Allehanda

Karavan

De senaste dagarna har landskapet norr om provinshuvudstaden upplevt ett lämmeltåg av husbilar och husvagnar som färdas söderut på riksåttan. Söderut, inte så mycket norrut. I sällan skådad mängd har dessa ekipage dykt upp. Det är gammallaestadianernas sommarmöte på Söderfjärden i Sundom, strax söder om Vasa, som är målet för denna karavan av mobilt boende. Hela 70 000 personer beräknas anlända till detta möte som pågår från torsdag till måndag. Betydligt flera än i hela Vasa. En årligt återkommande sammankomst för dessa trosfränder. Det är nämligen religion det till stor del handlar om även om det också är ett tillfälle att träffa folk och fira lite semester.

Evenemanget har fått stor uppmärksamhet i massmedia och gemene man har det som samtalsämne.

Vad är då gammallaestadianismen? Rörelsen bildades av Lars Levi Læstadius, en präst som verkade i norra Sverige på 1800-talet. De tillhör statskyrkan men har en mera sträng och auktoritär syn på religionen än vad som annars är vanligt. Bl.a. är förlåtelse för syndaren en viktig hörnsten i dras lära, något som inte alltid har för gott med sig. Jag tänker närmast på den skandal som blottade ett sexuellt utnyttjande av minderåriga bland medlemmar, även ledare. Deras sätt att hantera denna katastrof var ofta att den som begått brottet mot barnet får förlåtelse av offret och sedan går man vidare utan att blanda in rättsinstanser för utredning av ärendet. En metod som naturligtvis är helt förkastlig och som rörelsen också fått lida för. Fördomar mot laestadianerna, det finns flera olika grenar, har spätts på genom denna händelse och många drar alla laestadianer över samma kam även om sunda förnuftet säger att det inte är så. Familjebanden är starka bland medlemmarna och ofta är barnaskaran stor.

Stormötet har en egen hemsida som också har en föredömligt bra svensk version även om sammankomsten till stor del sker på finska. Något jag lade märke till är att alla predikningar utförs av män. Jag är osäker på kvinnans roll i rörelsen men det verkar som om det är männen som leder och bestämmer. Med andra ord, ett patriarkat vilket också kan ha varit en orsak till att de sexualbrott som begicks inte från början behandlades på rätt sätt av rörelsen. Bäst är när man och kvinna har samma ställning och kan påverka, var och en enligt sin förmåga.

Om det har varit en omfattande karavan till detta stormöte så blir den väl knappast mindre när alla skall hem på söndag/måndag. Alla på en gång. Då blir det en verklig långrad av husbilar och husvagnar. Tur att jag inte behöver köra någon längre sträcka längs riksåttan då.

balett i BA
Balett, något syndigt?

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »