Allehanda

Att fira julafton

Så är det åter julafton. Dags att kolla om tomten, den gynnaren, är på kommande. Lägg märke till att ordet gynnare kan betyda både det ena och andra. Allt från donator till skälm. Eller gunstig herre. Mången tomte lär väl ikväll få utlopp för sin filuriska sida.

Ack nej, någon tomte lär inte besöka mig men man kan ju alltid hålla utkik om han syns på himlapällen med sina renar. Om inte, så kanske han syns på Flightradar24? Förresten så har jag inte i år sett något skrivet om julflygningarna från Europa till finska Lappland för träff med tomten. Något jag missat? Jag har kollat några gånger på Flightradar men det har då sett helt normalt ut.

Blir det Kalle Anka på eftermiddagen? Är det en tradition hos er? Själv är jag inget stort fan av Kalle på julafton men det finns de i släkten som absolut måste se ankan utan byxor varje julafton. Ungefär som Gustav Svensson. Så jag får förmodligen min dos. Jag skall nämligen avnjuta julmiddag hos sister Jane senare idag och TV lär väl stå på.

Julklappar? Nej, blir det inte många av. Jag har helt slutat att köpa julklappar. Istället ger jag en slant till RK och Frälsningsarmén. Det känns nästan som något en alternativ jul men det är inte medvetet. Fast det vore intressant att åtminstone en gång i livet fira en alternativ jul. Vad skulle det kunna vara? Tåls att fundera på.

Det som händer på julafton är att tända ljus på anhörigas gravar och så julmiddagen. Sis brukar kunna komponera denna årets måltid helt superbt. Själv bidrar jag med paté, prinskorv, sill och en Skåne, min lille vän. En eller två iskalla nubbar brukar sitta bra mitt i maten. Och Skåne måste det vara, inget annat. Samma till midsommar. Där är jag själv lite som Gustav Svensson. Håller på traditionen.

En annan tradition är att titta på Julfreden som utlyses på Gamla Stortorget i Åbo vid middagstid. Direktsändning i tv som också går att se i kungariket. Det är liksom då julaftonen börjar på riktigt. Att stilla sig något, om man inte sätter upp farten ytterligare på kökssidan eller som för barnen, bygga upp förväntningar inför kvällen.

Vi är inte där riktigt än, denna morgon/förmiddag, julafton 2017. Först skall naturligtvis Svensson, Svenssons julafton skådas. Ingen julafton utan Gustav Svensson och hans familj som firar julafton. Vi har våra principer, Gustav och jag. – Den går också ikväll på Svt24 klockan 21.00 svensk tid men jag tittar den redan nu via nätet och Öppet Arkiv.

G O D  J U L !


God Jul – Svensson Svensson från Öppet Arkiv

Flightradar24

Inte att förglömma min egen  personliga julklassiker. Elvira som har sin åsikt klar om jultomten. Det gäller att ha styr på ”klädorna”!

[youtube=https://youtu.be/-uolReTpERU]

4 kommentarer

  • BEN

    God fortsättning på julen! Allt du skriver låter bekant. Här börjar julen med att vi bänkar oss framför TV o lyssnar på att julfred utlyses. Sedan ljuständning på gravarna. Mycket mat (och restmat) med samma nubbe. Inga julklappar förutom åt 2-åringen. Våra julklappspengar gick denna gång till behövande i närregionen. Å sedan förstås Gustav, min favorit! Bra traditioner skall man hålla fast vid!

    • PJ

      Tack det samma! Äntligen är lite snö kommen till glädje för de barn som fått utrustning för uteaktivitet, skidor, snowboard, skridskor och liknande. Ja, vi ser ut att ha ganska likartat friande av julen med Gustav som favorit i rutan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *