Allehanda

Novembergrått

Ack ja, sådana dagar komma också, de som har en nyans av allt grått på jorden. Idag har det varit en sådan dag, grått, duggregn och skymning. En riktigt novemberdag. Jag som håller november för den tråkigaste månaden på hela året fick bränsle på min brasa.

Jag besökte som vanligt köpladan på förmiddagen för veckoinköp och där fanns lagom mycket folk. Ingen trängsel, snabbt in, snabbt ut. I republiken väger och prismärker kunden frukt och grönt, även bröd och bullar i lösvikt på sina ställen. Ett himla praktiskt och bra system! Märkligt att kungariket inte anammat detta bruk! Det finns även i andra länder, till exempel i Frankrike men icke gamla Svedala som annars är först med mycket nytt. Eller, det kanske finns på något ställe? Eller nytt och nytt, i republiken har systemet funnits länge.

Allt oftare skannar jag själv mina varor vid kassan och sköter betalningen utan inblandning av kassörska. Också det mycket praktiskt. En kassör/kassörska övervakar ett flertal terminaler och hjälper till vid behov. Har man jättemycket varor kan det vara bättre att gå via en vanlig kassa men jag handlar lagom och orkar inte stå i kö med de som handlat vagnen full.

Kontanter använder jag sällan. Det är mera än två år sedan jag senast tog ut pengar i en automat. Allt sköts med kortet. Reser man med Aurora Botnia till Umeå skannar den modige in sin biljett vid grindarna, helt utan inblandning av personal. Precis som det är på många, kanske de flesta flygplatser. Digitaliseringen går framåt. Mest framåt, ibland bakåt. Som till exempel Coronablinkern som jag bedömer som en flopp. Däremot fungerar läsning av coronaintyget bättre, speciellt efter att de fixat någon inledande bugg i appen. Vet ni förresten att man kan ladda ned coronaintygsläsaren till egen mobil och kolla om eget eller andras intyg är giltiga? – Eget via utskrift eller från datorn.

Förra veckan träffade jag en bekant från Danmark och han hade haft problem med coronaintyget när det skulle skannas. Efter att vi rotat runt en stund i hans mobil hittade vi hans danska intyg med EU-logon och QR-koden och naturligtvis måste jag prova min intygsläsare som jag hade i mobilen och jovisst, han fick godkänt! Välkommen till Finland!

Kyro älv Kvevlax

När jag passerade Kyro älv i Kvevlax stannade jag till och tog bilder för att visa något av det gråa.

Lada Kvevlax

På andra sidan vägen fanns denna brädlada som snart tappat det mesta av sin färg. Länger bort några svanar. Denna vecka har jag sett otroligt många svanar på åkrarna som kanske tar sig ett sista skrovmål innan de flyger söderut. Denna grupp är liten, annars kan de vara flera hundra på sina ställen. Finlands nationalfågel: sångsvanen.

Broreparation i Karvsor

Vid Vörå å fick vi stanna till och vänta i det gråa. Broreparation med en körfil. En reparation som påbörjades i somras och håller på ännu. Men så blir det också en jättestark bro. Får vi hoppas.

I skogen, på min eftermiddagspromenad, var det inte lika grått.  Allt är bättre i skogen.


Coronaintygsavläsaren – THL:s hemsida. Välj Android eller Apple för att komma till rätt version på Google Play där den visas på finska men installerad på mobilen är det svensk version om man har en svensk mobiltelefon.

2 kommentarer

  • annepauline

    Nog är det mörkt och grått alltid. November är absolut årets tristaste månad, grått och mörkt dygnet runt.

    Kul att se bilder från Kvevlax. Det finns många fina ställen utmed Kyro älv. Hehe, den där brädladan känner jag mycket väl igen. Den har tappat mycket mera färg än när jag såg den sist. Ladan har ju ett rejält tak och används kanske till nånting. Jag tycker att ägarna borde kosta på ladan lite ”römyllo”.

    • Per

      För kanske fem-tio år sedan, eller var det kanske ännu längre tillbaka, när ladan var nymålad fick jag en fin bild med ett intensivt grönt gräs runt ladan uppblandat med gula maskrosor. Färgkombinationen rött, grönt, gult blev lyckad. Igår betydligt mera nedtonat i färgskalan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *