Allehanda

Han har sjungit sin sista sång

Den argentinskfödde sångaren och poeten Facundo Cabral mördades igår i Guatemala City på väg till flygplatsen. Han är enormt populär i den spansktalande världen men knappt känd alls i våra trakter. Jag kände till namnet men inte mera än så. Det föranledde mig att fördjupa mig något om vem han var och vad han sjöng.

Jag tycker om hans röst, när han talar, när han sjunger. Jag tycker om spanska språket och citaten jag fann på nätet. På engelska naturligtvis.

Spanska är det andra största språket i världen efter mandarin. Det skulle man inte tro med tanke på engelskans dominans i vår del av världen. Visst finns det översättningsprogram på Internet men de är mycket grovhuggna och ger ibland helt felaktiga översättningar. Bättre än ingenting men bäst är nog att kunna språket själv.

Därför skall jag under min fyra veckors semester repetera spanskan från kursen i vintras. Lite varje dag jag tills jag är klar med kursen och DVD-skivorna. Till hösten hoppas jag att det blir en fortsättningskurs hos MI. En kväll i veckan räcker men ho vet hur det blir. Vid horisonten skymtar hotfulla moln. Bildlikt talat för ikväll är det fint väder när jag skall sitta på läktare.

”This is a new day to begin again, to look for the angel that appears in our dreams, to sing, to laugh, to be happy again. In this new day I will leave the mirror, and try to finally be a good man. I will walk with my face to the sun, and I will fly with the moon.”

”Every morning is good news, every child that is born is good news, every just man is good news, every singer is good news, because every singer is one less soldier.”

”Forgive me Lord but sometimes I get tired of being a citizen. The city tires me, the offices, my family and the economy. Forgive me Lord, I am tired of this hell, this mediocre market where everyone has a price. Forgive me Lord but I will go with you through your mountains, your seas, and your rivers. Forgive me Lord but sometimes I think you have something better than this for me. Forgive me Lord, I don’t want to be a citizen, I want to be a man, Lord, like you created me.”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2MCSj_g5Mlg]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »