Allehanda

Rapport från byn

Nejdå, jag har inte gått i vinterdvala även om jag varit borta från bloggen några dagar.

Snö har det kommit och nu kan vi med fog säga att vi har en riktig vinter. Kallt, eller rättare sagt kallare, blir det även de närmsta veckorna. Om vi på något sätt drabbas av stormen Cora vet jag inte men den lär vara på väg hitåt. Vi får se hur det ser ut i morgon bitti.

Snöskottningen har det varit si som så med. Tung snö och känningar i ryggen har gjort att jag inte hunnit ikapp innan nästa snöfall kommit. Svåger har lovat att i morgon komma och röja upp med traktorn så då är jag på god fot igen. Det ser inte ut att bli så mycket snö därefter de närmsta veckorna.

På tal om fot så är stortån på höger fot inte riktigt bra ännu. Någon långpromenad blir det inte tal om på några dagar ännu men idag kunde jag i alla fall ta sparken till bystugan där byarådet bjöd på nyårskaffe, en tradition som uppskattas mycket i byn. Vid Storback mitt i byn susade jag iväg med god fart på medarna.

Ja, nyårskaffet. – Hela 35 själar behagade infinna sig för att avnjuta kaffe/te och bakelser. Byarådets ordförande hälsade välkommen och sedan satte surret igång. Därefter avtackades en av styrelsens medlemmar som nu lämnat styrelsen och vi fick även höra berättas om långväga besök i byn från i somras. Då besökte nämligen en ättling till emigranter, Hugo Sand, vår by. I början på 1900-talet emigrerade folk från byn till Misiones i norra Argentina och herr Sand besökte i somras republiken och sökte då även sina rötter. De fanns i första hand i Oxkangar och i Hellnäs.

Själv besökte jag Misiones för tre år sedan men då kände jag inte närmare till Sand utan jag höll på med mitt i Iguazu. Tänk, mera än tre år sedan jag sist varit på resa. Jag räknar då inte de otaliga utflykter jag gjort i norra Sverige, ej heller resan till Lofoten i höstas och en tur till Köpenhamn/Malmö. Det är liksom för nära hemknutarna men resor ändå. Små resor är också resor.

Just nu håller jag på med planering och funderingar på en resa senare på vårvintern men först vill jag se om Bettan klarar besiktningen på torsdag utan alltför mycket pengarassel. Hon är i fint skick men man vet ju inte vad stationens farbröder, och någon enstaka tant, hittar och hittar på. Vi håller tummarna för att det går vägen.

Mycket mera än så blir det inte i denna rapport från en by uti vinterlandskap. – Jo, isarna håller på att lägga sig men är ännu förrädiska på många ställen och vi vill ju alla hålla oss torrskodda och vid liv. Ha det gott!


De stora biffarnas land och vackra vyer

Vinterbäck i Djupsund

Här står några av åkdonen för de som tog sig till byastugan idag. Min spark står längst till höger. Granris framför bron skall det va!

 

5 kommentarer

 • annepauline

  Men det var värst vad du sparkade på ”spöket” när inte tån känns bra ännu. Du får vaddera in väggen!
  Här har vi ingen snö alls. Det friskade på och blåste rätt bra på eftermiddagen igår men det gick snabbt över.
  Sparken längst till vänster verkar vara en kul variant, pakethållare och cykelstyre. Inte riktigt traditionell, om man säger så.

  • PJ

   En möjlighet är att tejpa fast träskorna innan jag går till sängs ifall jag gör ett anfall mot spöken eller andra monster i drömmarnas land. Det borde hjälpa en del.
   Angående Cora så klarade vi oss bra men snö kom ca. 10 cm så idag var snösvängen igång.
   Sport-sparken till vänster borde vara svågers. Han tillverkade den för ganska många år tillbaka. Ringklocka har den också.
   Om du betraktar den mellersta sparken så ser den visst lite besynnerlig ut. Den är ännu mera ovanlig.

 • Wesber

  Jag tittade på fotona på Oxkangars facebook sida och såg en som var otroligt lik dig. Är det din systerson som sitter vid ett bord med en liten i famnen och är en kopia av dig som ung. Vid samma bord sitter G-M o H L med sina söner. ( Tror jag) Jag har så svårt att känna igen folk efter 40 år i Sweden Här har vi haft en skön vinterdag idag med pulkaåkning i backen tillsammans med barnbarnen.

  • PJ

   Om det är han med glasögon som sitter bakom den gröna läskflaskan så är det Tommi, son till R-M i Nykarleby. Så då har du helt rätt. Också G-M o H L med söner är rätt.
   Även vi har idag måndag haft en riktigt fin vinterdag. Tur att jag är friherre och inte behöver jobba. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »