Allehanda

Searching for Sugar Man

Jag tittade igår dokumentärfilmen ”Searching for Sugar Man” som handlar om den okända sångaren Sixto Rodriguez från Detroit som på början av 1970-talet spelade in två plattor som blev floppar i USA. Det fanns de som klassade honom högre än Bob Dylan och onekligen, när jag lyssnade till musiken, så är både hans sångröst och texterna speciella. Samhällskritiska och med rötterna i det liv på gatan som  Rodriguez levde. Trots det blev det ingen framgång och han lämnade musiklivet och en lovande karriär åt sitt öde. Han blev främst bygg- och diversearbetare.

Det märkliga var att medan Sixto Rodriguez förblev relativt okänd så blomstrade hans musik i Sydafrika och han blev där en stor idol jämförbar med de största världsstjärnorna. Han fick många anhängare men ingen visste vem han var utan det gick skrönor om att han tagit sitt liv på scen under dramatiska former. Allt detta utan att han själv visste något.

Det fanns de i Sydafrika som sökte hans ursprung utan större framgång tills någon hittade namnet på en stadsdel i Detroit i en av hans sånger. Det var då de fick något att spinna vidare på och kom också i kontakt med den livslevande Sixto Rodriguez som förnöjsamt levde sitt liv med byggjobb och ett enkelt boende. Han var en enkel och ödmjuk människa, kanske lite udda. Han fick nu renässans och gjorde turnéer i både Sydafrika och Australien. Han fortsatte dock med sitt enkla liv och rik blev han inte. Förmodligen fanns det folk som utnyttjat honom när rättigheterna såldes.

Ett fascinerande öde och vad jag vet så lever han än idag. Hans musik finns bara delvis på Spotify medan hans två första album ”Cold Fact” och ”Coming from Reality” är riktiga rariteter och finns naturligtvis inte på Spotify. Man får lugnt ställa sig på väntelista för köp, om man alls får någon skiva.

Som tur är finns båda albumen på YouTube och med hyfsat bra ljudkvalité. Om det är originalinspelningar vet jag dock inte.

Ett mysterium är denna man som varit/är socialt och politiskt intresserad. Bl.a. har han ställt upp i ett borgmästarval, dock utan att vinna valet. Det är ett stort tidsspann från början av 1970-talet när han försvann fram till 1998 när han upptäcktes av de som verkligen gillade hans musik, de i Sydafrika.

Egentligen hade jag delvis tänkt skriva om något annat men det får komma en annan gång. Se dokumentärfilmen, lyssna på musiken och fundera på alla de som kunnat bli något stort men aldrig fick chansen eller så tappade de sugen i något skede. Det finns kanske många Sixto Rodriguez bland oss?


Searching for Sugar Man – Finns på Svt Play fram till 18 november 2018
Sixto Rodriguez – Wikipedia

”Cold Fact” full album

Coming From Reality (Full Album)

 

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Den här filmen har ett antal år på nacken, och jag såg den på flyget över Atlanten när den var ny och mycket i ropet. Jag vill minnas att Emma var entusiastisk, medan jag personligen mera tveksam. Tyvärr tog regissören Malik Bendjelloul sitt eget liv en tid efteråt. Hans bror Joar är en mycket begåvad journalist som behärskar en mängd språk, vältalig, påläst, förtroendeingivande och snygg. Vi var många som saknade honom när han för en tid sedan slutade på SR för att gå till Dagens Nyheter. Det var en förlust det också.

  Här är Joar om Malik: https://www.youtube.com/watch?v=uKveN2q6_7w
  Nu har jag inte sett det här klippet själv, men ska göra det.

  • Per-Johan Nylund

   Man kan se filmen som sådan men också fascineras av Sixto Rodriguez, hans musik och öde. Då är filmen bara en del, om än viktig, för att få nys om och insyn i Sixto Rodriguez liv. Jag förstår att du förmodligen i första hand bedömer filmen medan jag mera ser till fenomenet Sixto Rodriguez och hans musik. Jag är ju intresserad av udda människor som går sin egen väg. Som tur är finns de båda tidiga albumen på YouTube och därifrån kommer jag att spela in ljudet.

   Filmen i alla ära men jag anar att det finns en hel del mera att utforska om Sixto Rodriguez.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »