Språk/Språket

Man, en och du

Man säger si och så, man gör det ena och det andra, man anser ditten och datten. Man, man ,man. Det finns de som vill ersätta detta allmänna man med en istället. Mera könsneutralt är argumentet. En skall leva för varandra, blir det då i den kända sången från förra seklet som Trio med Bumba sjöng.

Det finns en annan variant än man och en, nämligen du. Andra person singularis. Har ni lagt märke till detta? Vid en diskussion talas t.ex. i allmänna ordalag om en sak där man är den vanliga ordvändningen men istället används du. Du köper en begagnad bil, naturligtvis provkör du den innan affären görs upp. Du skulle lika gärna kunna var man eller en. Jag använder ofta denna språkvariant med du istället för man. Varför kan man/en/du fråga sig/dig? Kanske för att förstärka meningen och mera påverka samtalspartnern? Jag vet inte, tanken bara slog mig.

Vad kallas grammatikaliskt detta språkbruk? Någon som vet?

Tillräckligt från konstiga språklådan denna gång. Som avslutning smörar vi till det lite med den gamla slagdängan.

[youtube=https://youtu.be/-z4reDADamg]

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Jag vet inte vad fenomenet kallas, men vad gäller första stycket i din text rör det sig i båda fallen om indefinita pronomen. Neutrala och lite okända. Växlar man till du/ni (personliga pronomen, som du skriver) då lägger man sig på en intimare nivå. Observera att jag skrev ”Växlar man”, istället för ”Växlar du”. Det skulle vara roligt att grotta ner sig i detta bestyr, men engagemang i morgon bitti får mig att avstå.

  Undrar om det verkligen finns en egentlig grammatisk term för dessa pronomenväxlingar, men vem vet, som du skriver.

  Dock vet jag att du kan skriva hit: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=411

  Scrolla ner och leta lämpligt kontaktmetod i botten på sidan. Varför inte skicka hela ditt inlägg. Kanske hör de av sig om din fråga blir aktuell för skärskådande.

  • PJ:s byffé – från by till fe

   Fullt möjligt att Språket, detta eminenta program, vore rätta stället att dissekera detta språkliga fenomen. Jag brukar ladda ned deras program till telefonen och lyssna på speciellt intressanta avsnitt på mina resor när det är dötid och inget annat att göra.

 • fritidsbloggenblog

  Allt som oftast använder folk ”Man” i stället för ”Jag”. Som antyder att det skulle gälla alla, vilket inte är fallet.
  Minns så väl, när en lärare sade i skolan, att vi skall undvika ordet ”Man”. Ibland är det nästan oundvikligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *