Allehanda

Dit for den lördagen

Idag hade jag tänkt göra en insats i vedhopen. Därav blev intet. Jag fastande istället på förmiddagen i ett beroendeframkallande spel på Internet som kallas Geoguessr. Jag blev beroende direkt och först när magen knorrade klockan fem på eftermiddagen upptäckte jag att jag slösat bort en stor del av lördagen.

Men roligt hade jag! Det är väl huvudsaken.

Geoguessr går ut på att man hamnar någonstans i världen med en utsikt som Google Streetview erbjuder. Sedan är det meningen att man skall gissa var någonstans man befinner sig med hjälp av detaljer i terrängen eller stadsbilden. Det kan vara vägskyltar, ortsnamn, naturen, byggnader, företagsreklam och annat som syns på Google Streetview. Man kan förflytta sig och på så sätt få fler upplysningar. Jag gjorde också en del sökningar på nätet för att kunna närma mig målet. När man sedan tror sig veta var man befinner sig så kan man på en karta klicka på den position man tror är rätt och då får man 5000 poäng om man befinner sig inom 150 meters avstånd från platsen.  Fem platser väljs för att genomföra en omgång och man kan också göra det på tid eller utmana någon annan att spela mot.

Spelet påminner något om Tv-programmet ”På spåret” men det bjuds ingen musik och det är en själv som spelar och inget lag i tv-studion. Det finns också en Pro-version som kostar $2,99 per månad där man bl.a. kan göra egen kartor och utmana sina vänner på nätet. Spelet är gjort av en svensk vid namn Anton Wallén.

Egentligen är jag igen spelmänniska men detta uppfattar jag som mera än ett spel. Det handlar om slutledningsförmåga och detektivarbete samt att man får besöka olika platser runt om i världen där Google kört sina kamerabilar. När man får den första titten på stället kan det tyckas jättesvårt men tittar man sig omkring får man ganska snart ett hum om var man befinner sig och sedan gäller det att närma sig plasten allt mera. Jag tror att med lite träning kan man bli rätt duktig på detta.

Första plasten fanns i North Dakota, följande på västkusten i Mexico, nästa på livsfarliga vägar högt upp i bergen i Peru. Jag fick också besöka Piano de Commezzadura i norra Italien och ett ökenlandskap i Arizona. Få se om jag någonsin hamnar i min egen hemby?

När jag planerar mina resor brukar jag också använda Internet på liknande sätt men då vet jag på förhand var jag befinner mig och skaffar mig mera information om plasten och sevärdheterna. Nu slängs man ut någonstans i världen och sedan gäller det att hitta hem. Eller i alla fall veta var man befinner sig vilket inte är så lätt alla gånger. Geoguessr är en aktivitet som passar mig; intresserad av geografi och kartor som jag är sedan barnsben!

geoguessr
Upptäck världen! Det är det som det handlar om. – Bilden är en skärmdump från Geogeussr:s hemsida.

0 kommentarer

  • Ulla Maria

    Verkar vara ett spel helt i min smak. Kanske bäst att inte testa och riskera att fastna och sedan undra vart tiden tagit vägen medan jag haft fullt upp med att fundera ut vart jag själv tagit vägen.

    • PJ

      Ha, ha, ja det gäller att hålla koll på både tiden och terrängen. Fast går man vilse så finns det en knapp för att hitta tillbaka. Och man kan ju alltid använda en äggklocka eller annat elektroniskt instrument för att påminna om tiden.Ta en testtur i alla fall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »