Allehanda

Pengar

En sista reflektion efter resan: pengar.

Vi har olika valutor i republiken och i kungadömet. Det tycker inte jag är bra. Först växling, sedan måste man tänka till ordentligt om man vill jämföra priser. Sedan gäller det också att hålla valutorna åtskilda. Själv tänkte jag åka på en nit när jag skulle betala biljetten över till Norrbyskär. Priset var 55 kronor för tur och retur. Jag grävde i börsen och räckte fram en 50-eurossedel och letade sedan efter 5 kronor. Tur att matrosen ombord som tog betalt var ärlig och påpekade misstaget. Annars hade resan blivit 8 gånger så dyr. Men 50 euro och 50 kronor är ganska lika så det gäller att vara uppmärksam.

Många från kungariket tycker att det är dyrt när de besöker republiken trots en i nuläget stark krona. Själv tycker jag tvärtom att det är dyrt i kungariket. När jag flyttade från Skåne 1998 var 1000 kronor fortfarande mycket pengar för en vanlig knegare. Idag får man hiva fram 100-lappen för att vara på säkra sidan när man köper en kopp te och en smörgås. Något har hänt med kronan sedan jag flyttade, jag känner inte alltid igen mig. Bäst hade det varit med euro i båda länderna, då hade man vetat vad som är billigt och dyrt.

När det gäller pengar är det betydligt lättare att besöka ett euroland som t.ex. Spanien. Man vet direkt vad en vara kostar och det är bara en valuta att hålla reda på, sin egen.

Många klagar på euron som valuta men inte är det något fel på den penningen. Problemet är att vissa länder inom euroområdet inte hållit sig till de regler som gäller för budgetunderskott och att man har inte haft tillräcklig kontroll över bankerna. Bankerna har en så viktig samhällsfunktion att de inte kan betraktas som vanliga företag utan behöver bestämda regler och en övervakning av bl.a. utlåningskvoten. Vad är det t.ex. för trams att man kan låna pengar utan att amortering behöver göras; det säger sig självt att det bäddar för problem förr eller senare. Även snabblånen med hutlösa räntor måste bort, hur många har inte satt sig i fördärvet p.g.a. dessa. Många finansiella tjänster och verktyg borde granskas noga och de tjänster som uppenbart sysslar med spekulation i t.ex. fallande aktiekurser och dåliga tider borde rensas bort.

Att politiker och makthavare, inte minst i Bryssel, inte har lärt sig. Bankkriser och stora utlandsskulder har drabbat nationer tidigare, titta bara på republiken i början på 90-talet. Att man inte heller upptäckte Greklands bedrägliga förfarande är ytterst märkligt. Har tjänstemännen i Bryssel sovit djupt eller har politikerna valt att blunda? Varför ser man inte i tid bubblorna som blåses upp?

Lärdomen av den nuvarande ekonomiska krisen är att det behövs strängare kontroll av medlemsländerna och kraftfulla åtgärder när något land bryter mot reglerna. Även för Tyskland och andra stora nationer.  Frågan är om det hunnit gå för långt och finns det politisk vilja?

I republiken drömmer en del personer om återgång till marken man jag säger hujeda mej, bevare oss från detta. Folk har kort minne och glömmer lätt hur det var under marktiden: höga boräntor på 10-15 % var inte ovanligt, inflation som åt upp lönen och ständiga devalveringar som tog pengar från de anställda och gav till exportindustrin.  För att inte glömma att marken var en skräpvaluta som lätt kunde utsättas för aggressiv valutaspekulation av figurer som Georges Soros med flera. Nej, allt var inte bättre förr!

Usch, nu blev det en hel del politik men låt gå för denna gång.

I kärva tider: sammanhållning istället för splittring och gnabb. Smide från Olofsfors.
Återgång till min läst, inte skall jag skriva om politik när det finns så mycket annat. Nu tittar vi på en f.d. flottningsränna nära byn  Eden, inte långt från Junsele.

8 kommentarer

 • syster yster d.y.

  Håller med om att det skulle vara mycket enklare för alla parter om vi hade samma valuta i hela Europa. Den finska marken vill inte jag heller ha tillbaka. Våra politiker och tjänstemännen inom EU borde nog kolla medlemsländernas ekonomi lite noggrannare men istället lägger dom tid och pengar på krokiga gurkor och skydd av skarvar.

  • Don PJ

   Jo, det får du, alla kan inte ha samma åsikt.
   Motståndet mot euron bottnar många gånger på den nationella identiteten som man vill bevara. En egen valuta stärker den känslan.

   Att sedan euron hamnat i kris beror inte på valutan som sådan utan att man inte har hållit vad man lovat och slarvat med kontrollen under 2000-talet som till största delen ändå var ett rätt bra årtionde ur ekonomisk synvinkel. Man blev fartblind och såg mellan fingrarna. Sådant straffar sig.

   Men rider vi ut stormen tror jag euron och Europa går stärkta ur krisen. Det som inte dödar härdar, heter det. Men det kan ta tid och än finns det många svårigheter att lösa. Sådan är min åsikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »