Allehanda

Får det vara ett fång?

Jag har får alldeles nära min stuga och de är märkliga typer. Först kan de vara väldigt reserverade men så fort jag ger dem lite gräs och de blir vana vid mig så kommer de springades i högsta fart. Rena kortdistanslöpare är de. Mat, tänker de så fort de får syn på mig.

Jag har slåttat lite gräs kring stugan med röjsågen och när det torkat en dag eller två är det rena godsakerna för fåren.

Jag kom att tänka på förr i världen när mor och far hade jordbruk och skötsel av djuren hörde till vardagen. Varje dag hade sina sysslor och någon egentlig semester var det inte tal om. Kanske de kunde unna sig någon enstaka utflykt med motorbåt längre ut i skärgården till någon fin vik där medhavd kaffe och dopp, saft eller läsk för oss barn, dukades fram på en filt. Rödlemonad och ”grisar” hörde till vid denna nöjestur på sommaren. Vi barn fick bada och plaska på i strandkanten vilket vi stort uppskattade. Sommarnöje kallades det och det var vi nöjda med. Söndag naturligtvis, för vardagarna skulle användas till nyttigare saker. Som höbärgning, t.ex. Det var det jag ikväll tänkte på när jag med en rejäl hög hö på gaffeln släpade bördan till fåren på andra sidan stängslet.

De började genast äta som maskiner och käkarna tuggade på med ett malande ljud. Mat, mat är det enda de tänker på. Lammen är mera lättskrämda men tackorna kommer gärna fram till stängslet och vill bli kliade bakom örat. Märkliga typer är de för om jag kastar flera fång hö till dem går de genast till det sista jag kastat över stängslet. Det är som om den tidigare högen aldrig funnits. Men mig kommer de ihåg, mannen med maten, som snart får semester och med stora sommarnöjet i sikte.

2016-07-28 Får016
Med tandpetare i mungipan funderas på mera mat.

2016-07-28 Får 021
T.ex. timotej
2016-07-28 blommor 025
Eller varför inte något färgglatt i salladen? 

2016-07-28 svarta vinbär 036
Själv föredrar jag svarta vinbär. Direkt från busken.

0 kommentarer

 • annepauline

  Åh, vilka ljuvliga bilder! Jag tycker så mycket om får och riktigt mogna svarta vinbär direkt från busken är sååå gott.

  • PJ

   Sommarbilder! Svarta vinbär är bara en sort som nu kan ätas direkt från källan. Hallon är också otroligt goda. Jag har redan smakat dessa av årets skörd.

 • Wesber

  Så många fina barndomsminnen som väcks till liv, som när vi gick till bybutiken och köpte lemonad och grisar som intogs efter att vi hässjat och störat (heter det störat?) hö hela dagen. Mitt tama får Mia, som jag fött upp med nappflaska hängde med hela tiden, hon var min lilla hund. Söndagarna tog man båten och rodde mot Malakthållet med fikakorg och kaffepanna eller så myste vi bara på Laxöur i vår fina ???? ruckliga villa.

  • PJ

   Roligt att du minns! Störat, javisst, så sade vi. Om det finns något ord på standardsvenska vet jag inte.Får kan bli mycket tillgivna, speciellt lamm. Ett av lammen här sprang rakt genom stängslet när det fick se mig. Bara att lyfta tillbaka det på rätt sida.

   Ja, tänk så enkla, men uppskattade nöjen det fanns på den tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »