Funderingar

Detta med kategorier på bloggen

Detta med kategorier på min blogg är svårt. I högra panelen på min blogg finns flera sökfunktioner om man vill traska runt i min blogg och hitta saker. Först har vi den vanliga sökfunktionen där man kan skriva in ett eller flera ord. Faktiskt ganska effektiv. Vi har också sökning per månad och i kalender. Fungerar fint. Och så har vi sökfunktion per kategori, sorgebarnet.

Jag försöker strukturera upp innehållet lite grann genom att ha kategorier men problemet är att jag har haft fel kategorier eller så har det under resans gång tillkommit kategorier som jag inte har en aning om varför. Därför gör jag ett nytt försök med att rensa i kategorierna och skapa någon ny för att få bättre ordning på innehållet i bloggen.

Min blogg är inte nischad utan mera en personlig blogg där jag skriver vad som faller mig in men den har vissa favoritämnen varför jag vill ha kategorier. Kategorierna får mig även att förstå vad jag skriver mest om. Det finns en räknare per kategori. Istället för tidigare 18 kategorier blev det 10.

Så här har jag tänkt mig.

Allehanda – Här hamnar allt som inte har någon tydlig kategori. Ditten och datten. Den är standardkategori varför alla inlägg som tidigare fanns under borttagna kategorier nu finns här. Allehanda är också största kategorin.

Databiten – En liten kategori men som jag vill ha kvar där jag presenterar diverse dator- och Internetbaserade inlägg. Inga expertutlåtanden utan mera enkla tips som säkert många redan känner till men så finns också de för vilka dessa tips är nya eller bortglömda.

Förr i världen – Ett kärt ämne på min blogg. Hur det var en gång i tiden, andra seder och bruk, händelser när jag var liten pojke, vad jag hört berättas.

Funderingar – Detta är allmänna tankeövningar och därmed också en lite diffus kategori. Den ersätter tidigare kategorier Politik och Reflektioner. Kategorin speglar mina värderingar, åsikter, filosofiska funderingar och tar upp sådant som jag går och funderar på. Kanske reflektioner på något jag läst eller sett på TV.

Livet på landet – Naturligtvis! Det är ju där jag bor, i en liten by, och vad passar då bättre än att dela med mig av det sömniga byalivet och hur vi bra vi har det som får bo på landet. Nackdelarna får kanske också utrymme. Som motsats kan jag även skriva om urbaniseringen och dess inverkan på människor samt olika livsvillkor för glesbygdsbor och stadsbor.

Resor – Jo men visst, att resa är kul och att dela med sig är också roligt. Mina reseberättelser hoppas jag inte blir en lista på turistfällor utan att jag lyckas smuggla med en och annan personlig händelse och upplevelse. Gärna om människor jag mött på mina resor eller iakttagelser av människor jag gjort.

Språk/språket – Jag är intresserad av språk och i synnerhet av mitt modersmål svenska. Inte för att jag har någon större språkbegåvning men även en blind höna kan hitta ett korn. Förutom de nordiska språken så har jag varierande kunskaper i finska, engelska, tyska och spanska. Med två undantag från de nordiska: isländska och samiska som jag inte kan nästan någonting av. Av de samiska språken vore det kul att kunna åtminstone någonting.

Upplevelser – Synonymer för upplevelse är: händelse, erfarenhet, äventyr, evenemang, tilldragelse men också intryck. Sådant som gör att jag känner mig upplyft och upplyst. Jag hade först med en kategori Kulturellt men tyckte det lät lite väl pretentiöst för denna blogg varför också kulturella händelser finns med i Upplevelser. Kultur är för mig upplevelser; om det så är musik, litteratur, konst, teater, film eller annan skapande verksamhet. Inte minst möte med en annan människa kan vara en upplevelse. Upplevelser i naturen finns i denna kategori. Ett inlägg från en resa kan också mycket väl finnas under kategorin Upplevelser.

Urkult – Urkult-festivalen i Näsåker varje år i början av augusti ligger mig varmt om hjärtat varför den får en egen kategori.

YouTube – De inlägg där jag har med egna videor på YouTube kommer att också få denna kategori så att det snabbt går att hitta vad jag skrivit om dessa videor. Det kan vara en hel del annat än vad som visas på videon.

Såja, detta var min senaste programförklaring för denna blogg. Hmm, hur skall jag nu kategorisera detta inlägg? Det får bli Funderingar därför att inlägget till stor del handlar om mina tankar kring bloggen och vad jag skriver om.

Saknas det någon kategori eller finns det något att tillägga? Är det en vettig indelning av innehållet? Skall jag skriva om något annat? – En liten kluring till er läsare: under vilken kategori hör drömmar?

Malaktvägen i Oxkangar

Lite snö kom natten till söndag och senaste natt hade vi nästan -10 C.

Ifjol, den 27 januari, hade vi betydligt mera snö. Ser ni så prydligt jag skottade gårdstunet den gången?


9 ways to become a successful travel blogger – Ett blogginlägg på Nordic Matt Travel Blog som gjorde att jag började fundera på min egen blogg som förvisso inte är någon reseblogg.

4 kommentarer

 • Fina Christina

  Svårt! Jag har väldigt få kategorier numera och har försökt använda taggar också. Så under kategorin kreativt ryms allt sånt och vill du hitta något specifikt t.ex. pyssel så är det att klicka på den taggen. Drömmar ja, beror ju på vad som menas med drömmar om det är sånt du drömmer om att se/uppleva/göra eller om det är sånt du drömt när du sover. Det kan ju passa in under både upplevelser och funderingar, lite beroende på hur man definierar ordet.

  • Per

   Jo, taggar kör jag också med. Även när det gäller fotografier.
   Men visst är det så, drömmar kan höra till både Upplevelser och Funderingar. En dröm under sömn kan vara en upplevelse men också en fundering inför framtiden.

 • Annepauline

  Det verkar vara en hel del pyssel med att ha blogg. – Här är det fortsatt uppemot 10 plusgrader dagtid. Snödropparna som brukar blomma i just snö i februari har redan blommat utan snö i två veckors tid.
  Drömmar passar väl in under upplevelser? Drömmar på natten kan ibland vara en upplevelse, drömmar på dagen i vaket tillstånd kan bli upplevelser.

  • Per

   Nja, det är så svårt och pyssligt som man gör det. Egentligen är det bara att skriva på men vill man ha tilläggsfunktioner så får man pyssla lite.
   Drömmar under sömn kan vara riktigt stora upplevelser som skall berättas om. Och så finns det dagdrömmar och drömmar om framtiden. Hmm, en viss skillnad på de två sista, tror jag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »