Allehanda

Svinkallt uppdrag

Stod ute på byns begravningsplats i eftermiddagen. Vackert belägen vid strand och solnedgång. Idag var det dock kallt. En snål vind blåste från sydväst. Snön låg tjock över gravarna. Endast på ett ställe fanns det zero snö. Där fanns en öppning ned till moder jord. En ingift släkting fick sin sista vila där. Jag var anlitad som fotograf och filmare.

Vid sådana tillfällen är man klädd som sig bör i svart kostym, svarta skor och paletå som inte är vindtät. Snyggt och passande men kallt. Jag satsade på att inte använda handskar. Det var inte rätt val. Jag frös som en hund i händerna. Skakade. Dagens teknik tar dock hand om sådant som skakningar vid filmning. Förvisso svinkallt ute men i kyrkan var det ändå tempererat.

Jag tror jag gjorde ett bra jobb med kamerorna. Jag hade två. En som filmade, en som jag tog stillbilder med. Kände mig lite proffsig. Skämt åsido, glad amatör jag är. Känns ändå fint att kunna hjälpa en efterlevande att minnas denna stund när ens livskamrat lämnar denna värld.

Fotograferingsuppdrag är ändå inte min grej. Det ställer vissa krav på att leverera. Värst är bröllop. Detta är ett tillfälle som icke må förspillas! Tänk om minneskortet pajar och ingen dubblett finns. Eller fokuseringen blir kass på riktigt! Därför är mitt råd att anlita flera fotografer. Alla behöver inte vara proffs eller semiproffs. Ofta får man fina situationsbilder med en vanlig mobilkamera. En fin bild med barnbarnet som kramar sin mor/far/mor kan vara lika mycket värd som en knivskarp bild på brudparet!

Fotograferar/filmar ni på beställning – inte bara begravningar och bröllop – och hur lyckas ni? Några knep ni vill dela med er av?

Maxmo kyrka där ceremonin inleddes.

2 kommentarer

  • notgubben

    Någon enstaka gång har jag fotograferat begravningar. Jag tycker att bästa platsen är uppifrån orgelläktaren. Där kan man röra sig fritt från sida till sida utan att störa ceremonin, och med ett zoomobjektiv får man ändå närbilder.

    • PJ

      Det är en god idé! Speciellt vid en begravning kan man inte klampa omkring hur som helst. Vilket omfång har ditt zoomobjektiv? Jag har ett 70-300 av billigare sort men har aldrig blivit riktig nöjd med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »