Allehanda

Tango och konst i Amsterdam

Som jag nämnde var jag inte speciellt imponerad av Red Light District även om det saluförs som en turistattraktion här i Amsterdam. Istället besågs både vackra och eleganta damer på van Gogh-museet. Inte för att han målat speciellt vackra kvinnor men bland de kvinnliga besökarna kunde jag urskilja både skönhet och stil. Inte ovanligt på en konstutställning. Jag tycker att de vackraste kvinnorna finns någonstans i vardagen, inte enbart i modemagasinen eller nöjesindustrin. Sedan kan man fråga sig vad skönhet är; i det fallet är väl smaken delad som baken.

Van Gogh, med sina ofta starka färger, är en av mina favoritkonstnärer och jag är glad att jag idag på förmiddagen avsatte några timmar för rundvandring på museet. Jag har läst en bok om hans liv och det var en upplevelse att se så många av hans målningar och skisser. En tjock och tung konstbok med bilder på många av hans verk inköptes också.

Spårvagnen dit var knökfull med folk och samma på väg tillbaka. Jag hade köpt ett Amsterdam City Card för 72 timmar och med det kan man åka fritt med stadens alla allmänna kommunikationsmedel vilket jag föredrar framom taxi. Viktigt är att man både checkar in och checkar ut när man åker t.ex. spårvagn. Man håller kortet mot en läsare när man går på (ett pip) och när man går av (två pip). Inträdet till van Gogh museet var gratis med kortet samt en rundtur med en av de många kanalbåtarna men det finns många fler möjligheter att tjäna pengar på kortet. Sådana kort är lönsamma om man hinner flänga runt på en massa ställen och tjäna inträde och rabatter både här och där. För mig är det viktigt att fritt kunna hoppa på bussar, metro och spårvagnar utan att dribbla med pengar och lösa biljetter.

Kvällens händelse var argentinsk tango på Rembrandtplei där ”Rembrandt goes Tango” gick av stapeln. Danny Malandos orkester spelade smäktande tango och folk dansade med fin benföring. Har jag nämnt att jag tycker att argentinsk tango är dansens aristokrati? Först uppträdde mer eller mindre professionella dansare, sedan blandade sig allmogen allt mera in i dansen. Vackert!

Danny manade folket att ge plats för de dansande inför orkesterns anslag. Lydigt flyttade sig alla till sidorna av en markerad rektangel; alla utom en liten flicka på ca. fyra år som blev sittandes ensam mitt på dansgolvet. Mamman rusade fram för att hämta sitt barn men fick av Danny en vink att telningen gott kunde sitta kvar. Egentligen riktigt snyggt med det tomma dansgolvet, tangoorkestern i bakgrunden och den lilla flickan i förgrunden. Som ni märker försöker jag komponera en bild. Att hon sedan dansade tango med sitt kramdjur gör inte saken sämre.

En riktigt fin och avslappnad dag i Amsterdam. Tupplur på eftermiddagen och en riktigt god Bife de Lomo på Restaurant Argentinos San Thomas inför kvällens tango. Det finns en hel del restauranger som lockar med argentinsk asado; inget fel med det så länge köttet håller hög klass.

Det pratas en hel del spanska i turistvimlet, kanske på delad första plats tillsammans med franskan. På andra plats kommer italienskan och tyskan. Engelskan är gångbar på de flesta ställen och hörs tämligen ofta. De nordiska språken är däremot sällsynta denna månad i Amsterdam. Sådant är vad mina öron uppfattat.

van Gogh
Denna tavla hade jag gärna velat ha med mig hem, en äkta van Gogh.
amsterdam1
Husbåtar finns det många av i kanalerna.
amsterdam sju broar
Sju broar på rad.
amsterdam tango2
Elegant är ordet! Tango, dansernas dans. Argentinsk naturligtvis.
amsterdam tango3
Benföring och skor är viktiga ingredienser i tangon.
amsterdambil
Titta, en gammal skönhet blinkade till mig.

Till sist en rejäl portion tango med  Danny Malandos tangoorkester.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EcjzQ3N6tVQ]

2 kommentarer

 • annepauline

  Men oj, vilka trevliga upplevelser du är ut på! Verkar hur kul som helst. Många tips får jag inför min egen Amsterdam resa. Dit ska jag, bär eller brista! Jag är ju så intresserad av att se den där blomsterparaden så jag tror det blir jag åker dit i vår i alla fall. Argentisk tango är verkligen en fröjd för ögat att se. Den gamla Citroenen, Paddan, är ju en raritet på sitt sätt. Det finns ett och annat fint exemplar bevarat.

  • PJN

   Jag såg idag en annan pärla på fordonsfronten. Kanske lite rostig om nosen men likafullt en pärla.
   Ja, du har en fin resa framför dig om du åker hit. Fina shoppingmöjligheter om du gillar det och kanalerna och alla gamla hus är en fin stadsmiljö. Men se upp för cyklisterna, de far omkring som riktiga jehuu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »