Resor

Också en resa

Igår gjordes åter en resa till Björkarnas stad. Den sjätte i ordningen för min del detta år. Vädret var oss inte helt nådigt med snöfall i hemknutarna och hård sidovind till havs men det var ändå inga större problem ombord. Resan som sådan var, skall vi säga annorlunda, än när jag brukar resa ensam. I en grupp finns det alltid de som blir mera uppspelta än andra och ibland kan det bli för mycket av det goda.

Därtill höll bussen på att köra i diket. Halka och snöfall gjorde att manöverutrymmet, när bussen skulle backa, blev begränsat. Ena framhjulet hamnade i dikeskanten med påföljd att dörren skadades och gick sedan inte att öppna. Som tur var gick dörren på chaufförssidan att öppna och där klev vi ut när vi åkte hem. Ja, inte under körning utan vid respektive hållplats. Hem kom vi alla och det får vi tacka makterna och busschauffören för.

Själv hade jag nöjet att för första gången besöka H:Ström – Antikvariat & Bokhandel på Skolgatan. Där hämtade jag en bok som jag beställt på Bokbörsen och kunde på samma gång inspektera utbudet i butiken.

Jag har alltid tyckt om att ta en runda i bokhandeln på orter och ställen men framför allt gillar jag att gå i antikvariat och i second hand-butiker där även böcker säljs. Orsaken är att jag där kan hitta riktigt fynd, klassiker som inte mera finns i den vanliga bokhandeln och rena överraskningar. I antikvariat känns liksom litteraturen mera i väggarna och de fåtaliga som strosar runt i trånga gångar och bland fullpackade hyllor mera litterärt intresserade. Det där sista inbillar jag mig kanske eller vill tro.

I Malmö burkade jag ofta som lördagsnöje göra en runda i olika antikvariat och ibland kom jag hem med någon intressant bok som det bara fanns ett ex av i hela stan.

Boken som jag igår hämtade var Walden av Henry David Thoreau på svenska i översättning av Peter Handberg. Språket i den engelska utgåvan jag köpte tidigare är ganska svårt men med den svenska översättningen får jag hjälp och stöd.

julgran umeå 2013
En ståtlig julgran hade de i Umeå men snön fattades. För ovanlighetens skull har vi mera snö än på andra sidan pölen. Närmare 20 cm snö har vi fått senaste dygnen.

 

 

4 kommentarer

 • kicki

  Det var ett lite vågat företag att ta sig ut på havet i gårdagens väder. Konstigt att Umeå inte fått någon snö ännu, för där brukar vara rejäla snövintrar.

 • Erik Forsling

  Och jag, som också älskar att spatsera i boklådor av olika slag – men numera är sparsam njutare av det nöjet, av ren självbevarelsedrift – undrar återigen; kom du ihåg att köpa kronärtskockor? Färska eller på konserverade på burk.

  • PJN

   Kronärtskockor, nej, där svek mig minnet. Men jag vill minnas att jag sett dem i en köplada här i provinsen för inte så länge sedan. Dock blev det inget köp då heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »