Upplevelser

Urkult 2015, första dagen

Ät aldrig chips i tält och ha alltid en välkomstmatta framför ingången till tältet. Hur man än gör på Näsåkers camping så följer kottar, barr, stickor och strån med in i tältet och därför finns det tillräckligt att städa och hålla efter; chips kan hållas på utsidan. En välkomstmatta är bra, man vet aldrig om man får gäster och så är den himla praktisk när man kliver ur och i tältet utan att bli våt och smutsig om strumporna.

Även denna tredje gång var Urkult helt suveränt.

Jag körde sista sträckan dit på torsdag förmiddag (30.7) på en del grusvägar. Det regnade och Brunte blev alldeles skitig. Jag hade tänkt ta en granskottsglass i Myckelgensjö på Gammelgården men si, jag kom en stund för tidigt så det lilla caféet hade inte öppnat. Jag fick dock fina bilder på de gamla husen som har så fin färg på väggarna. Jag älskar denna färg som äldre gårdar ofta har i Norrland, sådana som inte sett färg och pensel utan har egen naturlig impregnering.

Nåja, även om Brunte inte såg så presentabel ut så tjänade även det sitt syfte. Folk skulle förmodligen under festivalen inte luta sig mot min springare i onödan. Det blev så att jag köpte plats även för Brunte på campingen och fick därmed fint förvaringsutrymme för mina grejor och behövde inte släpa in allt i tältet som jag kunde tänkas behöva under tre dagar.

Tältgrannarna var det inget fel på, närmsta grannar var en liten familj från Sollefteå med gossen Noa som ofta var frågvis som ungar är i den åldern. Kanske han var 4-5 år. Vad gör du? kunde han fråga hur många gånger som helst. Speciellt första kvällen när jag fann för gott att äta lite chips (utsidan tältet denna gång) och han fick ögonen på chipspåsen. Naturligtvis ville han bli bjuden men jag visste inte vad föräldrarna tyckte om det så det blev att jag stoppade undan påsen ganska snart.

I närheten fanns bekanta från ifjol och när jag frågade så visst mindes de mig även om jag då inte pratade med dem. Sister Jane och svåger var med ifjol och de hade språkat med dem så minnet fanns kvar. I år blev det så att sis och svåger inte kom till Urkult p.g.a av mycket arbete hemma. Synd, för de missade verkligen denna fina upplevelse som även årets Urkult var. Inte minst invigningen, Eldnatten kl. 00, som i år sades var särdeles fin.

Själv missade jag den nästan också. Jag kom till Stora Scenen ganska sent och fick därmed en dålig plats uppe på vallen runt om. Massor med folk och näst intill omöjligt att få en syl i vädret. Nåja, kanske hellre en syn på det som hände nedanför. Jag sträckte upp kameran och försökte få lite bilder men med dåligt resultat. Så det var inte mycket jag såg av Eldnatten år 2015.

Cirkus Nord stod för programmet under Eldnatten och hade starkt stöd av den spanska slagverksgruppen Brincadeira från Barcelona. Som tur var fick jag senare under festivalen se Brincadeira uppträda två gånger. Ena gången strax utanför ingången till festivalområdet och andra gången vid församlingshemmet. Så bra de var! En av de bästa upplevelserna under årets Urkult. Gruppen består av ungdomar och de kan detta med trummor och takt. De bjöd på en show där de rörde sig och dansade, som det verkade helt improviserat, medan trummornas virvlar och blixtsnabba anslag gav intryck av perfekt scenografi. De hade hela tiden kontakt med publiken och fick med oss på olika manövrer, klapp- och röstövningar. Verkligen duktiga artister! Jag kommer senare att ladda upp en video som jag spelade in.

En annan spansk grupp som uppträdde första kvällen var Leilia, en grupp från Galicien, som bestod av fem kvinnor som sjöng folkmusik från sagda provins. Fina, samstämmiga låtar och en vacker utstyrsel som blev en av kvällens höjdpunkter.

Första kvällen blev fin och tur hade vi även med vädret som blev regnfritt mer eller mindre. Visserligen kyligt, jämfört med ifjol, men ändå infann sig Urkult-feelingen redan nära jag körde in på området. Det är en speciell känsla att närma sig Näsåker och sedan omslutas av den speciella anda som är Urkult: tolerans, mångfald och öppenhet.

myckelgensjö
Gammelgården i Myckelgensjö med många gamla hus på ursprunglig plats
urkult 2015_2
Här var min boning under årets Urkult.
lailia 2015
Leilia, den spanska gruppen från Galicien.
urkult 2015_3
Musik och spontana uppträdande kunde uppstå nästan var som helst. Här strax utanför ingången till festivalområdet. Som synes var folk rustade med varma kläder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »