Databiten

Kalkylatorn

Denna gång uppmärksammar Databiten kalkylatorn i Windows 10. Jag vet inte hur många som använder den idag när det finns fina kalkylatorer i mobiltelefonen men den är funktionell och finns nära till hands.  Speciellt om man har den i aktivitetsfältet längst ned på skärmen.

Hur som haver så finns kalkylatorn bland programmen, färdig att använda i den storlek man vill ha. Vanliga räknesätt är kanske inget märkvärdigt men vill man så kan man använda den Avancerade versionen med diverse matematiska funktioner.

Uppe till vänster finns tre streck ovanpå varandra och där finns ett antal funktioner som kan vara till nytta. T.ex. datumberäkning. Lägg till eller dra ifrån dagar. Vilket datum är 100 dagar framåt? Kan vara bra att veta i vissa fall. Jo, det är 15 september.

En annan användbar funktion är valutaräknaren där kalkylatorn själv hämtar aktuella valutakurser. Eller om man vill konvertera ytor så finns detta. Kanske hastighet vore något att använda? Hur många km/h är 7 knop? Rätt svar: 12,96 km/h. Effekt är något annat: hur många hästkrafter är 100 kW?

Ja, som synes så är det bara att bekanta sig och välja det man behöver. Till sist vill jag tipsa om att när man använder Standard kalkylatorn så finns en liten knapp uppe till vänster strax efter ordet Standard. Klicka på den så kommer kalkylatorna att hela tiden vara överst på skärmen. Kan vara bra att ha om man vill skriva in ett resultat med många decimaler eller långt tal från kalkylatorn i ett dokument. Minnet är som bekant kort. Eller om man fortlöpande gör många beräkningar. –  Klickar man en gång till på knappen så återgår kalkylatorn till normalläge.

När använde du datorns kalkylator senast? Eller har du en separat ”gammeldags” kalkylator i skrivbordslådan? Kanske du är så avancerad att du använder räknesticka? Vem har gjort det, använt räknesticka en gång i tiden? Huvudräkning, det bästa sättet? Finns det något kul med kulramen?

Skall jag vara ärlig så använder jag mest mobilens kalkylator.

Bild denna gång blir åkerbär som blommar. Efter tips från Hasse i förra inlägget.

När jag ser denna bild så kommer jag att tänka på att jag  idag såg en röd, präktig domherre som knaprade i sig frön från utblommade maskrosor. Ni vet den där gråvita bollen. När stjälken var för hög så fick den ett bett med näbben så att den gick av och lade sig mot marken. Bekvämt för domherren att smaska i sig fröna. Precis som den där avbrutna kvisten på bilden. Ingen dum herre denna domherre! Tyvärr ingen bild.

 

Juhuu, självplocket från skåpet med kaffebröd har åter öppnat i köpladan! Jag brukar unna mig en omarmunk (övre hyllan längst till höger) när jag kör hem från köpladan efter veckohandlandet. Tidigare i vår har man bara kunnat köpa färdigplockade i plastpåse och det kunde bli en kladdig historia innan den gick att krångla fram ur påsen.

8 kommentarer

 • hasse

  Jag har själv idkat ”självplockning” från butikshyllorna men nu under Coronakrisen har jag nog tagit min Mats ur skolan och köper färdigt förpackat. Det är för bedrövligt att betrakta kundernas beteende i butikerna. De går omkring och klämmer på bröd/bulla/frukter/grönsaker/lösgodis. Helt frankt plockar de upp något för att sekunder senare lägga tillbaka produkten i hyllan. Minns speciellt en spurgu i köpladan som gick längs hela brödhyllan och mekaniskt klämde på varje bröd, nåja… nästan varje bröd i hyllan. Likadant en äldre dam på Lidl, hon gillade att klämma hon med 🙁 . Kan man kalla detta beteende för ”beklämmande” ?

  • Per

   Ja, det tycker jag, ordet är beklämmande!
   Det finns mycket att säga om beteendet vid besök i affär/köplada i coronatid men jag tycker ändå att de flesta sköter sig något så när.
   T.ex. att sprita händerna före/efter besök är ju en ganska enkel åtgärd. Själv har jag en flaska i bilen. Att klämma på tomaterna är ganska onödigt.
   Självplockningen i hyllan med kaffebröd sker med tång och det syns mer än tydligt om någon klämt på min omarmunk. Den får stanna kvar.

 • Annepauline

  Se där, nu vet du var du kan gå och njuta av åkerbär så småningom. Hoppas ingen annan hinner före…
  Åh, Prismas kaffebröd! Man kan bli alldeles till sig. De där munkarna är så goda så de är rena rama himmelriket att äta när de är helt nygjorda. Ibland har man turen att få varma grisar där. Saligheternas salighet!
  Här har man oförpackade kaffebröd och matbröd i skåp och hyllor. Jag har inte köpt sådant bröd på länge. Visst sjutton står folk och velar och plockar fram och tillbaka, långt ifrån alla använder de tänger som finns.
  Inte köper jag jordgubbar i öppna askar heller. Där står också folk och plockar för att de hittar ”finare” jordgubbar som de tar ur askar och lägger i den ask de tänker köpa. Folk står också och klämmer igenom hela lagret av avocadon innan de eventuellt hittar någon avocado som duger. Usch, såna ohyfsade människor, ja, inte alla förstås men alltför många.

  • Per

   Det skulle då vara Hasse som hinner före. Han har kanske första tjing, det var han som såg den först.

   Dessa Omarmunkar jag brukar köpa, en enda, äter jag upp i bilen på väg hem. Redan när jag kör ut på motorvägen så är den borta. Väldigt mättande! Man behöver inte äta något annat på flera timmar efter en omarmunk.

   Jo, det är klämkäckt bland hyllor och stånd. Konsistensen skall testas, färgen bedömas och lukten i vissa fall inhaleras.
   Det finns många som också använder handskar/plasthandskar. Däremot är det få munskydd i bruk här i landskapet.
   Jag läste någonstans att i Spanien har dessa engångs-plasthandskar blivit ett problem. De ligger här och var och blåser lätt iväg.
   Ja, så är snart jordgubbarna här. Jag brukar ganska sällan köpa jordgubbar utan väntar tills jag blir bjuden… ha, ha…

 • Annepauline

  Att man kan göra så mycket med kalkylatorn, det har jag inte ens tänkt på. Jag har räknat med räknesticka. Vad jag kommer ihåg var den knepig att lära sig. När man väl kom på hur den fungerade var den otroligt bra. Kulramen ja, haha, DEN var bra! Jag såg en film från något börsmäklarkontor i Ryssland där de anställda räknade på rätt stora kulramar. Pratade i telefon gjorde de samtidigt. Jösses, så det gick undan, händerna rörde sig som lärkvingar över kulorna på kulramen. Hur de lyckades hålla koll på allt och samtidigt prata i telefon är för mig en gåta.

  • Per

   Jo det finns en hel del extra i kalkylatorn som är matnyttigt. Mest kollar jag valutakursen och någon gång tidsberäkningen.
   Jag lärde mig också till viss del räknesticka i skolan med det var ganska kortvarigt som vi använde den. Den tiden var det ännu inte vanligt med miniräknare som kalkylatorn kallades då.
   Jag tror de använde kulram ganska länge i Ryssland. Kanske till och med fortfarande på sina ställen? Jag undrar om det inte är samma i Kina?
   Kingen bland räknesätten är ändå huvudräkningen! Behärskar man den bra är man nog lite speciell. På inventeringar som jag var med om på jobbet var det bra att ha huvudräkningen i skick. Framför allt för att kunna göra snabba överslagsräkningar och få extra kontroll.

 • Erika

  På tal om beklämmande, det här med bröd, bullar och allt som finns till beskådning,
  är det någon som tänkt tanke i hur mycket damm vi får i oss från bakverk osv.
  som ligger helt öppet utan något som helst skydd över. Om vi såg allt detta damm
  skulle vi då offra pengar på att köpa hem sådan? Det skulle var intressant att få vetskap
  om hur nerdammade alla bakverk som ligger helt öppet innehar. Willys i Borlänge har
  inget skydd över sina bröd osv. Coop där jag handla har sitt under plexiglas, likaså Ica
  men de flesta har det utan något över. CityGross i Falun vill jag minnas har sitt i påsar
  med ett visst antal i, väl skyddat från klåfingriga händer. 🙁

  Jag tillhör den som sköljer alla tomater, gurka oavsett plastad eller ej, allt som
  ligger så det går att tar på det sköljer jag noggrant av. Lite nytta gör det säkert. Fy vilka
  snuskiga människor det finns, kanske skulle gå fram och klämma dessa personer
  i häcken så vet de hur det känns för det stakars brödet, eller vad de nu klämmer på.
  Människan förnekar sig aldrig!

  • Per

   Jag har inte tänkt på damm ifråga om bröd och bakverk. Tänker att de inte blir liggandes på länge.
   Utbudet på bilden i köpladan finns bakom glasdörrar som man öppnar och tång som man plockar med. Jag tror de har något slags bageri på min köplada så de fyller på vart efter. Åtminstone för en del av sortimentet.

   Tomater, äpplen och annan frukt och grönt sköljer jag alltid. Som sagt, det finns en och annan beklämmande person. Jo, det vore förfärligt om folk gick omkring och klämde på alla bröna och rumpor de får syn på. Inte lätt att vara ett wienerbröd i denna värld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *