Allehanda

Lästips!

Först får jag tipsa om att Vasabladet på Internet är gratis denna vecka! Trevligt va? Även E-tidningen som är en exakt kopia av papperstidningen är tillgänglig. Bara att gå in och titta på alla dödsannonserna eller vad som kan intressera. Insändarsidan brukar också gå het, så även denna tisdag. En registrering krävs men sedan är det fritt fram. Jag kan tro att en och annan av mina rikssvenska läsare som har rötter i Österbotten är intresserade.

Själv har jag senaste tid fått enträgna vädjanden från Dagens Nyheter: Kom tillbaka! Nästan som om en före detta flamma vädjar om rendezvous. Jag hade DN gratis en tid men nu är det slut. Visserligen mycket att läsa på DN men icke, det blir ingen fortsättning. Jag har Sveriges Lokalnyheter via Mittmedia och det får räcka.

Ett annat tidningstips är temanumret från tidskriften ”Vi läser” med temat Finlandssvensk litteratur. Massor med boktips från Svenskfinland och utvalda artiklar om kända finlandssvenska författare. Tidningen på 52 sidor går att ladda ned gratis från Svenska Litteratursällskapet i Finlands hemsida. Den är ju annars en rikssvensk publikation som kostar slantar.

Tidigare i höst fick jag Bokkatalogen 2019 hem i min brevlåda. Även där massor med boktips och kanske tips på julklappar. Jag räknade också att där fanns hela 70 finlandssvenska tidskrifter av allehanda slag. Sjuttio stycken! Förvånansvärt många med tanke på att vi är ju ändå inte så många svensktalande i Finland. Och då fanns inte alla tidningar med. Till exempel Kommunbladet från Vörå kommun saknades men den går att hämta på kommunens hemsida. Också ett tips.

Böcker, böcker. I ett tidigare inlägg skrev jag att jag var intresserad av Kalle Linds biografi om Hasse Alfredsson, ”Hasse Alfredson : en sån där farbror som ritar”. Nu är den beställd hos Adlibris. Halv tio beställde jag boken via Internet, två timmar senare fick jag besked att den är expedierad och klar för avhämtning av Schenker. Snabbt och behändigt. Klart billigare än om jag beställt den via bokhandeln i Vasa. Där skulle de ha ca. 39 europenningar medan jag fick boken hos Adlibris för 26,35 och gratis frakt. Jag gynnar gärna den lokala bokhandeln men detta var för stor skillnad.

Så går ni i tankar om julklappstips så finns både böcker och tidskrifter att luska fram. Boken om Hasse Alfredsson får bli min egen julklapp. Brukar du ge bort böcker eller prenumerationer på tidningar/tidskrifter som julklapp? Vilken bok/tidskrift skulle du vilja få som julklapp? Eller struntar du helt i julklappar?

I Vasa har julskyltningen och juldekorationer kommit igång men snön lyser med sin frånvaro.

 

Även inne på Atrium har de fått upp en julgran även om den inte är grön

Nu är det öppet hus – Läs Vasabladet gratis
Läs det finlandssvenska specialnumret av tidningen Vi Läser – SLS. Länk finns för att ladda ned ”Vi läser”
Tidskrifter i Finland – Alla tidskrifter i Finland
Vi läser – Magasinet för alla bokälskare
Kommunbladet – Vörå kommuns tidning. Alla nummer från 7/2011

7 kommentarer

 • annepauline

  Så fint julpyntat det är i Vasa! Vad ser jag om inte järnvägsstationen där längst ner. Tänk, så STOR jag tyckte järnvägsstationen var när jag var liten. Skrämmande var det med ånglokomotiven, som de väste och fräste och lät…och suckade. Flera gånger har första aprilskämtet på Vasabladet varit att järnvägsstationen brunnit ner.
  – Tack för lästipsen. Oj, så jag läst i dina bifogade länkar nu. Förutom Vasabladet tycker jag om att läsa Kuriren. Jag brukar prenumerera på Kuriren av och till. Väldigt trevlig tidning! Finlandssvenska författare råkar jag tycka om också, tycker oftast om sättet de skriver på. Nu har jag faktiskt på vinst och förlust beställt en debutant: Det lungsjuka huset. Låter inte det lite spännande? Dessutom beställde jag Myrornas hemliga liv. Låter inte det ännu mera spännande? Jag har läst två böcker om humlor, nu ska jag börja med myror. Haha, där ser du vad du ”ställde till” med ditt inlägg!

  • Per

   Så trevligt att du fann lite inspiration bland böckerna som bjuds ut. Jag hoppas att de lever upp till dina förväntningar och att du får fina lässtunder. De lungsjuka huset låter lite som ett mögelhus. Jag vet inte, kanske det är en spännande bok. Du får rapportera!
   Ibland är det som sagt på vinst och förlust att köpa en bok men ganska sällan så missar jag i mina köp. Eller jo, boken ”Lev livet längre” som jag köpte tidigare i höst blev ingen höjdare. Bok om Hasse Alfredsson hoppas jag är desto bättre.

   Oj, har aprilskämtet om Vasa Järnvägsstation varit flera gånger? Jag minns i alla fall en gång när det var bild i Vasabladet. Minns inte om vi gick på det eller ej.

 • annepauline

  …jag läser och läser i dina lästips…nu har jag lärt mig att KONSTSNÖSPÅR heter TEKOLUMILATU på finska.
  Haha, alltid kan jag väl imponera på nån här med mina finska kunskaper!

  • Per

   Ha, ha, visst kan du imponera med nyvunna kunskaper i finska. Också ett nytt ord för mig som jag dock har glömt bort i morgon.
   Jag skulle också en gång imponera med mina finska kunskaper och förklarade att mullin mallin betyder huller om buller på svenska. -”Jaha, det har vi ju stor nytta av på det här företaget” kom det lite sarkastiska svaret från företagets tråkmåns. (Det var ett företag i Sverige)

 • annepauline

  …har du läst om bandet Vörjeans som gett ut sitt debutalbum Born to Börn? Jag har snudd på skrattat ihjäl mig när jag läste intervjun med dem, så himla kul! Jag har ju aldrig hört talas om Vörjeans. Försöker de konkurrera med pjasanbandet KAJ? Jag sitter här och roar mig kungligt med att läsa i dina lästips länkar som du märker…

 • annepauline

  …men vänta nu, ÄR Vörjeans lika med KAJ? Jag spanar in bilden på killarna i Volvon och visst sjutton är det killarna i KAJ? Haha, nu har jag snudd på gjort bort mig…nåja, värre saker har väl hänt, jag får börja använda dubbla glasögon.

  • Per

   Helt rätt, KAJ och Vörjeans är samma sak men Vörjeans är lite mera rockabilly, eller vad det heter. De har många strängar på sin lyra eller skall vi säga lyror. I mars kommer en av medlemmarna, Axel Åhman, ut med en novellsamling med namnet Klein. Det finns en liten artikel om detta i ”Vi läser” på sid 9. Den boken skall jag köpa.
   Förresten, KAJ hade åtminstone ett uppträdande i Japan tidigare i höst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *