Allehanda

Tänkvärd lista

Listor finns det massor av. Ibland intressanta men de flesta rent tidsfördriv. De brukar dyka upp på bloggar och får man en inbjudan skall man svara på listan och kopiera den på sin blogg. Jag brukar nobba de flesta men denna gång tog jag själv initiativet själv och frågade om jag fick kopiera listan, som egentligen är tudelad, till min blogg.

En lista i traditionell mening är det inte, kanske är det därför jag uppmärksammade den.

Blogg FramStegen har gjort en översättning till svenska från originalet. Det tackar vi för!

Du behöver inte skriva ner svaren…bara läsa frågorna…och kan du inte svaren så gå vidare.

1. Namnge de fem rikaste människorna i världen.

2. Namnge de fem senaste vinnarna av Melodifestivalen.

3. Namnge de fem senaste vinnarna av misstävlingen i ditt land.

4. Namnge tio vinnare av Nobelpriset.

5. Namnge de fem senaste Oscarsvinnarna för bästa manliga och bästa kvinnliga huvudroll.

Hur gick det?

Poängen är att ingen minns gårdagens rubriker. De här människorna är de bästa inom sitt område. Men applåderna dör ut. Utmärkelserna missfärgas. Prestationer glöms bort. Hedersbetygelser och diplom begravs med sina ägare.

Det finns andra frågor. Hur klarar du de här frågorna?

1. Namnge tre lärare som hjälpte dig genom skolan.

2. Namnge tre vänner som hjälpte dig genom en svår tid.

3. Namnge fem människor som lärt dig något värdefullt.

4. Tänk på fem personer som fått dig att känna dig uppskattad och speciell.

5. Tänk på fem personer som du gillar att spendera din tid med.

Var det lättare? Vad är lärdomen?

De människor som gör störst skillnad i ditt liv är inte de med flest referenser, mest pengar eller flest utmärkelser. Det är de som bryr sig.

Isen försvinner sakta men säkert. Vy från min villa idag.

4 kommentarer

 • syster yster d.y.

  Vilken härlig lista. Det är nog så att man ganska snabbt glömmer de rika, vackra och berömda men de personer som har funnits och finns i ens vardag och som betytt eller betyder något för en, dem minns man.

  • Don PJ

   Fast när jag verkligen tänker efter så har jag även svårt att få ihop det på andra listan. Ta t.ex. punkt 2 och svåra tider. Jag tycker inte jag har haft några svåra tider att tala om, än mindre behövt hjälp av goda vänner. – Nå, det skulle va den där gången jag hade ryggskott då. Då hjälpte mig salig moder.

 • lagottocattleya

  Tänkvärt tycker jag. Det är ändå det lilla livet som är värt något – inte det stora när det kommer till kritan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *