Allehanda

Kalas

Jag gjorde ett litet misstag i fredags. Kanske inte så stort med jag fick smaka på medaljens baksida igår.

Grannens yngsta son fyllde 3 år och naturligtvis skulle det firas med kalas. Jag var också bjuden. Även gossens kusiner dök upp och vi kunde räkna in 4 pojkar i åldern 2-5 år samt en liten tös som såg dagens ljus detta år. Hon förde inte mycket väsen. Men när gossarna kommit upp i varv höjdes ljudnivån avsevärt. Alla leksaker skulle testas, trampbilar köras och allt spring i trappor och rum. Vet ni hur många decibel 4 pojkar i den åldern alstrar? Åtskilliga skulle jag tippa, speciellt när huset har trägolv som förstärkte rullandet av hjul.

-”Ja e poojiis” ropade ena kusinen och kom körade på en blå trampbil. En krock uppstod i hörnan vid bakugnen men inga tårar och ledsamheter hördes. Pojkarna var tåliga och goda vänner. Katten såg jag inte till, den hade nog av ren självbevarelsedrift gömt sig någonstans. Annars hade nog blivit överkörd.

Själv bidrog jag med ett ganska stort antal decibel genom min present som jag köpte i fredags. Det var den som var misstaget. Det var en skruvdragare i gul plast med diverse tillhörande attiraljer. Skruvdragaren surrade betänkligt högt när gossen hittade knappen. Än värre blev det när skruvdragaren sattes mot ett föremål och ”borren” kom igång. Jag visste att leksaker med ljud är populära men jag tänkte inte på att mojängen skulle användas på kalaset. Nåja, jag fick ju gå hem till mitt men de  stackars föräldrarna får nog höra borrandet en tid innan batteriet är slut.

Nåja, barn är barn och liv och rörelse skall det vara. Det är ju ett tecken på att de är friska och utvecklas. Men man kan undra hur det är på ett dagis med många barn i farten. Kanske man där borde ha hörselskydd på?

Först bjöds på korvsoppa, senare på kvällen blev det snögubbstårta tillverkad av mor i huset. En kuriositet i sammanhanget är att i det huset kokas kaffet på mald böna. Inget bryggkaffe där och inget kaffe i övrigt heller. Men när det är besök i hemmet kokas kaffe på gammalt vis. Det är nog inte många unga familjer som kokar kaffe på detta vis i våra dagar. Far i huset visade också stolt upp de första äggen som hönsen värpt. Enligt antydningar kommer jag snart att få stifta närmare bekantskap med hönsen.

 

Han smälte i munnen

0 kommentarer

  • Stina

    De e mycket ljud på dagis. När jag senast var på praktik hade vi besök från hörselförbundet. Det var ett intressant besök för både oss ”tantor” och barnen.. Men ljudnivån var nog likadan ändå efter besöket. Så inte hade det fastnat mycket hos barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »