Allehanda

En flugfångare

Jag har inga egna husdjur; katt, hund eller någon annan fyrbent varelse. Det är lite som med blommorna; jag har inte gröna fingrar och jag har inte heller särskilt stort intresse av att påta i jorden. Därför blir det att njuta av gamla blommor som salig mor planterade eller blommor som sattes en gång långt tillbaka i tiden av förfäder. Eller de blommor som dyker upp i gräsmattan och som sparas under den tid de blommar.

Det är samma med djur. Jag tycker om djur men att har valt att inte ha egna. Jag får ändå min dos av grannarnas kattor och hund för att inte tala om fåren som betar 10 meter bort från min stuga. På sätt och vis har jag ändå husdjur om jag räknar ekorren som har vinterbostad på stugvinden någonstans, fågeln som har (haft) bo alldeles vid foderbrädet till ytterdörren och alla svalorna som härjar i uthuset. Som tur är verkad de ha gett sig av nu, jag är ingen stor vän av dem för de skiter på Brunte.

Nu har jag dock fått en ny hyresgäst. Det är en spindel som vävt ett stort nät vid farstubron medan jag gjorde min Norrlandsresa. Min första reflex var att helt kallt riva ned nätet, det är ju bara en spindel och det ser ostädat ut med spindelnät. Men så såg jag hur vackert det skimrade i solens ljus och i sista sekund hejdade jag mig. Det var som ett konstverk, naturens egen arkitektur. Och visst, där satt spindeln själv i ett hörn och lurade. Jag lät nätet vara kvar och spindeln fick ha sin födkrok intakt. Lite grann får jag väja för att inte skada nätet men det gör inget.

Spindeln ser kanske inte det vackra för den är mest ute efter att fånga insekter som den sedan äter upp. Härom kvällen fångade jag den med kameran när den höll på med att emballera ett flygfä i sitt nät. Den gör ju lite nytta och varför måste jag som människa genast förstöra så fort jag får se något litet och obetydligt som kämpar för sin existens. Nej, leva och låt leva så länge det går! Tids nog river vind och regn spindelns nät.

spindeln
Spindeln i nätet går sin gång på flortunna trådar.

10 kommentarer

 • MacLindhe

  Dessutom fångar den säkert en o annan mygga o fluga som skulle irriterat dig annars. Ge den ett namn o låt den leva vidare 🙂

 • annepauline

  Hehee, jag har också en spindel! Den har sitt nät i pannrummet, där hittar den tydligen ett och annat ätbart. Mellan varven ger den sig ut på vandring så jag kan hitta den lite var som helst. Den är rätt stor, säkert 5 centimeter lång med ben och allt. Den får vara helt och hållet i fred. Den heter Rufus.

  • PJN

   Spindlar är också djur även om vissa blir helt hysteriska när de ser en spindel. 5 cm är en rätt stor spindel, helt i annan klass än Django.

 • Ninna

  Det är inte gröna fingrar man ska ha, utan jordiga! 😀
  Och så får man se till så man inte har ett jättebo med myror under gräsmattan, för då vill sig ingenting. Strunt samma om fingrarna är gröna eller jordiga eller röda eller blå.

  • PJN

   Myror i all ära. Jag har åtminstone två myrstackar i kanten av min tomt och där bör de hålla sig. Nya stackar mitt på gräsmattan eller invasion i mitt kök gillas inte för då blir det åtgärder av mindre trevlig sort. Annars är vi nog vänner, myrorna och jag. 🙂

 • kicki

  Klart du ska skaffa en katt – eller två. I flera inlägg har du behandlat katter på ett sätt som avslöjar att du är en kattvän. Vi har alltid haft katter och även hund har varit en del av familjen för det mesta. Det är otroligt berikande med husdjur och katter kräver väldigt lite för egen del.

  • PJN

   Det har du rätt i, jag är en äkta kattvän. Det enda som hindrar mig är att jag är rädd för att den skall bli överkörd av en bil eftersom jag bor så nära landsvägen.

 • wesber

  Katter är det bästa jag vet, Molly, Miranda, Tilda och Wilma är våra små älsklingar. Har alltid haft katt både i Finland och Sverige, som tur är så bor vi inte vid någon större väg. En katt har dock blivit tagen av varg eller lodjur som det finns gott om här.

  • PJN

   Oj, har ni hela fyra katter? Det är en hel liten farm. Fast mina båda grannar har tillsammans sex katter som jag ofta har tillgång till så jag kan inte klaga. Gustav, den egensinniga katten, är annars min favorit bland tecknade serier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *