Allehanda

Två kvinnor

….. men jag vill ändå berätta om en tös som fångade mitt intresse idag eftermiddag i en av provinshuvudstadens köplador. Hon satt i kassan, hade kolsvart pannlugg och var effektiv till tusen, så till den milda grad att jag fruktade att hon skulle arbeta ihjäl sig. Hon var inte speciellt storväxt men utstrålade energi och arbetslust. Hennes arbetsätt påminde om huggormens. Missförstå mig rätt, jag menar inget illa men hennes sätt att ta tag i varorna på bandet och skanna dem liknade ett snabbt hugg av en orm. Blixtsnabbt försvann varan från bandet, ett pip hördes och plötsligt var varan på väg bort på det jämförelsevis slöa bandet. Jag har inte tidigare sett något liknande. Medan kunden fumlade med sitt betalkort ordnade hon för nästa kund, fixade plastpåsar för kläder, förberedde sig.

Troligen var hon avbytare för mitt i allt kom en annan tjej och fortsatte arbetet medan hon gick till nästa kassa, bytte med tjejen där och satte sig på stolen i kassan, justerade sin sittställning och satte igång att med rasande tempo att skanna varor. Jag blev ståendes en stund och iakttog henne och kunde konstatera att hon var tre gånger snabbare än övriga kassatjejer. Vad drev henne? Henne skulle jag anställa.

En annan människa som förvånade mig idag var dronning Margrethe av Danmark. Hon är förutom drottning också konstnär. Hon kommer att handha scenografi och kostymer på Tivolis uppsättning av Nötknäpparen, en balett med musik av Tjajkovskij. Hon är vid 70 års ålder stadd och pratar en förvånansvärd god svenska. Ingen textning behövdes i programmet. Intervjun sändes ikväll på svensk TV.

Kvinnodagen är förbi detta år men ibland stöter man på kvinnor som borde få en alldeles egen dag.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »