Allehanda

Lilla jul

I mitt föregående inlägg skrev jag i en kommentar att vi firade lilla jul. Den firades nämligen i går, lördagen innan första advent. Det är en sed som finns främst i republiken och jag hade tänkt skriva lite bakgrundsfakta om den men så hittade jag ett utmärkt inlägg på Linneas språkblogg, en för övrigt intressant blogg som dock verkar ha insomnat. Här: Lilla jul är en mindre variant av den stora motsvarigheten. Vill man få ytterligare info finns även en liten artikel på det allvetande Wikipedia: Lilla jul. Institutet för de inhemska språken har också en artikel i ämnet: Om lilla jul och firmafester

I Skåne minns jag att det också firades lilla jul eller rättare sagt lilla julafton, vilken inföll dagen innan den riktiga julaftonen. Exakt vad det firandet gick ut på vet jag inte för jag hade själv ingen del i det firandet. Egentligen har jag inte firat lilla jul sedan jag var liten gosse.

Det jag kan bidra med är hur vi firade lilla jul när jag var barn. Vad jag minns så hade vi ingen minijulgran eller något annat större julpynt och inte fick vi heller några julklappar den dagen. Här kan kanske sister Jane rätta mig om jag missminner mig. Däremot var det sed i vår by att någon från granngården eller någon annan gård i byn smög sig fram till ytterdörren i den mörka kvällen och hastigt öppnade dörren och slängde in ett vedträ på golvet i storstugan. Då gällde det för husfolket att vara på alerten och snabbt rusa ut och försöka fånga inkastaren eller åtminstone få en skymt, en aning, om vem det kunde vara. Hade man tur så kom det flera vedträn under kvällen och då blev det en ny rusning. Så där höll vi på. Spännande för oss barn men jag minns att salig mor hade inte mycket till övers för denna sed. Mycket mer än så minns inte jag att det hände men idag verkar åter lilla julfirandet blomstra av aktiviteten på Facebook att döma.

Seden med att kasta in vedträn på stuggolvet låter knappast sig göras idag. Många har låst ytterdörren och ett modernt hem av idag har också en hall och kanske ytterligare utrymmen innan man når kök eller vardagsrum. Det gör det så att säga krångligare. Förr i världen stod ytterdörren oftast olåst när man var hemma och i farstun hade man inte den lyxen att ha ljuset tänt. Då var det lätt att överraska och utföra sin lilla julgärning.

kvarnen2
En modernare tradition i byn är att byns väderkvarn får ljusdekorationer på vingarna denna helg. Vi får tacka E. för att hon låter sin kvarn lysa upp i decembermörkret.

4 kommentarer

  • PJN

   En annan variant av inkastandet. Kanske lite trevligare med att få ett kort istället för ett vedträ. Å andra sidan slapp man ju bära in veden själv 😉

 • wesber

  Jag minns att vi fick vedträn inkastade, en gång hann vi se att det var grannpojken Martin som slängde in flera vedträn i farstun. Minns att dom övertalat en i byn att vara jultomte ett år men att det kom tre tomtar samtidigt som alla var stupfulla. Det var ett sjå innan mor min fick ut alla, själv gömde jag mig bakom gungstolen, efter den händelsen delade vi alltid ut julklapparna själva varje år.

  • PJN

   Se där, då är inte mitt minne helt borta.En lite annorlunda tradition. Kanske vi var den enda byn som hade detta med att kasta in vedträn?

   Jag minns också tre jultomtar. Om de var fulla eller inte minns jag däremot inte. Men något rysligt var det nog med dom eftersom också jag minns de tre. Jag tror den ena hade ett kalvskinn som klädsel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *