Allehanda

Inspiration

Som ni vet är jag intresserad av fotografering, fotokonst och bildkonst över huvud taget. Inte så att jag är någon nörd eller ”förstår mig på” sådant utan för att jag är nyfiken och vill lära. Inte minst inom fotograferandet är det givande att se olika utställningar, få insikter och kunskap samt få inspiration till eget fotograferande.

Idag besökte jag två olika fotoutställningar i Vasa, egentligen tre olika, för utställningen om Brändö på Vasa Konsthall är också till stor del en fotoutställning med bilder från stadsdelen Brändö i Vasa från förr i världen. En får verkligen beundra den tidens fotografer med tanke på vilka storartade och skarpa bilder de lyckades ta med den tidens teknik.

Ja, jag vet, det finns de som anser att den tidens fotografiapparater var/är de riktiga kamerorna; framkallning i mörkerrum är den verkliga fotokonsten.

Hur som helst, en intressant utställning i bild och text om Brändö, väl värd att se.

Egentligen var det för en annan utställning jag besökte stadshuset där Vasa Konsthall är belägen. Det var Jukka Tilus utställning på Ibis fotogalleri som finns inom samma lokalitet som Vasa Konsthall. Bilder helt i svart/vitt.

Jukka lyckas fånga förortskänslan i sina till synes banala bilder men som vid närmar betraktande innehåller en historia och ett skeende som får en att undra. Det är som om hans bilder är från en annan tid som stelnat just i det ögonblick slutaren stängde linsens ljus. Han har öga för motiv och förmår skapa det mystiska i allt det vardagliga. Vad hände, vad hände sedan och varför?

En lustig sak var att när jag lämnade Ibis och Vasa Konsthall så hälsade hon som satt i receptionen med ett: ”Tack och hej då!” trots att jag inte yppat ett ljud som kunde tolkas som svenska. Märkligt, för de gånger jag tidigare besökt Ibis så har det uteslutande funnits finsk personal bakom disken. Och hur kunde hon veta att jag var svensk? – Än finns det hopp för svenskan i Vasa.

Om Jukka Tilus bilder på Ibis är urbana så är Heikki Willamos bilder på Österbottens Museum desto mera naturbilder och kraftfulla sådana. Även dessa bilder är svart/vita. Han lyckas med nyanser mellan svart och vitt skapa bilder som är verkligt dramatiska. Bilder på djur, landskap och det dolda i naturen. Björn och älg är vanligt förekommande i hans bilder men det finns även rena landskapsbilder som är imponerande. En mycket sevärd utställning som fredagen den 4 januari har gratis inträde.  Nästan så att jag då kunde tänka mig att se den utställningen en gång till. Så bra var den!

Mina två favoritbilder på Jukka Tilus utställning är en stor bild med renar i snöstorm och en mindre bild i mycket svart som visar en glittrande ormbunke i skogen och i bakgrunden skymtar ett björnhuvud liksom en skogens väktare.

I morgon kommer jag förmodligen att se ytterligare en fotoutställning men det blir i den lyckliga staden. Jag får återkomma till detta.


Utställning i Vasa konsthall berättar om Brändös historia – Pågår till 3 mars 2019. Gratis inträde.

From Where The Planes Leave – Jukka Tilus utställning på Ibis i Vasa fram till 20 janauari 2019. Gratis inträde.

Jukka Tilus – hans hemsida. Titta bl.a. på hans bilder från ”Helsinki street”. Asbra bilder!

Heikki Willamo: En mytisk resa – Österbottens Museum fram till 17 februari 2019.

Heikki Willamo – hans hemsida. Otroligt fina naturbilder! Se speciellt ”The house in the woods” som jag tyckte speciellt bra om.


Själv blev jag helt inspirerad av dessa utställningar idag  och gjorde en liten rundtur till bl.a. Brändö på jakt efter motiv. Jag vet inte hur bra jag lyckades men detta är vad jag åstadkom med olika beskärningar och reglage.

Brändö

Samma Brändö men med gran och bänk

Vilset partitur utan noter

Lika ståtligt än idag

Rakt på sak, om man inte sitter lite vid sidan om

Det var det, bättre än så blir det inte för den 25-öringen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »