Allehanda

Hålrum uppstår

Vi satt vid bordet i restaurang Nord och filosoferade. Det var förmiddag och kaffe med smörgås var en ganska vanlig förplägnad i lokalen. Någon nöjde sig med svart kaffe och cigarett. Kaffe är ok men de som önskar avnjuta en nikotinpinne hänvisas till ett litet hus på gårdsplanen. Där får de sitta och bolma i allsköns ro. Ungefär som på ett på utedass.

Den första dagen i månaden, i den lilla staden Schmalkalden i Tyskland, uppstod helt plötsligt ett hål i marken som slukade både väg och någon bil. Helt så där apropå öppnades en 20 m djup krater med en diameter av 30 m. Ingen människa rapporteras saknad men gropen kräver hela 1000 lastbilslass med fyllning för att försvinna. Läskigt, tänk om detta kunde hända här i vår fridsamma republik.

Glödande Kolet funderade på detta och presenterade sina funderingar om hålrum i Tellus innandömen. Vad händer när enorma mängder olja pumpas upp ur jordens inre och förbränns till avgaser? Då borde vår planet bli lättare vilket kan leda till att vi kommer ur kurs runt solen med katastrofala följder. Antagligen störtar vi rakt in i solens helveteshetta eller så glider vi allt längre ut i universum med följd att vårt klot blir en enda stor ishockeyrink med minusgrader nära den absoluta nollpunkten. Året runt. Sådan var spekulationen.

Vi kom in på Big Bang och de svårförklarliga händelser som då skedde. Explosion med utvidgning av universum, kontra dekompression med återgång till tillstånd zero. Finns detta tillstånd, var mina egna funderingar? Kanske finns det en mycket enkel förklaring på den stora smällen och universums expansion i klass med att jordens platthet förvandlades till en boll som rullar runt i rymden?

Stora Yxan var mera praktiskt och nutida inriktad i ämnet. Han gled in på en TV-serie som han följer, Event.  I denna sciencefiction-serie åldras de utomjordingar som är seriens huvudfigurer betydligt långsammare än vanliga jordingar. Betyder det att de är odödliga? Är de en del av den världskomplott som är seriens huvudtema.  Är TV-serier och film själva en del av en enorm maskopi för att förändra och infiltrera mänskligheten, är åter mina egna funderingar?

Se där vad enkel samvaro vid en fikapaus i Saltgruvan kan utmynna i. Ett ämne kastas fram och kan utmynna i de mest fantastiska utsvävningar. Ett hål i marken kan föra tankarna ut bland nebulosor och svarta hål. Ibland bara ut i det blå.

Idag drabbades jag av stora frossan när jag upptäckte vem som var i antågande och vad som hände med mina byxor. Ett gäng som mestadels bestod av unga damer besökte Saltgruvan i akt och mening att få en uppfattning om slitet i gruvgångarna och om hur arbetsmiljön är. Blyg är jag inte i vanliga fall men idag fick jag gå och gömma mig när de passerade.  Men det är en annan historia.

 

På väg mot solen

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »