Allehanda

Stenar

Jag har haft en och annan vilt växande blomma på bloggen i vår men tänk vad stenar också kan vara vackra trots att de är stumma, döda, tusenåriga.

På kvällens cykeltur passerade jag ett mindre fält med rullstenar och jag måste bara plocka några och balansera dem på varandra, en konst som nog kan vara svår när det blir lite mera avancerat. Underligt är att man faktiskt kan balansera stenar på varandra i de mest omöjliga ställningar och de hålls kvar av gravitationen. Här finns en länk till Michael Grabs ”Gravity Glue”, en av mästarna på denna udda konstart. Själv nöjer jag mig med lite enklare formationer med också det är kul och utvecklande. Pröva själv när ni har tillfälle. Tålamod bör man definitivt ha.

stenar
Enkelt men ändå märkligt. En till hade jag nog kunnat få om jag haft tålamod ikväll.

6 kommentarer

 • Erik Forsling

  Riktigt vackert! Kände inte alls till det här fenomenet, trots att jag älskat olika typer av stenar och bergarter under större delen av mitt liv. Jag är väl fr.a. typen som plockar upp sina ögonstenar, och lägger dem i någon annan typ av ordning. Men varför inte. Balanskonsten är inte att förakta. Min äldste son lever på den!

  • PJN

   Vad kan det röra sig om när någon lever på balanskonst? Han är väl inte cirkusartist eller något sådant? Nåja, det finns andra balanser också, handelsbalansen t.ex. 😉

 • Erik Forsling

  Cirkus är just precis vad han sysslar med. Nycirkus, inte traditionell. Förutom att ha givit mig tre kanadensiska barnbarn är han högskolediplomerad akrobat från en av världens bästa utbildningar (håll för näsan om det luktar skryt och fadersstolthet): http://www.ecolenationaledecirque.ca/fr/accueil

  För att garanterat hamna i ”karantän” bifogar jag ytterligare ett par länkar, ”teasers” för dels en gammal nedlagd föreställning, PSY, som han hoppade av efter en tid, och dels en senare.
  Den förra: http://www.youtube.com/watch?v=k9pjK_qjlBA Han känns igen på att oftast bära vit skjorta, lång hår i nackknut och språngbrädan är den främsta disciplinen, förutom ”vanlig” akrobatik.

  Den senare är: http://www.throw2catch.com/#%21reset/c10u5
  Gisle skrev följande om föreställningen för en tid sedan, i sitt e-brev med länken: “Och här kommer en till, jag vet inte om jag redan skickat den, men det är en annan föreställning som jag jobbar med som heter “Reset””.

  Herr Son känns igen på sin hårknut á la samuraj, eller om man hellre vill – Lilla My i muminvärlden. Han har ibland bar överkropp, och utfällt mycket långt hår. Hans discipliner är språngbrädan och russian bar – en slags “sviktstång”. Det är faktiskt ganska mycket Gisle i den här “teasern”. Han är mycket i luften, voltar, och hoppar mellan kvinnoarmar. Men, det var detsamma med det. Själv vet jag inte ens om föreställningen är bra – eller om det bara är trailern som är effektiv.

  Jag minns hur imponerad jag var när Herr Son, som nybörjare, skickade en mikrokort filmsekvens med sin första “double på russian bar”. Nu höll jag på att få hjärtsnörp när han på samma ribba skruvar upp en stege, och från toppen av den bl.a, tilltalar ärade publikum, … på svenska. “Kära publik”. Mycket fadersstolthet och egenskryt detta …

  Långt svar!? Skyll dig själv när du frågade! Trodde faktiskt inte att du skulle associera till cirkus, utan bara till balans i största allmänhet. Men det kan jag bara säga, skulle den här gossen ha fostrats till ekonom, och blivit satt på ett kontor för att pyssla med handelsbalansen – då skulle han ha sprängts inifrån!

  • PJN

   Det må jag säga: det var inte dåligt. Jag blir faktiskt smått imponerad. Och herr Far har inte själv varit i luften och snurrat i unga dar? Själv är jag mycket intresserad av nycirkus, som också Cirque du Soleil, även de från Canada, tillhör. Du läste kanske mitt inlägg för ett par månader sedan när jag bevistade en av deras föreställningar i södra delen av republiken? Nycirkus är så mycket mera än bara traditionell cirkus.

   Där ser man vad ett enda ord, balans, kan leda till.

   • Erik Forsling

    Herr Far är allt av den stillsamma sorten som helst ser att den kullfallna furan är rejält grov om han ö.h.t. ska balansera på den över en liten halvstrid fors. Du vet, den där utbildningen som jag länkade till – mitt emot deras hyfsat stora byggnad i Montreals utkanter ligger Cirque du Soleils enorma komplex av byggnader, som en liten tätort i sig. Deras avantgardverksamhet har blivit en mångmiljonindustri.

    Tyvärr har jag inte läst det inlägg du nämner, eftersom jag under en relativt lång tid var lite frånvarande. Men jag ska leta upp det. Cirque du Soleil har ju världsrykte, och de är enormt professionella i allt de företar sig.

    Och efter ovanstående började jag veckla in mig i en väldig utläggning. Men jag tog mitt förnuft till fånga och kapade bort … Kanske får det återkomma i form av ett e-brev istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.