Allehanda

Laleh på TV

Dokumentären om Laleh visades igår på TV  men eftersom jag inte har min Tv-antenn i skick var det nära på att jag inte fick se programmet. Hon är min en av mina stora idoler när det gäller musik och jag ville ogärna missa detta tillfälle. Hennes musik är underbar, som person är hon unik och hon är en stark kvinna som inte låter sig styras hur som helst av musikbranschen. Tvärtom är det hon som bestämmer var skåpet skall stå.

Mina grannar har inte heller Tv-arrangemangen i skick så dit kunde jag inte gå så då det blev till att ta luren och höra om ett par av mina bekanta eventuellt var intresserade av programmet. Jo visst, det gick bra så då åkte jag dit för att titta på TV samt fick en trevlig pratstund också. Att dokumentären även sändes senare på kvällen från finlandssvenska Tv:n hade jag missat. Då hade jag kunnat se programmet via Internet men nu blev det besök och det var inte det sämsta.

Vi kom att tala om den första tiden, i början på 1960-talet, när Tv:n gjorde sitt intåg i trakten. De gårdar som först skaffade TV fick snart nyfiket besök av snart sagt hela byn. Hylands Hörna, Bröderna Cartwright och Familjen Flinta skulle ses. Mina bekanta som jag besökte igår kväll kunde berätta att det t.o.m. ordnades taxiresor till den man i deras by som först köpte TV. Han borde ha tagit inträde.

I vår by var det likande händelser. Det har berättats mig att på ett ställe ställde de upp mjölkhinkar på stuggolvet och plankor ovanpå så att alla skulle få sitta. På ett annat ställe var de ganska kvällströtta men hade inte hjärta att schasa iväg publiken utan sade: Vi går och lägger oss nu, stäng av Tv:n när ni går!

Min farbror och hans familj skaffade TV betydligt tidigare än far och mor. Därför hände det sig ibland att vi smet iväg över landsvägen för att se ett eller annat program. Lite harhjärtad var jag ibland för en gång blev det så spännande och otäckt att jag blev tvungen att hitta på en ursäkt för att gå hem. Programmet handlade om barn som blev instängda i en trång grotta och inte kunde ta sig ut. Där irrade de omkring i mörka gångar och diverse trånga passager. Hur det gick för barnen minns jag inte men säkert klarade de sig på ett eller annat sätt, men det fick jag inte se. Än idag undviker jag att se filmer som frossar i våld. Överhuvudtaget tittar jag väldigt lite film. Min TV-antenn är kaputt och det är snart sagt årtionde sedan jag satt min fot i en bio.

Hur som helst, Laleh fick jag se igår kväll och det är jag tacksam för. En mera vidunderlig person får man lera efter. Programmet kan också ses på tisdagskväll i repris.

laleh
Där är hon, Laleh i rutan. Te/kaffe och dopp bjöds som munskrypelse.

En låt med text som berör henne själv men också miljontals människor världen över.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Y_WCxqjsF28]

6 kommentarer

  • PJ

   Jo, några meter från stugknuten går kabeln men jag har klarat mig bra med antenn ända tills den fick spunk. Jag tittar ändå inte så mycket TV men ibland kommer det faktiskt ett och annat program som jag vill se och som inte går att se via nätet. Enklast och billigast är att fixa antennen.

 • wesber

  Jag minns din farbrors TV, det var en sån tv som hade luckor som skulle vikas ut tror jag. Vi gick över till M. M och tittade innan vi köpte egen, minns att mor min alltid skulle titta på ” Min vän från Mars”, han med antennerna på huvudet. Det jag minns år att alla nyheter började med att amerikanska soldater hoppade ur en helikopter i Vietnam och hukandes sprang iväg. Vår första nyinköpta tv förstörde jag genom att vimsa ner en hel vas med vatten i den men det vågade inte jag berätta, det var inte billigt med reparationer för fattiga föräldrar. Vart har åren tagit vägen ?????

  • PJ

   Det stämmer, apparaten hade luckor för att stänga in rutan. Min vän från Mars minns jag inte men alla hade väl sina favoriter redan då. Enstaka filmer som Sound of Musíc och Casablanca minns jag att vi såg.

   He, he, kul med att ditt vimseri så här i efterhand. Då var det nog inte så roligt och framför allt dyrt. Nu är det nog förlåtet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »