Allehanda

I valet och kvalet

Chokladäggen räckte och några tog jag till sidan för egen konsumtion. Två påskgubbar uppenbarade sig vid min dörr. Även två påskharar syntes till men de orkade inte ända upp på backen så de chokladäggen fick jag äta själv.

Rapport: Ryggen bråkar fortfarande men idag kunde jag ändå göra lite inköp i köpladan samt avnjuta lammstek hos sister Jane. Igår var det ett he…, inte så bra.

Jag vittjade också brevlådan och där låg en drös med reklamblad från hugade riksdagskandidater inför stundade val om två veckor. Många känner sig manade och som väljare står jag i valet och kvalet. Alla vill väl och allt skall bli så bra.

En kandidat har tapetserat lyktstolparna med ordet ”Kraft” och tjusig bild därtill på aspiranten. Tanken infann sig vilken betydelse detta enkla men kraftfulla budskap har på väljaren. Ordet är laddat med potential men vad betyder det egentligen? Psykologiskt en massa men realpolitiskt?

Själv har jag synat en hel del kandidater i sömmarna vad gäller avsikter men vad hjälper det när politik består av kompromisser. Vilja och kunna är två olika saker.

Mina kriterier är i alla fall följande:

 • Svenska språket i republiken är en självklarhet och tillgång
 • Regionalt och lokalt självstyre. EU är vår yttre ram. – Bort med centraliseringen! Bort med nationalismen!
 • Nej till bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki. – Kärnkraften i republiken är idag (ganska) säker men olycksrisken finns alltid. Även flyget som transportmedel är något av det mest säkra som finns men ändå störtade nyligen ett flygplan i Alperna. När ett flygplan störtar dör max några hundra, när ett kärnkraftverk havererar riskerar miljoner livet. För att inte tala om avfallet.
 • 6 timmars arbetsdag. Låter jag mossig? Tvärtom tror jag att det är medicinen för en havererad arbetsmarknad med hög arbetslöshet och stora kostnader för staten. Vi måste dela på de nödvändiga jobben och sluta skapa fejkjobb bara för att folk inte skall känns sig alltför bekväma som arbetslösa. Det behövs något radikalt, nuvarande politik är misslyckad. Själv har jag tagit intryck av forskaren Roland Paulsen i kungariket som jag tycker för ett rationellt resonemang. Detta till gagn både för näringsliv och löntagare. Se länkar: Att skapa mer jobb är en absurd tanke och Arbetslivets myter punkteras briljant. Var finns modet, var finns nytänkandet?
 • Mer invandring! – Ständigt klagas på underskottet. Vi lever allt längre och blir en ökad kostnad för samhället. Nativiteten lyckas inte uppfylla behoven, vad göra? Jo, fler invandrare och flyktingar som köar vid våra gränser borde få chansen. Ett barn som föds idag behöver 20-25 år i snitt innan det blir produktivt. En flykting med rätt mottagnade och utbildning kan inom 7 år göra rätt för sig i samhället. Ingen som sett de ekonomiska vinsterna? Kombinerat med 6 timmars arbetsdag är detta vägen!
 • Ett eget starkt försvar med allmän värnplikt. Tyvärr befinner vi oss idag i ett allt mera osäkert läge där maktspråk, godtycke och våld dikterar ordningen. Då måste vi se oss om efter vänner både när och fjärran.

Nog om politik för denna gång. Rösta skall jag även om det ibland känns tröstlöst.

påsk 2015_2
Två påskgubbar!

