Allehanda

Detta med naturupplevelse

Ikväll var det ingen svårighet att få fyr i spisen. En stadig sunnan blåser ute med fler plusgrader ovanför 0-strecket så egentligen hade jag inte behövt elda men sotaren kommer i morgon och han ville att jag skulle elda kvällen innan. Så blev det efter visst strul förra helgen.

Det borde bli högvatten men prognosen visar inget sådant. Kanske vinden vänder? Det verkar i alla fall inte som om havsvattnet sköljer trädrötterna denna gång och vinter låter därmed vänta på sig. Prognosen lovar inte heller något norrsken så jag kan låta kameran vila och kan lugnt gå och lägga mig tidigt ikväll.

När kusin från Tomelilla igår kväll åkte iväg till sin sommarstuga – hu, alldeles ensam i mörker ute till en liten holme i grannbyn – stod vi ett kort ögonblick och blickade upp mot skyn. Vi konstaterade att vi såg något som stadsbor sällan ser, nämligen stjärnhimlen utan alltför mycket störningar från väg- och gatubelysning och glödande neon. Något norrsken såg vi inte men det lär ha förekommit  sistlidna vecka på andra sidan pölen.

Egentligen behöver man inte alltid strålande norrsken och en ståtlig stjärnhimmel för att uppleva naturen tätt inpå en höstkväll. För mig räcker det att jag hör vindens susning i träkronorna i den närbelägna skogen. Speciellt magiskt blir det om det är mulet och mörkt. Jag hör vinden, jag vet att skogen finns där i närheten, jag känner vindens smekning mot kinden, ibland stormig och våldsam, ibland ljum och fridsam. Därför har jag ännu inte tänt gårdslampan. Istället har jag än så länge pannlampan på av praktiska skäl.

Den tiden jag bodde i Malmö hade klubben ibland lyssnarläger i Saxtorp. Jag minns hur upplivad jag blev av att bara se en äkta kotte ligga på marken i tallskogen när jag kom dit ut efter kanske flera månaders vistelse i storstaden. Tänk så lite som behövdes för att glädja en enkel människa i storstadsdjungeln! –Nu är jag inföding i Pampas-djungeln.

hellnäs bro
Här börjar skärgården. Hellnäs bro.

4 kommentarer

 • kicki

  Liknande upplevelser hade jag när jag studerade i Åbo och kom hem till den underbara tystnaden om nätterna. Så skönt när endast vindens sus i träden hördes.

  • PJN

   Då är jag inte ensam om den erfarenheten även om den verkar enkel. Just detta med tystnad är inte alla unnat idag och många vet inte ens vad det är.

 • Ninna

  Det är lite som jag nu – har en massa TRÄD och BUSKAR och GRÄS utanför mina fönster. Och ingen direkt insyn där jag bor. Jag har kommit till himmelriket.
  I vart fall efter stadsmått mätt. 😀

  • PJN

   Ja, tänk vad lite som betyder så mycket.
   Jag blev också så euforisk när jag flyttade till en lägenhet i trädtoppshöjd och kunde se ut över en park efter att tidigare bott med mest en tråkig innergård som utsikt. Även om man inte bor på landsbygden kan man ändå följa naturen och årstiderna på ett helt annat sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »