Allehanda

Naglar

Vet ni hur god en oliv inlindad i en skiva chorizo smakar? Nee, jag kunde gissa det. Har man därtill ett gott glas vin i beredskap för att skölja ned läckerheten med är upplevelsen total. Som partyföda är anrättningen att rekommendera med en tandpetare som handtag. Gott och enkelt.

På tal om pålägg kapade jag i morse en bit tumnagel när jag skulle skiva ost. Inget allvarligt, inget blodvite uppstod.  Det fick mig att fundera på att mina naglar är ovanligt långa. Inte som hos ett fruntimmer men ändå. De är till på köpet rena. Inga sorgkanter som avslöjar att en bilreparation eller dylikt nyligen ägt rum. Allt troligen beroende på att jag i Saltgruvan har vita tyghandskar på händerna när jag använder instrumenten.

En gång i tiden när jag jobbade i Skåne träffade jag en man som hade en ovanligt lång nagel. Jag blev nyfiken och frågade varför han hade en lillfingernagel som spretade nästan 1 cm rakt ut i universum. De övriga naglarna var normala för manfolk. Han var kortspelare och nageln var tydligen användbar när han hanterade korten.

Jag konstaterar att det är svårare att låta fingrarna dansa på tangentbordet med långa naglar. Man kan fundera över hur kvinnor med riktigt långa naglar klarar det dagliga livet. Är det inte risk att de ständigt bryts och förorsakar elände? Är de ett statustecken på att de inte behöver uträtta praktiskt arbete?

Jag kom att tänka på uttrycket ”en nagel i ögat”. Det visade sig att det troligen kommer från äldre översättningar av fjärde Mosebokens 33: dje kapitel vers 55 och då i betydelsen spik. Nåja, det viktiga är att man inte är en nagel i ögat för någon medmänniska. Då bör man nog ta en diskussion och reda upp ett och annat.

Kallas inte blomman Riddarsporre? Nej, Lupin är mera troligt säger sakkunskapen. Blommade gjorde den ännu igår den 19 november.

4 kommentarer

 • Maclindhe

  Att män har en lång nagel, ofta på lillfingret, har jag stött på ett antal gånger, särskilt i Italien. När jag frågade en äldre man varför berättade han att det var för att visa att han hade ett skrivbordsjobb och alltså inte var ’arbetare’. Lite socialt snobberi kanske?
  Skriver hon som aldrig lyckats få naglarna att växa sig långa, trots annat att tugga på.

  • Chorizo

   Den här mannen som fanns på mitt jobb var från f.d. Jugoslavien. Men han hade inte skrivbordsjobb utan städade. Kanske det finns ett sådant manligt snobberi söderut i Europa även om han sade att han var kortspelare?

   Tror bestämt att jag skall klippa naglarna idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »