Allehanda

Valet är ditt och mitt!

Många tycker att kommande EU-val är onödigt, något som inte angår dem eller så är de trötta efter riksdagsvalet tidigare i vår här i Finland. Kanske man till och med vill uttrycka sitt missnöje med EU genom att avstå eller rösta blankt. På det vill jag svara:  genom att inte rösta så ger man de röster som ges ett större värde. Man gör ändå ett val; ett val som man inte har något inflytande över utan man låter andra bestämma. Och sedan klagar man ändå på att EU gör si och EU gör så.

Detta EU-val är extra viktigt därför ett vägval har utlysts i Europa eftersom högerpopulistiska partier har deklamerat att de gemensamt vill bli en stark kraft inom Unionen och påverka i en riktning som inte lovar gott. Enkelt uttrycket vill de genom demokratiska val tillskansa sig den makt som behövs för att montera ned eller avsevärt försämra de värderingar som utgör grunden för EU.

Dessa värderingar är, direkt citerade från EU:s hemsida:

 • främja freden, sina värderingar och människors välfärd
 • erbjuda frihet, säkerhet och rättvisa utan inre gränser
 • verka för hållbar utveckling som bygger på välavvägd ekonomisk tillväxt och prisstabilitet, marknadsekonomi med hög konkurrenskraft, full sysselsättning och sociala framsteg och miljöskydd
 • bekämpa social utestängning och diskriminering
 • främja vetenskapliga och tekniska framsteg
 • stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen och solidariteten mellan medlemsländerna
 • värna sin rika kulturella och språkliga mångfald
 • upprätta en ekonomisk och monetär union som har euron som valuta.

Låter det bra, om inte, vad är det som stör?

De högerpopulistiska partierna vill i olika grad och på olika sätt stänga gränser (rajat kiinni i Finland), utveckla en osund nationalism, upprätta ett ”vi och dom”, bortse från världens flyktingproblem, underblåsa rasism och främlingsfientlighet, sträva mot ett allt mera auktoritärt samhälle. Vissa av dessa partier vill och har i regeringsposition redan gjort insatser för att avskaffa självständiga domstolar, fri press samt styra universiteten enligt deras egna syften.

Är det så vi vill ha det? Åtminstone inte jag. Jag vill ha ett fritt Europa, ett mänskligt Europa, ett starkt Europa i det globala rummet. Därför röstar jag i detta EU-val! Därför är det viktigt att alla drar sitt strå till stacken av demokrati, humanism och frihet i ett enat Europa och för att mota Olle i grind.

Det finns de som tycker att det inte är så farligt att högerpopulismen strävar efter maktpositioner och att de kanske har bra saker i sina valprogram. Kom då ihåg att precis detta aningslösa resonemang förde nazisterna till makten i Tyskland på 30-talet genom demokratiska val; med allt det fasansfulla som följde. – Det som idag förenar högerpopulismen kan imorgon vara det som startar krig!

Visst finns det problem i Europa, inte minst ekonomiska, visst finns det sådant som kan ändras och visst skall vi bekämpa den byråkrati som lätt uppträder. Visst finns det olika åsikter och olika förutsättningar men just därför behövs EU för att samordna och ena. Just därför röstar jag på en kandidat som motsvarar mina åsikter och värderingar så mycket som möjligt.  De finns, dessa kandidater som är dina att välja bland! Ta en titt och tänk på vad din ickeröst kan förorsaka i Europa!

Detta inlägg är skrivet ombord på Wasa Express som strävar över Kvarken mot ett Holmsund där vi kan gå iland utan formaliteter och köer för passkontroll.


EU:s mål och värderingar 

 

Som synes avnjuter jag en Gammeldansk och öl på väg över Kvarken i baren på däck 8 Wasa Express. Det brukar jag ofta unna mig när jag inte har Bettan som väntar på bildäck. Vid lunchtid blir det Wasalines superba köttbullar i cafeterian. Få se hur många jag täcks lasta på tallriken? Kanske det också blir ett besök i shoppen. Skolekridt godis brukar vara lockande att inhandla.

 

10 kommentarer

 • Erik Forsling

  Jag kommer absolut inte att rösta i EU-valet den 26:e maj, och det finns en mycket stark anledning till det. Anledningen är att jag förtidsröstade 9:e maj, och man får tyvärr inte rösta två gånger. Snopet bara att jag bokstavligt sov över invigningsdagen dagen innan.

  • Per

   Oj, där satte jag något i vrångstrupen men så gjorde jag en rask harkling när jag såg fortsättningen. Tänkte väl det!

   Joho, du får visst rösta två gånger! Däremot får du inte förhandsrösta flera gånger då blir alla röstningarna ogiltiga. Om du förhandsröstar och sedan ångrar dig kan du på valdagen rösta en gång till och då blir den röstningen giltig medan din förhandsröstning dödas.

   I Sverige talas om förtidsröstning och i Finland talas om förhandsröstning. Vilket är rätt?
   Jag tycker detta med förtidsröstning påminner något om forntidsröstning. haha…

   Vi googlar lite och ser vad som kommer fram:
   https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/30/forhandsrostning-eller-fortidsrostning-vad-heter-det-egentligen
   Läs också kommentarerna!

   https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rtidsr%C3%B6stning

   • Erik Forsling

    Jovisst – jag vet också att man får ändra sig på den egentliga valdagen, men eftersom jag inte tänkt ångra mig så finns där bara ett tillfälle att rösta för mig. Hade jag varit tveksam hade jag varit mindre angelägen om att vara tidigt ute. Det jag menade, och det förstår du nog också, var att man inte kan fördubbla sin röststyrka. Förtids- och förhands-, intressant skillnad. Har inte reflekterat över diskrepansen, men förhands- klingar onekligen smidigare i mina öron.

    • Per

     Jo, är man säker på vem man skall rösta på så kan man rösta fast första dagen för förhandsröstning. Och principen en medborgare, en röst lär nog inte kunna rubbas i Norden. Annat kan det vara i diverse diktaturer och i korrupta samhällen. Vi får vara glada att vi lever där vi lever!

 • annepauline

  Visst ska jag rösta. Jag får rösta både i Sverige och Finland, hehe.
  ”Låter det bra, om inte, vad är det som stör?” skriver du. Ja, vad är det som stör? Att mycket av det som är uppräknat är ren kosmetika.

  • Per

   Nä, får du det? I samma EU-val i Sverige och i Finland? Det var en nyhet för mig.

   EU:s mål och värderingar kan kanske uppfattas som ren kosmetik, precis som all annan politisk propaganda, men jag uppfattar det ändå som mer trovärdigt än mycket av de mål och den propaganda som enskilda partier i Europa bjussar på.
   Det jag främst tänkte på är att en kraftig kantring mot ökat högerpopulistiskt och nationalistisk inflytande i EU kan ändra dessa värderingar, som jag idag uppfattar som acceptabla och bra. Ta t.ex. andra satsen där man enkelt skulle byta ut ”utan” mot ”med” vilket skulle bli ”erbjuda frihet, säkerhet och rättvisa med inre gränser” vilket säkert skulle tillfredsställa de som vill ha stängda gränser medan jag som vill ha ett öppet och fritt Europa inte direkt står där och hoppar jämfota av glädje.
   Ja, jag vet att de yttre gränsernas säkerhet och flyktingfrågan inte är tillfredsställande lösta men jag tror med ett ökat högerpopulistiskt inflytande blir det ännu svårare att lösa dessa frågor. Det visar inte minst flera av de forna östeuropeiska länderna, med Ungern i spetsen, som inte vill ta emot några flyktingar alls eller föra arbetet med gemensam gränssäkerhet framåt.

 • Erik Forsling

  Personer med dubbelt medborgarskap kan – har rent tekniskt möjlighet att – rösta i två länder, men det är inte tillåtet. Blir man ertappad, vilket man nog inte blir, kan det få stora konsekvenser, såvitt jag förstått. En röst per individ är vad som gäller, men jag gissar att man som medborgare i två EU-länder också får röstkort från båda. Dock är det en röst per person som gäller. Detta avhandlades utförligt på SR P1 17/5 (fredag).

  Kan och får är två helt olika begrepp. En töntigt haltande liknelse: man kanske kan stjäla grannens cykel eller bil, men man får inte göra det.

  • Per

   Det var det jag var inne på, en röst per individ och val, något som tydligen kan kringgås, vilket förvånar mig att så är möjligt. Vilka konsekvenser dubbelt röstande kan få vore intressant att få veta och är det reglerat i lag? Jo, efter visst letande på nätet så fann jag följde klipp:
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=7221578

   Vad gäller Annepauline så får hon inte rösta två gånger men hon kan rösta två gånger. Hur hon sedan gör, det vet bara hon själv.

 • annepauline

  Haha, va roligt! Jag kanske ska ta och rösta i både Sverige och Finland så kanske jag hamnar på Hinseberg. Det kan ju vara en ny intressant upplevelse i sig.

  • Per

   Haha, det tycker jag absolut att du skall göra! Hoppas bara att du får möjlighet att läsa min blogg och göra kommentarer där på Hinsan. Sex månader går fort!

   På tal om intressanta upplevelser i kurran, eller butkan som vi säger här, så minns jag en händelse från en bussfärd till en mässa. Ett ungt par var lite glada i hatten redan på ditresan och det hände sig inte bättre än att på mässan blev vakterna lite missnöjda med ett tilltag som den unga mannen gjorde. Inget allvarligt men ändå. Unga damen var inte sen att försvara sin älskade och dispyt uppstod varvid vakterna tillkallade polisen som tyckte att paret kunde vila sig lite i deras hotell under dagen.

   När vi sedan skulle hem på kvällen/eftermiddagen så kom polisens piketbil med de unga tu lagom till bussens avgång. Det var snällt gjort av polisen och det var de två tacksamma för. Unga damen var inte alls på dåligt humör utan proklamerade frimodigt att detta var första gången hon hamnat i arresten och att det minsann var en intressant upplevelse! Så kan man också se på saken. Fast detta besök varade bara några timmar, en dag, sex månader är lite längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.