Allehanda

Nya tider för Vårt Land

Samlingspartiet (systerparti till Moderaterna) håller snart partistämma. Motioner och förslag kommer in på löpande band. Vissa lite vissna, andra mera uppmärksammade. Som detta med att byta nationalsång.

Republiken befinner sig i fritt fall, om man skall tro dystergökarna; ingen ände på eländet. Svångrem och piska är det enda som regeringen, där samlingspartiet ingår, rekommenderar. Finländarna är ett härdat släkte, nog tåls både rapp och spark för att få ordning i leden. Vem som sedan vinner på karusellen är en annan sak. Det talar vi tyst om, godtrogna och förhoppningsfulla som vi är.

För att pigga upp stämningen föreslår Birkalands samlingspartiunga till partistämman att nationalsången ”Vårt land” ersätts med Finlandiahymnen, komponerad av Jean Sibelius. Ett mäktigt musikaliskt verk. Lite ombyte kan inte skada tycks Samlingspartiets unga i Birkaland anse.

Blickar jag ned på kommentarerna i artikeln som Vasabladet levererar är åsikterna högst delade. Några tycker att förslaget är lysande men de flesta visar tummen ned. I en kommentar föreslås att vi kan rotera flaggen motsols 90 grader, byta sångsvanen mot skarven samt ersätta nationalblomman liljekonvaljen mot lupiner. Nationalsången borde naturligtvis vara Hard Rock Hallelujah med Lordi. Tolkar jag saken rätt finns det en hel del ironi i förslagen.

Av någon märklig anledning har Estland och Finland samma melodi till sin nationalsång. Möts Finland och Estland i tävling av något slag så spelas alltid samma låt vid prisutdelningen oberoende av vem de två som vinner. Detta tycker somliga är ett problem. Därför borde vi ändra vår nationalsång till Finlandiahymnen. Partistyrelsen godkänner förslaget.

Av någon ännu märkligare anledning valde Biafra, som i Norden är känt för sin fattigdom och von Rosens flyginsatser i kriget på slutet av 1960-talet, Finlandiahymnen som sin nationalsång på slutet av 1960-talet. Snabbt flikar någon in att ”Då passar det ju bra. Samlingspartiet strävar ju efter en likadan inkomsfördelning hos oss som man har i u-länderna.”

Jag kan hålla med om att Finlandia är ett mycket dramatiskt och storslaget musikaliskt verk. Ett av de bästa i världen. Men som nationalsång är det mindre lämpat, tycker jag. ”Vårt land” är bra som det är, komponerad av Fredrik Pacius, född i Hamburg, med text av Johan Ludvig Runeberg, finlandssvensk, född i Jakobstad. Kanske finns de som stör sig på att det finska inslaget saknas i nationalsångens tillkomst?

Hur vi än vrider och vänder på saken så verkar republiken vara stadd  i förändring enligt principen ”rör om i grytan allt vad du orka”. Alltid är det någon som vinner, de flesta förlorar.

[youtube=https://youtu.be/x-xm4SYH3t4]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *