Allehanda

Lostenen

Kalas varje lördag. Förra lördagen var det grannens äldsta son som firade födelsedag med släkten; igår var det en av hans kusiner som firade 6 år. Då med utflykt till Lostenen i Pedersöre.

Lostenen är ett av landets mest kända flyttblock, med en höjd på 16 meter, belägen inne i skogen. Stigar och vandringsleder leder fram till stenen där det finns en grillkåta. Praktiskt för den som vill ha kalas! Värdfamiljen bar dit korv, sallad och popcorntårta medan gästerna själva hade med sig eget drickbart. Det blev liksom lättare för sonens föräldrar då. Vätska för många väger en hel del.

Barna låg i täten när stigen till Lostenen skulle följas. Små utflykter hit och dit hann de också med. Trevligast var att gå i alla gyttjepölar som dök upp. Det gillade inte alla föräldrar med tanke på bilens baksäte som skulle inhysa telningarna på hemvägen. Rättning i ledet och sedan kom skogens stigar emot.

Det var inga större svårigheter att gå den lite längre vägen dit men gummistövlar eller vandringskängor är önskvärda.

Besök uppe på stenen var naturligtvis ett måste och barnen var åter först. Ingen lång stund där uppe innan de fann för gott att undersöka alla stenkummel, små ”grottor” och skrymslen som fanns runt om stenen. Att ingen trillade och slog sig var ett under.

Förplägnaden lät sig väl smaka medan två av hundarna hade sina små fighter. De var inte på vänskapshumör den dagen.

En riktigt trevlig utfärd i en del av landskapet som jag inte tidigare har besökt. På Wikipedia berättas att Lostenen är landets högsta flyttblock men enligt obekräftade uppgifter skall det flyttblock som finns i vår by vara hela 18 meter högt. Dock finns det ingen möjlighet för en vanlig dödlig att ta sig upp till toppen för att kontrollmäta varför frågan tills vidare torde vara obesvarad.  Kanske man med en drönares hjälp på något sätt kunde mäta höjden på vårt flyttblock som kallas Stenkyrkan eller med ett äldre namn: Degerstenen.

I kungariket lär det också finnas en Losten i närheten av Falun.

2016-04-23 Lostenen 018-1
Här travar de första iväg mot Lostenen

2016-04-23 Lostenen 024-1
Här syns de flesta i sällskapet. Den yngsta, som ännu inte är fyllda tre, tog en kortare väg tillsammans med sin far.
2016-04-23 Lostenen 022-1
Vi passerade en lada som sett bättre dagar. Nu går den på knä.
2016-04-23 Lostenen 038-1
Snart var vi inne i skogen. Två hundar syns bra men var är den tredje? Alla tycks spana.
2016-04-23 Lostenen 082-1-2
Lostenen med sina trappor. Enkelt att klättra upp.
2016-04-23 Lostenen 063-1
Att terrängen runt om var intressant var inte att ta miste på.
2016-04-23 Lostenen 080-1
Sten på sten. Vem bor här?
2016-04-23 Lostenen 100-1
Grillkorven smakade utmärkt!
2016-04-23 Lostenen 118-1-3
Återfärd längs en kortare rutt.

2016-04-23 Lostenen 122-1
Och där åker de första hem efter en angenäm vistelse i skogen.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »