Upplevelser

Smaker, dofter och allsång

Så är det mesta av julen förbi och jag kan göra en förnöjd summering även om det inte blev en särdeles vit och kall högtid.

Julafton tog jag en promenad i byn. Vädret var fint och vid byns begravningsplats lyste ljusen vackra på gravarna. I syd syntes en fin aftonrodnad. Jag tände några ljus på anhörigas gravar och vid sista ljuset tappade jag fullständigt bort tändsticksasken. Den fanns ingenstans tills jag såg något märkligt i det sista tända ljusets plastbehållare. Jodå, jag hade lyckats tappade den dit och även satt på locket. Asken gick inte att rädda så med lite knep fick jag återtända ett av ljusen som slocknat.

Sister Jane bjöd på utsökt julmiddag och vi lät oss alla väl smaka. Där fanns alla julbordets läckerheter förutom lutfisk, vilket jag var glad för. Jag är ingen vän av denna fisk. Däremot smakade siken utmärkt och kalopsen doftade mustigt! Middagen fick vänta lite för en av husets mågar skulle absolut se Kalla Anka. Det tillhör traditionen hävdade han bestämt. Jag kom att tänka lite på Svenson, Svenson. Husmor fogade sig snällt i 10 minuter men sedan satte vi igång. Ett par timmar satt vi och avnjöt julbordet, utan att jag för den skull behövde justera bältet.

Men trött blev jag och hem gick jag för att ta en tupplur. Den blev längre än jag tänkt mig men beslöt ändå att fullfölja min avsikt att återvända för att bjuda på ett särdeles gott destillat som avslutning på kvällen. Flaskan har stått oöppnad i skåpet i närmare 6 år och var ytterligare lagrad på fat 12 år så det var inget fuskverk. Lagavulin, min favorit malt whiskey, hälldes upp i konjakskupa för att doften inte skulle gå till spillo. En sådan innehållsrik doft! Egentligen hade det räckt med att dofta på drycken men för att få full valuta för pengarna så fick även tunga och gom ta del av upplevelsen. Detta är ingen dryck som intages i mängd utan bör nyttjas sparsamt. Som tilltugg rekommenderas ost som Gorgonzola, Roquefort eller Stilton. Vi nöjde oss dock med överblivna köttbullar från julbordet. Vanhelgade vi stunden?

Jag minns första gången jag smakade Lagavulin så kom jag att tänka på mormors båthus. Doft och smak av tjära, fiskeredskap, nät, stora kar för insaltning av fisk, tång och sjöluft, fiskebåt, petroleum, inpyrda stockväggar. Så var det också på julaftonen.

Juldagen blev en mellandag med regn och blåst men idag, jul annan dag, bjöd min granne fåraherden på födelsedagskalas på byastugan. Han fyllde jämna tiotal och ville fira det med en fest för de närmaste sörjande, som han skrev på FB. Vi samlades klockan ett på eftermiddagen och bjöds på smörgåstårta, rökt fårkött, snittar, piroger, sallad och jag vet inte allt vad. Tur att Juldagen hade varit en stilla dag. Därtill musikalisk underhållning från fiol och dragspel. Som mellanspel fick vi fylla i en frågetävling som rörde födelsedagsbarnets person och historia. Inte helt lätt att veta vilken modell på traktorn som han kör, hur ofta han fjällvandrat, vad hette hans historielärare? En lätt fråga var märket på ryggsäcken han fått som födelsedagspresent och som han hett åtstundade. Det var ju bara att gå fram och kika bland gåvorna. Jag fick 8 rätt av 10. Inte visste jag att Madonna var hans favoritartist. Sedan blev det tårta, kakor och godis tillsammans med allsång. Så bra vi sjöng! Särkskilt nästgårdssvåger som på äldre dagar blivit en flitig körsångare fick lufta sin talang.

Ikväll blir det stilla lugnt, jag lyssnar på en samisk grupp/artist som jag nyligen upptäckt och som spelar riktigt bra musik: Anja Storelv. https://open.spotify.com/artist/50yUEBlYBMUPgLMU1xhiBP

Förresten: dagarna har redan blivit längre!!!

2015-12-24 Julmånen
Full julmåne är inte så vanlig. Här smyger den bland trädkronorna på julaftonen.
2015-12-24 Oxkangar 045-1
Mitt-i-byn på julaftonen. Inte mycket snö som synes och på Juldagen regnade allt bort fullständigt. På Jul annan dagen nästan storm men sol.
Oxkangar 2015-12-24
Isläget på julaftonen var skröpligt. Inget fiske från is kom till stånd.

0 kommentarer

  • PJ

   Nej då, jag tror inte du är avundsjuk. Julen kan vara mera än gåvor, smak och dryck. Julen kan vara insikt! Om att vi alla är människor, har en själ, förmår att tänka, empati, om att vi all är lika. Den förmågan tror jag att du har. – Fast doften av Lagavulin var gudomlig! Där finns lite hedonism. 🙂

 • Wesber

  Jag drack också whiskey till sillen, sonens svärfar är med i whiskeyklubben och kan det här med olika smaker på denna dryck. Denhär smakade rökig och efter någon timma hade jag smällande huvudvärk. Aldrig mer denna dryck för min del. Nu ska jag in till den stora staden 15 km bort och knega för brödfödan. GOD FORTSÄTTNING alla.

  • PJ

   Whiskey till sillen var nytt för mig men jag antar att sonens svärfar visste vad han gjorde eftersom han är med i en klubb. Annars brukar det vara vanlig nubbe. Fast vi käkade ju köttbullar och på nätet rekommenderades ostar, så varför inte. Jag vet inte om huvudvärken kan skyllas på rökigheten? Lagavulin är ju också mycket rökig men jag klarade mig gott utan huvudvärk men så var det små mängder som vi inmundigade. Det mesta av tiden gick åt till att lukta. 😉
   Ha en fortsatt fin helg och snart är det Nyår!

 • Ulla Maria

  Trevligt att få ta del av din julhelg som varit betydligt mer händelserik än min. Började jobba på julaftonskvällen och gör nu min sista natt för den här helgen. Både jag och sambon arbetar på ställen där man kör 24/7 och sonens blivande fru jobbar också nätter och helger så vi har inte så strikta helgtraditioner. Istället tycker jag det är trevligt att vara ledig en hel del på andra tider. (Så här på helgerna är det också lugnt och fint på jobbet när alla dagtidare är hemma. Driften har gått fint så jag klagar definitivt inte.)
  Som vanligt bjöd du på fina bilder triggar igång en lust att avbilda. Då jag inte har spotify kunde jag tyvärr inte lyssna på musiken.

  • PJ

   Ja, det finns de som måste jobba även julafton. Är man bara inställd på det så brukar det gå. Den mentala biten. Har jag fattat rätt så jobbar du på något företag som tillverkar plast i en eller annan form? Nästgårdssvåger brukade, den tiden han körde långtradare, hämta last därifrån. Fast det är många år sedan nu.

   Dina bilder är av ett annat slag och helt underbara. Du är fenomenal både vad gäller målande och diktkonsten.

   Här kommer en låt av Anja Storelv även om det kanske inte är min absoluta favorit.

   https://youtu.be/1U2LCw-cenc

   • Ulla Maria

    Stort tack för värmande ord och njutbar musiklänk. Det är något speciellt med den typen av musik, påminner mig om annan ursprungsmusik. Kanske är det så att den talar till något djupt inom en.

    Du har fattat helt rätt. Jag arbetar på ett företag som tillverkar plast – av polyetenkaraktär huvudsakligen i pelletsform. Många lastbilar med plast blir det som går ut härifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »