Språk/Språket

Smoukahontas

Kan man som Pampasbo ha missat ”Smoukahontas” den senaste tiden? Jag tror inte det för hon har blivit poppis både i lokala avisor och på nordisk TV för att inte tala om YouTube. Och snart lär hon också bli kändis over there. Sara-Maria skall nämligen gästa Ellen Degeneres show i staterna med sina språkliga övningar som har blivit omåttligt populära på YouTube. Hennes grej är att hon uppfångat olika språks egenheter och melodier och kan återge dessa utan att egentligen kunna språken som sådana. Hon talar nonsensspråk men med rätt melodi, tonfall och mimik. Därtill har hon en härlig personlighet som passar bra överallt.

Sara-Maria ”Smoukahontas” Forsberg bor i Ebbas stad, 19 år och jobbade som kassörska på HH. Hon hade tråkigt och gjorde en video som hon laddade upp på YouTube. Resten är historia.  Eller, kan man skriva så när hon är mitt uppe i processen? Hur som helst, hennes video på YouTube har setts närmare 10 miljoner gånger, vilket är anmärkningsvärt.

Visst är hennes språkvideo fenomenal men även hennes uppföljare med sång på bl.a. hindi imponerade på mig.  Holländska undviker hon för där har hon inte allt på koll. Även portugisiska var, enligt min mening, inte helt hundra men i övrigt är hon duktig på att imitera språk.

Något som mest imponerade var hennes besök på TV4 och STV:s morgonprogram. Hur ledig som helst och med en scenvana som verkar medfödd. Den borne programledaren? Som jag ser det har hon en framtid inom underhållning, TV, artisteri.

Märkligt är att hon på några få veckor gått från inhoppare som kassörska i en köplada till en kändis jorden-runt. Mina egna blygsamma videor på Tuben röner måttligt intresse. Mest stolt är jag ändå över min Urkult-2013-video.

Videon:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ybcvlxivscw]

Gomorron STV1

6 kommentarer

  • PJN

   Ja. hon är verkligen duktig. Men det finns också andra små detaljer som gör videon så bra, hennes sätt att titta runt om, grimaser och ljud. Det är helheten som gör det.

  • PJN

   Att hon hanterar sin nya situation och framträdande i TV på ett så bra sätt är också ett stort pluspoäng. Inte det minsta nervös eller fumlig.

 • Erik Forsling

  Lite less på mig själv och mina länkar, så jag avstod då på tiden, men tänkte tidigare länka vidare till förra (alt. förrförra) SR P1 Språket, där också denna video avhandlades. Kanske hörvärt för den som vill få en rikssvensk analys av fenomenet. Hon utbrister ju även på svenska. Men som sagt, jag är less på länkskickande, och detta känner nog de flesta i Österbotten redan till tänkte jag.

  Sedan blev det såklart tjafs i kommentatorsfälten om huruvida hennes modersmål är svenska eller finska. Om vad som är finlandssvenskt, respektive svenskfinskt. Har sett den här videon presenteras även i andra sammanhang. Hon har verkligen hittat en bra nisch.

  Bara det värt att ta del av.

  • PJN

   Jo, jag lyssnade på Språket när detta inslag var med, kommentarerna läst jag nyss.
   Hon räknar finskan som sitt modersmål men talar också Jakobstadssvenska. Tvåspråkig med andra ord, eller rättare sagt trespråkig om vi också räknar in engelskan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »