Allehanda

Lite politik

Jag brukar inte skriva speciellt mycket om politik men jag fann några rader om detta med aktuella kommunsammanslagningar i republiken som jag tyckte var mycket passande att begrunda. Det sägs ofta att det behövs större kommuner för att få bättre och billigare sjukvård. Även ofördelaktig åldersstuktur hos befolkningen och konkurrens mellan städer och regioner förs fram som orsak till kommunslakt. Detta kan säkert till viss del vara sant men borde kunna lösas på annat sätt än genom att avliva alla små kommuner. Som ni förstår är jag måttligt förtjust över alla dessa kommunsammanslagningar som det inte tycks vara någon ände på.

Det verkliga motivet för kommunsammaslagningar finns i den artikel i Vasabladet av den 15 februari 2012 där professor emeritus Krister Stålhberg vurmar för en enda kommun i svenska Österbotten. Jag gör inte desto större utläggningar om detta utan ni kan själv läsa urklippet och de understrykningar i texten som jag tycker är så talande. Läs och dra egna slutsatser!

Klicka på klippet och läs!

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Som du säkert vet, har det pysslats – och pysslas – med detta fenomen även här i monarkin. Trodde själv att det var en process som rullade fram med kraft under mina yngre år, men inser att så sent som förra årtiondet minskade antalet kommuner i riket, medan arealen på de kvarvarande växte.

  Argumenten för och emot är åtskilliga, men min sammanfattande – och mycket ovetenskapliga – slutsats är att dessa projekt är favoriserade bland makthavarna, medan gräsrötterna är skeptiska.

  • Don Juan (the PJ)

   Skeptisk är ordet för min del när det till på köpet inte är någon självklarhet att ekonomin blir bättre. Exempel på storkommuner med dålig ekonomi finns det redan. Urbanisering och koncentration är honnörsorden för arkitekterna bakom denna ”reform” medan glesbygd och småskalighet förväntas självdö efter en hästkur av statlig åtgärder för att styra de bångstyriga in i rätt fålla och få dem att applådera medan de själva sågar av den gren de sitter på. En mening lade jag särskilt märke till: ”När områden börjar tömmas går det snabbt”. – Oj, det blev en lång rapning.

 • lagottocattleya

  Personligen är jag heller inte för denna politik. Det är säkert enkelt att peka på någon framvaskad statistik som visar på någon ekonomisk fördel, men nackdelarna mörkas och vem lyssnar på oss små därute i kylan? Det är som en av mina sistaårselever skrev i sitt försvarstal för landsorten: Att alla är vi beroende av varandra. Om vi ser till exempel Stockholm som centrum i spindelnätet (vilket de gärna vill se sig som) och vi här ute är en del av de tunna trådar som håller samman väven…vad händer om vi river den? Jo, spindeln därinne får inte tillräckligt med mat – och vem vet – han kanske svälter ihjäl? Hur fort/enkelt går det att bygga upp ett nätverk igen om du en gång rivit ner det?

  • Don Juan (the PJ)

   Spindeln är en bra metafor för detta fenomen: koncentrationen i samhället samtidigt som vi alla är beroende av varandra.

   Det som jag hänger upp mig på är att glesbygd, småskalighet och närdemokrati inte längre anses som viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »