Allehanda

Somna om

Äntligen har jag fått sova ut. Tupplur igår kväll plus att jag kom i säng före halv tolv. Dock vaknade jag tre och sedan var det svårt att somna om. Det löste sig dock. Jag låg och läste en timme sedan somnade jag om och sov till sjutiden.

Det jag läste var Henry David Thoreaus bok ”Walden”. Bl.a. läste jag följande:

Låt inte förtjänsten av levebrödet bli ditt företag utan din bisyssla. Njut av landet, men äg det inte. Avsaknaden av vitalitet och tro har gjort människan till den hon är, hon köper och säljer och tillbringar sitt liv som slav.

Klok kille den där Henry David som levde på början av 1800-talet. Hans bok är aktuell än idag. Läs den!

Idag blir det Skärgårdsmarknad på Österö och sedan styr jag kosan mot Kaustby och musikfestivalen där. Flera intressanta band och artister jag skall lyssna till.

Till sist en video med Bengt Kyllinge där han sjunger sin sång ”Somna om”. En vacker sång med tänkvärd text. Ge er tid att lyssna några minuter!

[youtube=https://youtu.be/lc7VszOsY3c]

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Det där med att ställa alarmklockan flera timmar för tidigt, bara för att få somna om – det har jag aldrig testat – men utgår helt ovetenskapligt från att det inte fungerar. Däremot är jag smått beroende av att ”snooza”. Där finns två skolor, vad jag vet, de som med emfas hävdar att man ställer klockan – och genast går upp när den larmar – och de som är som jag, de som gärna vrider sig ormliknande på lakanet, och väntar på nästa signal att stänga av. Är man hedonist så är man. Mitt senaste påhugg började kl. 06:00 på atomverket, ombytta och klara – innan vi ombads delta i underentreprenörens morgonmöte i matsalen. Det gav respit, men H. och jag höll vår deadline. Skärplinge kl. 05:00, om det var förmiddagsskift. Det innebar att jag borde avresa en halvtimme tidigare. Klockan ställdes på 04:00, så jag kunde snooza till 04:20, eftersom allt redan var förberett.

  Längs den eländiga vägen finns visserligen på vissa sträckor viltstängsel, men inte pålitliga. Rally-Kalle kan få en mycket obehaglig överraskning. Tamkattor, deras ögon blänker i dikena vid resor under mörka årstider, harapaltar, rävar, rådjur, älgar i stigande storleksordning – men värstingarna för en kollision utgörs av grävlingar (Kära K. utsatte en gång vår Lillskoda för en sådan tête-à-tête – och en ung kassörska på en lokal butik drabbades nyligen av samma malör) och vildsvin. Sträckan Forsmark-Skärplinge är den enda där jag sett varningsskyltar för vildsvin. Nu har jag personligen aldrig testat, men det lär vara som att köra in i en stor sten, enligt utsagor, när man krockar med en grävling. Kolliderar man med ett fullvuxet vildsvin lär det vara som att köra in i en betongvägg. Bäst att lätta på pedalen.

  • PJ

   Själv tillhör jag skolan som likt en spänstig fjäder studsar ur sängen när signalen går i tidig otta. Inget snoozande för min del. Därtill vill jag ha gott om tid på morgonen. Jag är alltså för en mjukstart på morgonen när jag lämnat sängvärmen.

   Viltolyckor i alla former är något jag helst undviker; allt från småfåglar till stora älgar. Hittills har jag klarat mig bra men älg har varit nära några gånger. Grävling har jag också missat, som tur är, men en gång såg jag en framförvarande bil köra över en grävling. En rejäl smäll som slet bort innerskärmen på höger framhjul.

 • surridurr

  Här har du en nattsuddare. På helger och under ledighet lever jag precis som jag vill. Lägger mig mellan 3-4 på morgonen. läser en liten stund. Vaknar 9-10.

  • PJ

   Det har jag svårare med. Kanske du läst min definition av det goda livet högst uppe till höger? Jag tror jag skall modifiera den lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »