Livet på landet

Byadagen i hetluften

Idag har vi firat byadagen här i Oxkangar, den årligt återkommande sammankomsten när infödingar, villabor och emigranter samlas i juli för att en stund tillsammans släppa vardagen och umgås. Vädret var oss även i år nådigt och vi hade en strålande sol som minsann lockade fram svetten. Temperaturer på mera än +25. Jag vågar inte säga någon exakt siffra för min digitala utomhusmätare hade lagrat + 40 C i minnet men då var det naturligtvis i solen. I alla fall hett så det kändes.

Per, ordförande för byarådet som är arrangör, hälsade välkommen. Dennis Rönngård bjöd på kända sånger och ledde också senare allsången. Korvgrillning, kaffe med dopp, pilkastning, lotteri och årets festtal hör till dagordningen på byadagen. Och naturligtvis samtal och trevlig samvaro som sig bör.

Festtalet hölls av Johanna Backman, tredje generationens villabo med rötter i Helsingfors, bott på många ställen i världen och nu boendes i Stockholm men har en del av sitt hjärta på Lill-Oxkangar. Hon har varit här sedan barnsben.

Hon berättade bl.a. om hur hon lärde sig att förstå och använda dialekten i denna del av Österbotten och vad den betytt för henne. Ett kärlekens och glädjens språk. Det var byns dåtida barn och ungdomar som lärde henne dialekten och den sitter än och används vid behov.

En av de först meningar på dialekt hon fick lära sig var: ”Mjölttjin i hinttjin je i bettjin” vilket betyder, Mjölken är i hinken i bäcken. Ett försök till stavning ser konstigt ut men så låter det ungefär. Den tiden fanns det inga kylskåp utan kylning av matvaror fick skötas på bästa sätt, i t.ex. i en bäck eller i en spånhop. Brunnar kunde också användas för kylning.

Hon tyckte om att simma och det var i samband med detta som byns ungdomar tyckte att hon borde lära sig följande mening: ”Ja far såm in schifftnykäl i båttnin” som översatt betyder ”Jag sjunker (far) som en skiftnyckel till bottnen”. Johanna var dock en duktig simmerska och något sådant hände inte.

Johanna använder sin dialekt i samtal med ortsbor men ibland händer det att infödingen försöker prata lite bättre svenska med henne. Det försöker hon avvärja och har sina standardmeningar för att åter låta samtalet glida in på dialekten. Vad hon dock inte nämnde men som är rätt intressant att om någon vars modersmål är dialekt försöker tala finsvenska, högsvenska eller rikssvenska så kallas det att ”denska”. Varifrån detta denska har kommit vet jag inte men när jag var liten trodde jag att det var samma som danska, att personen pratade danska.

Fint är i alla fall att dialekten lever och frodas i byarna. Det skall vi vara stolta över. Igår lördag besökte jag SkäriFolk på Bergö. Där talar de en lite annan dialekt men det får jag återkomma till vid tillfälle.

Som tur var tog tälttaket emot det mesta av solens obarmhärtiga strålar.

Hur varmt det än är ute så naturligtvis måste det också ätas varma, gillade korvar. Allt annat vore att frångå traditionen och vem vill det?

Lotter skulle också köpas. Jag vann ingenting men vad gör det.

Här är Johanna Backman mitt i sitt tal medan trubaduren Dennis Rönngård sitter på avbytarbänken längre bort. De två amplarna som hänger  i taket blev sedan till lotterivinster.

5 kommentarer

 • annepauline

  Det låter jättetrevligt med en byadag. Är ungdomar intresserade av tillställningen eller är det mest de äldre generationerna? Ungdomar brukar vara svåra att locka, de bara hänger över sina Iphones. – Nog är det hetluft alltid, det var 34 grader i skuggan och 48 grader i solen här igår. När ska det ta slut? Torkan slår hårt. Läste igår att en bonde fått alla sina ensilagebalar som han hade på åkern stulna en natt. På ett annat ställe hade någon bärgat höet och stulit det en natt på en åker som stod i träda. Är det desperata bönder som gör så här eller är det typer som ser en chans att tjäna stora pengar på att sälja hö dyrt i vinter?

  • PJ

   Ungdomar är väl i åldern 15-25 kan jag tänka och det tror jag det bara finns någon enstaka. Däremot finns det 16 barn i byn under 16 år och de var väl representerade. Roligt att det finns barnfamiljer i byn. På Facebook, om du har det, finns sidan ”Oxkangar” och där finns fler bilder.

   Oj, +34 C, det var värre än här även om prognosen lovar +30 C här i morgon. Vi är ändå i skärgården och det kanske dämpar den värsta värmen. Kanske det är försmak av domedagskriget när bönderna råkar illa ut om det så är torka eller stöld? Allt går att göra pengar på även om det är ohederligt så vem vet.
   Fåren här ligger mest i skuggan. De har det nog varmt i pälsen även om de är ganska kortklippta.

 • Erika

  Tänk jag tror mer på att någon såg sin chans att tjäna en hacka, inte gör bönder på det viset mot varandra, i såfall om det är på det viset är hela mänskligheten rubbad i hela sitt hjärninnehållet. På tal om vädret, läste jag om en programledare för tv4-nyhetsmorgon hade fått arga reaktioner, när hon uttalande sig om vädret när det lästes upp. Kanske det kunde komma någon liten skvätt regn talade uppläsaren av väder om, då säger hon följande, det kan regna mellan 12:00-13:00 där är det lunch, sedan kan solen fortsätta lysa. Något sådant var hennes uttalande. En programmledare sitter rakt ut i tv-rutan och säger något så fruktansvärt, när vi alla vet vilken förödelser det redan har blivit med denna torka, ingen mat till kossorna och andra djur, det finns inget gräs kvar endast gulnat, det brinner i skogarna, äldre männiksor som inte kommer utanför sinn dörr kanske t.o.m dör i denna värmen, ändå sitter den programledaren och säger det hon gör. Här runtomkring har björkarna börjat få gula blad, en björk är helt översållad av gula blad, ser ut som höst där den står. 🙁 Varje morgon när man vaknar är det blå himmel och en stor gul sol. Även om det skulle börja regna skulle det behöva regna i flera dagar för att det skulle göra nytta.

  • PJ

   Ja, ett mysterium verkar det vara och kanske inte helt lätt att utreda även om det är en större mängd balar som försvunnit. Man tycker att åtminstone någon borde ha sett vad som var på gång. Som alltid handlar det säkert om pengar på ett eller annat sätt.

   Det är känsligt vad mediapersoner och kändisar säger. De når ju så många och effekterna av en eventuell groda blir stor. Här har vi ännu klarat oss något så när eftersom det kommit någon skur ibland men visst börjar det även synas här. Stora gula fläckar på min gräsmatta. Ensilaget som togs här tidigare i byn tror jag var rätt bra men sädesslagen kommer nog att ta stryk. Värmen, eller skall vi säga hettan, har sitt pris. Tack och lov att vi sluppit några större mark- eller skogsbränder i våra trakter förutom en i våras ungefär 2 km härifrån. Jag tänker också på mina tidigare arbetskollegor som sliter i Saltgruvan i dessa dagar. Jag vet hur varmt det brukar vara i hallarna och öppnas portarna kommer en svärm med bromsar in. De är inte lätta att tas med. Vi får härda ut och göra det bästa möjliga av det hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.