14 kommentarer

 • Christine

  Jag kunde inte låta bli att kommentera ditt inlägg, för det hör inte hemma i
  min verklighet! Jag lever i en invandrarförort sedan 50 år tillbaka, och jag
  har sett hur den har utvecklats till en mardröm! Från början var det inga problem
  alls, för det var liten invandring då, och jag har aldrig varit emot invandring tidigare.
  Jag har drabbats av två rånöverfall på dagtid, väskryckning och misshandel efter
  att ha gjort uttag i bankautomaten, försök till bostadsinbrott sker nästan varje vecka,
  och eftersom jag är hemma på dagtid, så ser jag vilka dom är, mycket unga somalier,
  troligen ej straffmyndiga. Polisen har satt upp flera anslag i fastigheten om att man
  aldrig ska öppna dörren för okända! Jag bor i ett hyreshus med många lägenheter,
  där det bara finns numera två svenska familjer kvar, dom flesta har flytt för längesedan!
  Knivskärningar, mord och bilbränder sker väldigt ofta i det här området, men det skrivs
  inte ens om det i tidningar. Det är nog 99% invandrare här nu, och i centrum finns bara
  utländska affärer numera, och jag reagerar om jag ser en svensk! Jag törs inte längre
  gå ut och handla mat av rädsla för att bli rånad, så jag handlar all mat genom internet,
  om jag måste gå ut för viktiga ärenden, är jag tvingad att ta taxi. Jag känner en stor
  oro inför framtiden, vad händer med Sverige? Massinvandring av människor, som har
  en helt annan kultur, historia och en medeltida religion med sharialagar. Vilken kulturkrock!
  Ursäkta det här blev långt. Jag läste en bra artikel idag på Avpixlat, som en bekant
  tipsade mig om. Rubrik, DN förvränger CNN-artikel om muslimskt terrordåd. En bra
  beskrivning av verkligheten har gjorts av en kunnig kommentator, som heter Carl Crona.

  • PJ

   Först får jag beklaga att du har en så dålig boendesituation att du inte vågar gå ut. Jag vet inte i vilken stad du bor men jag kom att tänka på Rosengård i Malmö där jag hade två kvinnliga bekanta för ca. 7 år sedan. Äldre kvinnor varav den ena med rullator. Jag hörde aldrig att de beklagade sig över invandrare och hon med rullator kunde röra sig på Rosengårds Centrum utan större problem. Nu är det några år sedan, situationen har kanske ändrat sig där också men vad jag vill ha sagt att erfarenheterna kan vara vitt skilda.

   Visst förekommer det att invandrare och flyktingar bär sig illa åt på olika sätt men därmed kan man inte dra alla över en kam. Det jag vänder mig kraftigt emot är generaliseringar. Problemet är att integrationen inte har lyckats, många flyktingar och invandrare är utan jobb, de har inte lärt sig språket utan är i händerna på sina barn eftersom de mycket lättare lär sig svenska. Det gör att den fostrande rollen som förälder får sig en rejäl törn. Många barn gör som de vill för de kan manipulera sina föräldrar och så går det som det går. När de sedan kommer upp i övre tonåren blir de vilsna och besvikna när de inte får jobb eller utbildning vilket gör dem till lätta offer för både kriminalitet och extremism. Så går det för en del men inte för alla!

   Du lade kanske märke till att jag vill ha genomfört 6 timmars arbetsdag, vilket jag tror är fullt möjligt, men det betyder till en början att vi inte kommer att ha tillräckligt med folk ett besätta alla tjänster. Det är där invandringen kommer in som en följd när den egna arbetslösheten sjunker. Detta betyder att fler människor får möjlighet att arbeta och tjäna pengar vilket kommer att stimulera näringslivet samtidigt som befolkningsunderskottet repareras.

   Jag skrev också ”med rätt mottagande och utbildning” vilket betyder en lyckad integration av invandrare. Idag har en utomeuropeisk arbetssökande betydligt svårare att få jobb men lyckas vi utbilda dem på några år borde även de kunna delta i arbetslivet och göra rätt för sig. Vi skall också komma ihåg att många invandrare har goda utbildningar med sig från hemlandet men som blir satt till sidan för de följer inte de formella kraven. Här finns det också en del att göra.

   Jag ser inte ett multikulturellt samhälle i sig som ett problem utan snarare en tillgång. Det är när man inte har klara och tydliga spelregler och dålig integration som problemen kan infinna sig. Jag tror att utbildning och upplysning är vägen bort från föråldrade synsätt på både religion och livsstil. Vi skall också komma ihåg att många flytt från just dessa sharialagar.

   Nu är inte Avpixlat någon tidning som jag hyser större tilltro till. Alla blir saliga på sin tro och har man en direkt främlingsfientlig inställning är det lätt att vinkla saker och ting enligt sitt synsätt.

 • Christine

  Jag är mycket ledsen att du inte förstår eller tar min kommentar på allvar. Jag är ingen gamling
  med rullator boende i Malmö! Jag bor i en förort till Sthlm, och jag känner mig både ung i sinnet
  och skärpt för övrigt, jag har bott här sedan jag var 15 år, så jag tycker inte att jag är någon gamling ännu, däremot har jag mycket stor respekt för gamlas åsikter, deras långa livserfarenhet m.m. Det jag beskriver drabbar ju inte bara mig, det är ju många fler i alla åldrar boende i utanförskapsområden

  Du är tyvärr färgad av media, det du beskriver är ju det som vi informeras om i all media. Kanske
  det är dags att ta del av fria medias åsikter också, bara för att få en rättvis bild av allt som händer
  i samhället? Varför har du ingen respekt för Avpixlat? För att media skriver att det är en hatsajt? Att du inte ens reagerar över min beskrivning av min situation, som drabbar många
  andra också, tycker jag är upprörande.

  • PJ

   Jag tar visst din situation på allvar annars hade jag inte beklagat hur du har det. Vem du är, ålder osv vet jag inte och har inte heller påstått något om men du skrev att du bor i ett invandrarområde med problem. Det som jag då tänkte på och jämförde med var Rosengård, som borde vara ett av Sveriges mest uppmärksammade, och som jag till viss del känner till genom att ett par bekanta som bott där.

   Jag har studerat Avpixlat från och till och kan bara konstatera att jag har inte mycket till övers för deras inställning.

 • P A Olofsson

  Hejsan PJ
  Du skriver roligt och lättsamt, men kanske inte så korrekt och välgrundat. Jag tänker här på dina kärnkraftskommentarer. Så här kommer lite fakta :

  Trots att ett antal kärnkraftsolyckor har inträffat, en handfull av dessa mycket allvarliga, så är antalet människoliv som kärnkraften skördat begränsat. Då dödstalen från kärnkraft ställs mot andra energislag – inklusive de förnybara – har kärnkraften lägst dödstal per producerad energimängd av dem alla. I en studie där hela livscykeln räknas, för kärnkraften inklusive brytning av uran och olyckorna i Tjernobyl och Fukushima, resulterar kärnkraft i genomsnittligt 90 dödsfall per biljon (1012) KWh. Motsvarande siffror är 150 för vindkraft, 1 400 för vattenkraft, 4 000 för naturgas och kolkraften, den dödligaste, med 170 000.
  Påskhälsningar från Olofsson

  • PJ

   Jag får tacka för hälsning och info.

   Du belyser det som varit och studien är säkert korrekt. Risken finns dock alltid för en STOR kärnkraftsolycka och det är då det osannolika händer, det som ingen trodde. Jag tycker att så mycket har hänt, framförallt politiskt, att man kan vänta nästan vad som helst. Ännu har inget stort kärnkraftsverk förstörts i krig eller terroraktion men vad händer den dagen så sker, medvetet eller i misstag? Ett oljefält eller en kraftverksdamm kan förstöras men det blir trots allt i de flesta fall lokala skador. Tyvärr har världen på bara några år blivit bra mycket osäkrare och det finns alltid människor som mycket hänsynslöst är beredda att göra vad som helst. – Ja visst, hypotetiska händelser men historien är full av galenskap som idag kan ges betydligt större omfång.

   I min punkt om kärnkraften framförde jag inga sakargument utan mera en allmän oro för vad som kan hända om olyckan är framme. Om den oron är korrekt eller välgrundad är en smaksak.

   Jag skriver ”roligt och lättsamt, men kanske inte så korrekt och välgrundat”. Gäller det bara kärnkraften eller är det din uppfattning rent allmänt om bloggen? Jag blev nämligen nyfiken.

 • Erik Forsling

  ”Jag skriver ”roligt och lättsamt, men kanske inte så korrekt och välgrundat”. Gäller det bara kärnkraften eller är det din uppfattning rent allmänt om bloggen? Jag blev nämligen nyfiken.”

  Den frågan kittlade spontant också min, läsarens, perceptionsförmåga – som tydligen inte är så god – redan innan du ställde frågan i din kommentar. Hade jag varit bloggägare, jag med mitt ruttna självförtroende, hade jag kunnat brotta mig svettig med de formuleringarna. Ojdå, tre jag – och ett mig – i rad i en knappt halvlång mening, inser den med dåligt självförtroende.

  Med tanke på den vänliga anslagstonen, och konkretiseringen till kärnkraftsfrågan, gissar jag fr.a. på att du har med en gentleman att göra. Och inte nog med det, en lugn och sympatisk sådan, en påläst man, som helt enkelt vädrar andra åsikter i en viss fråga. Kanske andra också? Det är det som är frågan, en lightversion av Hamlets tunga fråga.

  Att jag för detta resonemang, helt utan legitim rätt att blanda mig i, har bara en orsak. Jag är ju genompank, pankare än i hela mitt tidigare liv, så jag tänkte att vi kunde slå vad. Har jag rätt i det jag skrivit ovan – då betalar du min bilskatt för kommande år. Har du rätt så lovar jag att bara skriva korta, minikorta, kommentarer i ett helt år – och att under säsongen även skicka färska kronärtsskockor poste restante till dig.

  O.K. Det blev raljant på slutet, och jag ber om ursäkt för det, men en skitdag kanske kan få avslutas med ett konspiratoriskt flin. I synnerhet om det inte är illa menat. Det jag skrev ursprungligen var uppriktigt menat, 100%. Jag tror inte att mannen som skrev ser dig som en oförarglig bondkomiker.

  • PJ

   Ursäkta att jag inte hunnit besvara alla dina kommentarer, det kommer, men jag har varit krasslig och trött plus annat på gång. Jag utgår också från att det är en gentleman som kommenterat mitt inlägg. Jag drog samma slutsats som du. Är språket vårdat och håller sig till ämnet är alla kommentarer välkomna på min blogg, även kritiska. Senaste tid har jag fått en och annan kritisk kommentar och det hänger kanske samman med att jag fått ökat antal läsare, främst från kungariket.

   Nu kan det inte bli någon vadslagning för vi ser ut att ha samma åsikt och dina kommentarer får gärna vara långa. Fast kronärtskockor hade varit goda att få. 🙂

  • P A Olofsson

   Hej, hej PJ! Jag kan också rimma, fast bara på engelska just nu 🙂

   Jag tackar för gentlemannabedömningen, vill ju gärna tro att jag kan uppfylla kriterierna för en sådan för det mesta, men vet att jag inte alltid har kraft och nödvändig balansförmåga att hålla mig på den höga, smala platån. Kan tyvärr frestas till giftighet ibland.

   Och jag tackar för möjligheten att respondera kritisk på dina inlägg, P J, bara jag håller tonen civiliserad.

   Om din blogg vore helt menlös, lättsam, helt igenom substanslös och genomsyrad av dumheter skulle jag då inte slösa tid på kommentarer trots att synpunkterna dina ofta är välformulerade och underhållande.

   Men att läsa din blogg är som att köra på en fin väg och sedan plötsligt och oväntat dunsa i ett ”pot hole”. Man får en chock, blir förbannat, vet du.

   Substanslösa yttringar bör bemötas med mer eller mindre väl kamouflerade vassa kommentarer. På så sätt testar jag dig och ser vad du går för. Får veta om det är värd att fortsatt läsa din blogg.

   Och utan att klassa dig som mentalsjuk vill jag ändå klistra på dig etiketten ”Fobiker!” när du uppvisar ogrundat rädsla. Och ffa. när du predikar din fobi för massorna som vore det något vi alla borde vara rädda för. Jag hatar dogman :”Kärnkraft är jättefarlig”. Vill gärna veta sanningen. Den finns i historien/statistiken:
   90 kärnkraftsrelaterade dödsfall pr. producerad 1000 miljarder kilowatt är en fantastisk liten risk!
   Att gå ned och handla mjölk är farligare (och att dricka den är då jättefarligt i jämförelse).

   Jajaja tänk om…..och så vidare är inte värd en tanke, säger jag.

   Inte bör du – trots 9/11 – vara rädd för att flyga eller befinna dig i höghus – väl?

   Fortsätt med din blogg, ett och annat guldkorn hittar vi där!

   Hatten av och kram från Gentlemannen

  • PJ

   Då är allt frid och fröjd även om kärnkraften skiljer oss åt. Fast det kan också finnas andra saker som tarvar pennfäktning. Angående kärnkraften så levde jag under många år med närhet till Barsebäck kärnkraftverk utan att vara särskilt bekymrad. Så är det också idag men det är människan jag inte litar på. Den mänskliga faktorn som kan komma som en tjuv om natten.

   Angående ”pot hole” i vägen så får vi ha i åtanke att det är vår och menförestid. Våren är en fin årstid och kanske alltid förekommande på min blogg. Att någon får en chock när de läser min blogg är nytt för mig och en inte alltför oangenäm tanke. Dock tror jag knappast att massorna läser min blogg och de som läser torde ofta ha den ålder inne som gör att de tänker själva. Som herr Olofsson, även om han denna gång tänkt fel när han klassar mig som fobiker. Upplevelse av stark rädsla för kärnkraften har jag inte men är medveten om riskerna och vad som kan hända.

   Ja, jag får fortsätta att smida guldkorn och hoppas att någon hittar dem också. Och en knus kan även jag dela med mig av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »