Allehanda

Se där, en bekant!

Jag tittade ikväll (onsdag) ett program på SVT Play som ingår i serien ”Doreen kommer hem”. Programledaren Doreen Månsson träffar kulturstjärnor i Sverige som växt upp i de bostadsområden som kallas ”Miljonprogrammet”. Miljonprogrammets bostäder byggdes på 1960 -70-talen runt om i kungariket och det var meningen, som namnet säger, att bygga 1 miljon bostäder för att få bort bostadsbristen.

Idag finns det kritik mot byggandet men då var det en nödvändighet för att råda bot  på bostadssituationen. Många har bott i dessa områden, en del med glädje, andra med leda. Själv har jag också bott i ett sådant område, Bellevuegården i Malmö, och jag trivdes rätt bra.

I kvällens program dök en gammal bekant upp, nämligen Juanjo Passo. Jag kopplade inte namnet först men när jag tittat några minuter började jag fundera, var har jag sett denna man tidigare? Efter en snabb rannsakan av minnet, javisst, konserten i Vörå kyrka för snart 3 år sedan. Jag skrev också ett inlägg om detta som kan läsas här. Jag kom till och med att prata med denna Juanjo Passo och lovade att skicka några bilder bland de som jag tog under konserten.

Kvällens program var också som en slags ansamling för mig personligen. Malmö, den speciella känslan för dessa bostadsområden även om jag inte bodde på Rosegård så besökte jag området många gånger eftersom jag hade en bekant som bodde där. Tangon, en musik som ligger mig varmt om hjärtat. Även om jag inte själv dansar tango så känner jag ändå att jag har kontakt med tangons innersta väsen. Buenos Aires, Juanjos födelsestad, som jag också besökt ett par gånger. Konserten i Vörå kyrka där också två av byggdens döttrar deltog som musikanter. Tänk så mycket som kan sammanfalla bara för ett tv-program.

Jag brukar säga att jag inte är någon stadsmänniska men skulle jag flytta till någon stad så skulle det bli till Malmö. Skulle det finnas någon dans som jag verkligen ville lära mig så fick valet falla på argentinsk tango och musiken, tangon, är en av mina favoriter när det gäller musik. Rytmen, samspelet mellan instrumenten, passionen. Och varför inte, jag skulle mycket väl än en gång kunna tänka mig att besöka Buenos Aires. Sist men inte minst Juanjo, en sådan varm och öppenhjärtlig människa borde det finnas fler av i denna tid med egoism, hat och fanatism.

I morgon kväll (18.2) spelas Tango Nuevo i stadshuset i Vasa kl. 19.00. Det är Vasa stadsorkester med solisterna Martín Alvadaro och Mikko Helenius som står för musiserandet. Lite sugen är jag allt på att åka dit och lyssna på denna musikart. Jag får sova på saken en natt. Annars får jag se återstoden av programmen i ”Doreen kommer hem”, något program har jag kvar.

Jag höll på att glömma bort att jag också spelade in en video i Vörå kyrka.

[youtube=https://youtu.be/CiMfA52FBd0]

Quinteto Bandango 2013 Vörå
Här tackar Quinteto Bandango för sig i Vörå kyrka 2013. Juanjo längst till vänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »