En hjälte från byn
Jag fick i helgen ett mail som berättade intressant om en av byns hjältar som riskerade sitt liv innan republiken blev självständig år 1917. Han var vägvisare åt de aktivister som reste till Tyskland för att få militärutbildning innan de återvände för att strida mot ryssarna som då ännu fanns i landet.
Hans namn var Matts Hägglund och han var en av de som i hemlighet arbetade mot den ryska överheten. Flyktvägen gick via vår by till Västerö där aktivisterna forslades vidare till Sverige och så småningom till Tyskland. Det var inte en helt ofarlig uppgift han hade tagit sig an och han blev också lurad i en fälla av ryska agenter och arresterad. Han blev först förd till Nicolajstad som vår provinshuvudstad så nesligt kallades då och hamnade småningom i Spalernaja-fängelset i St. Petersburg. Han frigavs i samband med revolutionen och befanns sig då på ett tåg till Sibirien. Han klarade sig med nöd och näppe från Sibirien.
Under förhören i provinshuvudstaden fick han frågan hur han kom i kontakt med tyska agenter som värvade folk till militärutbildningen men Matts avslöjade inget utan sade att gick ut i skogen kl. 6 på kvällen och visslade och då kom den tyska agenten fram. Det svaret tyckte inte ryssarna om; de var inte på det skämtsamma humöret.
I den ryska rapporten som jag fick läsa stod det också att folket i vår by gick inte att lita på och att de alla sysslade med att transportera aktivister över till Sverige. Det är något som man kan vara stolt över att vår by fick det omdömet av ryska myndigheter en gång i tiden.
Matts flyttade till Grythyttan i Sverige år 1950 och där avslutade han också sina dagar.

8 kommentarer
annepauline
Intressant. – Jag har också ”hållit” mig vid 1900 talets första hälft. Jag köpte en bok som heter ”Förlåt oss våra skulder” skriven av Johan Helander. Det är en roman baserad på fakta till stor del och handlar om Maria Åkerblomrörelsen. Min mor och moster och många andra talade mycket om denna märkliga Maria Åkerblom. En synnerligen fascinerande bok.
PJ
Henne har jag hört talas om men inte fördjupat mig närmare i hennes öde. Det hände nog en hel del förr i världen också, inte minst i mina hemtrakter. Säkert skulle det fylla flera böcker med spännande läsning. Just nu finns det en ganska nyutgiven bok som heter Brännvinskriget. Den handlar om smuggling av sprit under förbudstiden och alla de händelser som skedde då. Trots förbudstiden så söp väl aldrig folk så mycket som då. Lite vilda västern var det också.
annepauline
Brännvinskriget har jag köpt. Det är också en mycket intressant bok. Rena rama vilda västern precis som du skriver. Nog för att jag hört talas om den tiden men det var mycket ”större” än vad jag någonsin hört.
Spritsmugglingsvägarna var många och fantasin var det inget fel på när det gällde att lura myndigheterna. Minst lika avanserat som dagens knarksmuggling. Läs boken!
PJ
Brännvinskriget finns i bokhyllan men ligger i kö för läsning.
kicki
Sen finns det ju också olika historier om skogsgardister som tog sig undan krigstjänst över till Sverige från våra trakter.
PJ
Du menar under ryska tiden?
Jag tror en del av emigrationen till Nord-Amerika i början på 1900-talet, kanske tidigare också till Sverige, var ett sätt att komma undan en eventuell inkallelse till ryska armén. Funderar jag.
kicki
Nej, det var under fortsättningskriget. Här hittade jag lite information om det: http://uppslag.kaapeli.fi/bin/view/Uppslagsverket/Skogsgardister
Från min hemby var det några som tog sig över Kvarken i skydd av höstmörkret.
PJ
Ah, du menade det. Jo, det förekom. Bl.a. berättar äldre folk om båtar som var gömda på mystiska ställen och främlingar som trafikerade till lands och sjöss i mörker.