Allehanda

Min stad

Jag läste i helgen en artikel om Malmö. Den lokala tidningen hade ett stort uppslag på sista sidan och jag tror ingen kunde missa den. Själv fick jag hemlängtan. Jo, så kan man säga. Jag tror att har man bott tillräckligt länge på något ställe och trivts bra, drabbas man ibland av längtan tillbaka. Jag tror också att en gång emigrant, alltid emigrant. Jag menar, en bit av ens hjärta finns alltid någon annanstans.

Jag bodde en kortare tid i både Borås och Umeå men till de städerna har jag inte alls samma dragning. Det måste vara något visst med Malmö. Kan det vara läget vid Öresund, de milda vintrarna, den skånska mentaliteten och språket, närheten till Köpenhamn, alla cykelstigarna genom staden? Eller är det parkerna, Malmö-festivalen, solnedgångar i Öresund, de olika stadsdelarna som ligger som ett pussel?  Är det stadens historia som jag fick mig berättad av de som var med på 40-, 50- och 60-talen? Ett delvis annat Malmö som industristad med enklare förhållande för de som utförde allt arbetet i fabriker och på slätterna utanför staden.

Jag minns också folkfesterna i Pildamsparken eller på senare år invid Malmöhus. Folkfesterna var på något sätt mera intima än Malmö-festivalen. Det var lätt att få kontakt med folk där man satt i solen och lyssnade på musik.

Visst väcktes längtan tillbaka till ”Min stad” när jag läste artikeln. Minnen av när jag cyklade hemåt i sommarnatten, en längtan efter dofterna, musik från vinylskivor, bussar som med jämna mellanrum startade från hållplatser, flygbåtar som lade ut från kajen i den sena lördagskvällen. Jag blev allt nostalgisk när jag tänkte på det som var och lyssnade på Nisse Hellbergs: ”Vår egen stad” som jag tyvärr inte hittade på YouTube.

Artikeln stödde sig till viss del på boken ”Dokument Malmö – staden i tusen bilder” med fotografier av Torbjörn Andersson och med text av Per Svensson, en bok som jag själv också har liggandes på bordet och bläddrar i ibland. Långsamt suger jag i mig bilderna och läser texten. Nickar ofta igenkännande. Det är en av mina lågfrekventa böcker som jag låter dra ut på tiden.

Artikeln finns även här

Jag tog mig friheten att lägga in mitt klipp från söndagens Vasabladet för de som vill läsa artikeln skriven av Peter Ehrström. Klicka två gånger på bilden för att få läsbar storlek!

2 kommentarer

  • Maclindhe

    Det är alltid lika intressant att läsa hur utombyare uppfattar Malmö – även om han refererade mycket till Per Svenssons verk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »