. De innehåller både mer kött och mer kryddor än de finska korvarna.

 • Malin

  Bästa korven på denna jord är helt klart lenkki-makkara! Utländsk korv är inte alls bra. I mitt tycke. 😉
  Att jag sen inte är någon stor korv-fantast är en annan sak. Heh.

  • Chorizo

   Det är nog så att jag förätit mig på länkkorv. Visst går den an till vardags men nog fordras det lite mera för att jag skall brista ut i jubel. Prova Lunda-knake när du kommer dit, den är en upplevelse.

 • Pumita

  Ett bra namn som för tankarna till Spanien (eller Argentina för min del) även om jag som ickeköttätare skulle kunna ha vissa invändningar… Om du börjar kallas för Korven, vad är då nästa steg? Att byta namn till Pata negra (lufttorkad skinka)? Njae, tänkte väl det. Det är ju nästan som svartfot på svenska. 😀

  • Chorizo

   Bevare mig, Pata Negra, är nog inte mitt första val ifall det blir byte. Men det lät intressant det jag läste på nätet. – ”För att få kallas pata negra måste skinkan komma från svarta grisar av den iberiska rasen uppfödda på ekollon”. Eftersom som jag äter både det ena och det andra så skulle det va intressant att provsmaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »