Allehanda

En Ole och en Olle

Av en tillfällighet snubblade jag över ett TV-program om den norska kompositören och violinisten Ole Bull. En märklig man som blev mycket känd världen över på 1800-talet för sitt spel på violinen. Han komponerade bl.a. Sætergjentens søndag som de flesta kanske hört eller hört talas om och gifte sig som 60-årig med en 20-årig amerikanska med vilken han också fick ett barn.

Som sagt, en märklig man, men det var inte honom jag först tänkte på när jag såg namnet utan på Olle Bull (på engelska Oaky Doaks), en figur i en tecknad serie som gick i den lokala blaskan på 50- och 60-talet. Det var inte varje dag man då fick tag i en serietidning utan mest fick man hålla tillgodo med dagens dos i Vasabladet. Olle Bull var en riddare av något slag men själva handlingen kommer jag inte ihåg.

En annan serie som gick den tiden var Spud och Tim, ett par hjältar som slogs med banditer av olika slag, mest i Afrika, om jag inte minns helt fel. Det var spännande att följa deras äventyr i djungel och på savanner. Ytterligare en serie jag minns från den tiden var Herr Archibald, en kortväxt miljonär. Går någon av dessa serier fortfarande?

Nu för tiden har jag inte tid att fördjupa mig i serier men Gustaf, den lata katten, brukar jag alltid kolla in. Han förmedlar ibland ett och annat visdomsord mitt i sin lättja och nonchalans.

Bystugan och f.d. byskolan. - Idag blev det ingen utfärd på sparkstötting trots det fina vädret. Dels är jag förkyld, dels har all is och snö försvunnit från landsvägen ned till byn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.