Allehanda

Mycket rubrik och lite skrik

När jag kollade om mitt förra inlägg syntes på Blogoteket, en finlandssvensk bloggportal, ögnade jag också igenom andra rubriker till aktuella blogginlägg just den dagen. Fanns det någon rubrik som lockade till läsning och motsvarade rubriken i så fall innehållet?

Av de 44 rubriker som fanns till påseende fann jag 7 rubriker som inbjöd till närmare titt på innehållet. Resten verkade rätt slätstrukna eller så intresserade inte ämnet mig.

Det slog mig hur svårt det är att ibland hitta en bra rubrik till ens inlägg. Rubriken bör vara upplysande men också fyndig eller kanske till och med lite rolig. Att skriva själva texten tycker jag i allmänhet inte är svårt men att hitta rubriken, det kan vara en svår nöt att knäcka.

Rubrikerna till blogginläggen på Blogoteket som jag valde var följande:

Ibland önskar jag att vi fortfarande skrev på skrivmaskin

Författare stiger upp kl. 6

Spa weekend in Swedish Lapland

Härliga Buenos Aires – Fem anledningar till att älska staden

Hur syndar du?

Stora skrämmande världen

10 inspirerande inlägg om skrivande

Detta var rubrikerna som gjorde att jag läste blogginläggen. Däremot ger jag ingen recension av inläggen och ger inte heller någon länk. Av dessa sju var det två-tre som var intressanta och givande för mig. Någon annan hade kanske haft avvikande åsikt.

Samtidigt kan det finnas flera intressanta inlägg bland de rubriker som jag inte valde. Det vet jag inte, jag kom aldrig så långt. Mitt lilla experiment visar att rubriken har stor betydelse om man på en bloggportal väljer att läsa ett inlägg eller inte. En rubrik som ”Trött på måndagsmorgon” – vem orkar läsa ett sådant inlägg? Eller ”Min dag i slowmotion”.

Jag skulle tro att de flesta bloggläsare har sina favoritbloggar som de regelbundet kollar och då spelar inte rubriken så stor roll för själva besöket på bloggen. Men håll med om att en spännande och välformulerad rubrik ger en extra liten krydda till inlägget. Däremot om jag slösurfar och kommer in på en bloggportal, då har rubriken stor betydelse.

Nu har jag kommit så långt och ännu har jag ingen fyndig och bra rubrik till detta ilägg. Hur klarar jag mig ur den knipan när jag nyss propagerat för rubrikens betydelse?

Det blev Mycket rubrik och lite skrik i detta inlägg. Med skrik menar jag spännande innehåll med målande beskrivningar och dramatiska dragningar. Inte så mycket sådant utan mera ett torrt filosoferande om rubrikens betydelse.

Nästa gång kunde jag först välja rubrik och sedan skriva innehållet. Varför inte en av mina valde rubriker i detta inlägg? En av rubrikerna ovan borde passa mig bra. Vilken, om jag får be dig gissa?


69 smarta bloggrubriker för din blogg

Blogoteket – finlandssvensk bloggportal

Man väljer och man vrakar, både bland blommor och rubriker

Och när man valt, blev resultatet så här. Eller att man läst detta inlägg

Hepp, där uppe till vänster syntes visst mitt förra inlägg. Ta en titt på Blogoteket, vettja!

 

4 kommentarer

 • Wesber

  Jag följer en blogg som heter Travarenskennel. Trots att jag inte är ett dugg intresserad av hundar utan är en kattmänniska så kan jag inte sluta följa denna fina blogg. Jag har med spänning följt valpandet och hur många ungar det skulle bli och hon tar så fina foton. Den ska jag följa så länge hon håller på och bloggar.

  • Per

   Jag kollade upp denna blogg och jag förstår de som är intresserad av hundar och speciellt denna ras som det skrivs om i bloggen kan skapa ganska stora följarskaror. Men även andra som inte är hundintresserade kan fastna för denna typ av blogg. Välskriven och med fina hundbilder. Vissa bloggar kan bli lite familjära när man följt dem en tid och då vill man ju veta hur det går.

 • annepauline

  Kul att se bilder från torget. Jag tycker blomsäljaren ser en aning oengagerad ut, sitter där på avstånd med armarna i kors över bröstet. Han ska ju hoppa fram och prata varmt om sina plantor när en kund kommer fram och tittar. – Ävenså kul att läsa om bloggrubriker. Som jag skrivit förr läser jag inte många bloggar nu för tiden, ja, egentligen bara din och Dagnys, du vet bloggerskan som snart fyller 107 år. Ibland kan det hända att jag halkar in på någon blogg just för att rubriken låter intressant. Sen är dessvärre innehållet i inlägget ingenting alls som intresserar mig så det blir en gång och aldrig mer som jag besöker den bloggen. Den rubrik som jag tror du fastnade för är: Härliga Buenos Aires – Fem anledningar till att älska staden . Rubriken Hur syndar du? är en sån rubrik som jag skulle kunna halka in på av ren nyfikenhet. Förmodligen var inlägget inte alls lika roligt som rubriken.

  • Per

   Jo men visst kom han fram sekunden efter. Jag har en bild på det också men jag valde denna bild när hon var ensam vid blommorna. Om det blev någon affär vet jag inte.

   Jo, jag vet att jag tillhör den exklusiva skara som finner nåd för dina bloggögon. Eller skara och skara, Dagny och jag är väl närmast ett par, haha.
   Helt rätt, ”Härliga Buenos Aires – Fem anledningar till att älska staden” skulle jag också kunna skriva ett inlägg om. Jag har ju besökt staden ett par gånger och är helt såld på BA. Men nu är det några år sedan sist så jag borde ju uppdatera mig med en ny resa. Denna sommar blir det dock inte, lite mera nordiska utfärder är under planering.

   Hur syndar du? – visst, en lockande rubrik men innehållet har jag redan glömt så jag förmodar att det inte var något himlastormade äventyr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »