Allehanda

Övningar i cyberrymden – att installera Swish

Imorgon bär det av till Björkarnas stad. Halva Österbotten lär vara på väg dit.

Jag bryr mig inte mycket om att handla men något blir det väl att lätta på plånboken, eller mobilen. Alltid är det något som kostar även om själva resan är billig. 17 europenningar tur och retur med buss från riksåttan in till Umeå med buss. Ja, inkluderat färjebiljett. Det handlar inte om att vandra över isen, i den mån den finns, och simma någon mil.

Nutida påfund tränger sig allt mera på. Är det inte bankkontor som läggs ned är det nya appar som skall installeras och provas.

I kungariket har de redan i ganska många år använt Swish, en app (program) i mobiltelefonen som kan användas till att skicka pengar på ett enkelt och snabbt sätt när betalning skall utföras.

Swisha hit och swisha dit står det på diverse skyltar och plakat och då är det meningen att man skall betala en vara eller tjänst. Ibland kan det t.o.m. vara så att Swish är enda metoden att betala. Kort kan också gå men kontanter, icke! Det blir allt vanligare med det kontantlösa samhället.

Nu råkar det vara så att jag har ett bankkonto i kungariket med tillhörande Internetbank. Ett svenskt personnummer också. Det är grundförutsättningarna för att kunna använda Swish. Ja, förutom en mobiltelefon då, vilken också kan vara kopplad till ett finländskt telefonnummer.

Inför morgondagen beslöt jag mig för att testa Swish och gjorde därför ett försök att installera appen på min telefon. Jodå, det gick bra även om det var en flerstegsraket som skulle fyras iväg.

Först skulle Mobilt BankID installeras på telefonen, ett program som sköter identifieringen.  Sedan blev det dags att aktivera Swish appen i Internetbanken. Där blev det stopp. Fel format på telefonnumret fick jag som svar. Jag höll på en god stund och sökte svaret på gåtan tills jag blev tvungen att söka hjälp. Det gjorde jag via Facebook. Banken har naturligtvis en FB-sida. Där svarade Hampus snabbt men det blev inte mycket bättre för det.

Istället fick jag ringa upp banken i Sverige, vänta en kvart i kö och sedan fick jag träffa en dam som föreslog att jag skulle använda den äldre versionen av Internetbanken. Banken håller nämligen på att introducera en ny hemsida. Voilá, där satt den! I den gamla versionen fanns möjlighet att få mitt telefonnummer verifierat och nu gick allt åter som på räls. Swish är installerad och klar på min telefon!

Några reflektioner efter dagens övningar i cyberrymden:

Märkligt att jag inte kunde få detta enkla råd via Facebook: använd gamla versionen av hemsidan! Ok, Hampus var kanske inte så bevandrad i bankens hemligheter men visst hade det sparat både tid och pengar för mig.

Kösystemet var dock bra. Jag slapp lyssna på tråkig hissmusik. Istället informerades jag med jämna mellanrum om min plats i kön. Du har nu plats nummer 20, 19, 18 osv.

Fördelen med Mobilt BankID är att jag kan logga in på Internetbanken betydligt enklare. Bara att skriva min personliga kod i appen på telefonen så öppnas Internetbanken i datorns webläsaren och jag kan skåda alla miljonerna!

Samma är det om jag vill besöka en myndighet i Sverige, t.ex. Skatteverket eller Pensionsmyndigheten på Internet och kolla mitt personliga konto. Mycket smidig inloggning med Mobilt BankID!

Mobilt BankID är aktiverat i tre år, sedan måste det förnyas. Anteckning om detta gör jag i min kalender och om knappa tre år påminner mig kalendern om detta.

En sista reflektion är att samhället förändras, som det alltid gjort, och då gäller det att hänga med, annars blir man utesluten. Detta är inte så lätt för de äldre som aldrig, eller sparsamt, använder sig av nya tiders påfund och konster: Internet, mobilen, smart phone, sociala medier, Skype osv. För att inte tala om alla kanaler som finns på Internet vad gäller musik, film, underhållning, beställande av biljetter, tjänster och varor. Det gäller också att hålla reda på alla nya ord och termer

Dagens övning i Cyberrymden gick bra. Det enda som strulade till sig var att bankens nya hemsida inte fungerade som den skulle. Hade jag inte haft datorvana och lite envishet hade jag dock gått bet.

Nu återstår att hitta något lämpligt att köpa imorgon för att se om Swish också fungerar i praktiken. Kanske en kopp te med tillhörande tilltugg? Eller en korv i Helmers kiosk?

Någon som har erfarenhet av Swish eller annars något om detta?


Swish 

Resan till Umeå – Ingves & Svanbäck

Blir det kallt om tassarna kanske jag kan swisha till mig ett par vantar här?
Något mera is på älven antar jag att det finns nu jämfört med i november. – 15 C lovas i morgon lördag mitt på dagen i Umeå. Här hemma kring noll. Det är skillnad det på bara 100 km avstånd!
Vad är detta och/eller var finns detta i Umeå? – Ingen omöjlig uppgift!

9 kommentarer

 • Anneri

  Nog lever vi i föränderliga tider – och för det mesta är det bra. Men som du är inne på så blir många ”uteslutna” när vi, som nu, går mot ett kontantlöst samhälle. Jag är väl inte den som är mest bevandrad i den moderna tekniken men Mobilt BankID och Swisch använder jag regelbundet. Praktiskt på många sätt!

  • PJ

   Ja, vad jag förstår så är det mer eller mindre standard hos många i kungariket att använda Swish. När både Mobilt BankID och Swish väl är installerade så verkar det enkelt och praktiskt. Jag får väl mer eller mindre glömma inloggningsdosan som jag använt tidigare. En himla opraktisk grej, tyckte jag.

   • Anneri

    Ja nog är det praktiskt på många sätt, frågan är om det är säkrare? Men, en kan inte gå runt och vara rädd för allt heller!

 • MacLindhe

  För mig som bor i Kungariket är Swish suveränt. När jag har utställning frågar jag alltid kunderna om de kan betala med Swish. Pengarna kommer på mitt konto på studs, och ingen provision till skillnad från kortbetalning.
  Utmärkt också för små belopp pm man fikar med en vän och ska betala sin del.

  • PJ

   Ja, jag har förstått det. Snart är väl frågan vem som inte har Swish i Kungariket. Det blir test idag och sedan gäller det att ändra strömmen så att penningarna swishas till mig. Det vore verklign fint!

 • Erik Forsling

  Vad gäller bilden så visar den en detaljbild på Frimurarnas hus, Skolgatan 49 i Umeå. Hade lite problem med internet igår, men eftersom ännu ingen har hörsammat din efterlysning så svarar jag nu istället.

  • PJ

   Bravo, helt rätt! Ingen omöjlighet att lösa om man bara är lite intresserad!
   En annan sak är att jag knappt vet vad Frimurarordern står för. Människans utveckling och främjande av dygder, kanske?

 • Syster. yster d.y.

  Swisha finns också här, men inte lika allmänt som i Sverige. Med Aktia wallet kan du enkelt föra över pengar till en annan person, begräsat till 50 €/g och högst 150 €/ dag. Jag har inte testat ännu, men vem vet …..

  • PJ

   Jo, jag läste på lite mera om Wallet och där kan man tydligen också överföra pengar enbart med hjälp av mobilnumret om man har Wallet installerat. I princip ungefär som Swish. Nu gäller det att slå ihop Wallet och Swish så de gäller i både Finland och Sverige eller varför inte i hela Norden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *