Allehanda

Bland böcker och böcker

Idag blev jag klar med min andra bok av Mario Vargas Llosa: Det gröna huset. Utan tvekan en stor författare men som också kräver en del av läsaren. Det är ingen vanlig deckare som skall läsas som tidsfördriv. Den första boken jag läste, skriven av denna Nobel-pristagare, var” Bockfesten” och är nog mera lämpad att läsa för den som första gången stiftar bekantskap med Mario Vargas Llosa.

I fredags köpte jag en klassiker som nog är betydligt mera lättläst, utan att för den skull vara banal. Nämligen ”Från jorden till månen” av Jules Verner. Det skall bli intressant att läsa vad denna författare kunde föreställa sig om framtida möjligheter inom teknik och vetenskap. Jag har som pojke läst ”En världsomsegling under havet”, ”Den hemlighetsfulla ön”, ”Jorden runt på 80 dagar” och andra verk av denna författare. Få se om jag fortfarande är lika fascinerad av hans böcker som när jag var gosse och yngling?

Nu står jag i beråd att göra en bokbeställning. Förra årets Nobelpristagare i litteratur stå på tur: Tomas Tranströmer och en för mig ny författare, Paulo Coelho och hans senaste verk ”Alef”. Jag hoppas att både ger mig utbyte och nytänkande.

Jag har ett projekt som vore intressant att genomföra men som jag inte vet om jag hinner och har lust med: nämligen att läsa minst en bok av alla Nobelpristagare i litteratur. Jag har läst en hel del redan men många återstår. En blogg som tar upp detta ämne är Litteraturen där alla pristagarna fått ett eget inlägg. Det blir många timmar på rygg om jag skall läsa alla. Jag ligger för det mesta när jag läser prosa. Hur är ert läge när ni läser böcker? Liggande, sittande, stående eller finns det ytterligare någon ställning som jag inte känner till?

Januarisolens sista strålar över fjärden

5 kommentarer

 • Ama de casa

  Tranströmers verk förstår jag mig inte alls på… Jag tycker bara att det är en massa märkliga ord hopslängda i en gröt. Men jag är väl inte tillräckligt kulturell, kan tro… 😉

  Vilken underbar bild!
  🙂

  • Chorizo

   Skall jag säga som det är, så är/var jag inne på samma uppfattning som du men jag tänkte ge honom en ordentlig chans. Vem vet, kanske det tänds ett ljus i dunklet hos en icke invigd? Jag får väl återkomma med rapport småningom och där redovisa om jag såg ljuset eller om jag får knalla tillbaka till Dan Anderssons diktning. Den förstod jag mig på!

 • lagottocattleya

  Don Juan, nu har jag läst en del av dina eminent underfundigt trevliga inlägg. Du är en lagom kul typ med vackra bilder. Jag kommer att fortsätta läsa…men lite kommentarer får du tåla nu också. Tranströmer! Hoppas du kommit en liten bit på honom, för han ska njutas i små portioner och sjunka in. Själv brukar jag sitta skönt tillbakalutad i bästa fåtöljen, ensam, men gärna till en brasa och med mina två hundar vid fötterna. Tidigt om morgonen eller i kvällningen ska det vara också. Det blev många attiraljer märker jag, men om du inte skulle finna honom – eller om inte han skulle finna dig – så har du i alla fall attiraljerna! På bilden ser jag att du har en hund, men läser att du inte släpper in grannens…Andra djur tycks vara välkomna. Gott så.

 • Don Juan (the PJ)

  Kommentarer är alltid välkomna De ger en indikation på att det finns någon som läser och bryr sig.

  Detta med Tranströmer har jag fattat redan efter ett par sidor. Han skall insupas i små klunkar och låta gommen fyllas med hans aromer innan man sväljer och smackar med tungan. Det finns ett paussnöre (eller vad man kallar det?) i boken så det är nog inte meningen att han skall läsas i ett svep. Vi får se hur vi kommer sams.

  Attiraljerna kan behövas vid läsning av Tranströmer. T.ex. kom jag snabbt på att jag inte kan ligga och läsa honom, något som jag normalt gör. Du verkar ha det ombonat och gott när du läser honom.

  Hunden som jag hade här var min systers, som jag lovade sköta en tid, medan de var på långsemester i Thailand. Grannens hund, som ibland besöker mig, brukar jag inte släppa in i huset för jag vill inte att den skall få till vana att komma hit. Jag bor nämligen nära landsvägen och jag är bekymrad för att den inte skall klara av trafiken och bli överkörd. Av samma orsak har jag inga egna husdjur. Det kan bli en smärtsam erfarenhet, med kanske dödlig utgång, innan de lärt sig vad trafik innebär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *