Allehanda

Maté

En vanlig syn i Argentina är drickandet av maté, ett slags te som bryggs på blad från växten yerba mate. Drycken har en stimulerande effekt som kaffe men smakar mera som grönt te. Själv har jag inte druckit kaffe på femton år utan bara te, mestadels grönt.

När jag nu var i Buenos Aires köpte jag mig en egen kopp och bombilla för att kunna göra eget maté och ikväll provade jag.

Det är en speciell procedur för att brygga maté, bl.a. skall när man fyllt koppen till två tredjedelar med de krossade bladen i ena sidan på koppen hälla på varmt vatten som sedan får stå en stund innan man sticker ned bombillan i ena sidan. Bombillan är ett slags sugrör.

Ja, det smakade inte alls oävet, lite grann som grönt te men med en viss skarp eftersmak. Pigg blev jag också så det är kanske ingen dum dryck om man vill undvika tupplurar. Studerade gjorde jag också, närmare tre timmar. I morgon kväll är det första gången på spanska kursen för min del denna säsong. Jag missade ju de två första gångerna p.g.a. resan.

Så nu gäller det också att hitta yerba mate här när mitt lilla lager från BA tar slut. För visst skall jag fortsätta med att dricka Maté.

mate
Här min egen lilla brygd. Inte så dåligt, det gav mersmak.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »