Allehanda

En bok ALLA borde läsa!

Vi överöses dagligen med en mängd information, fakta, statistik, upplevelser och påståenden. Vi borde med andra ord vara väldigt kunniga om världens tillstånd. Så är inte fallet om man får tro Hans Rosling och vad han skriver i sin bok ”Factfulness”. Egentligen vet vi mindre än vad schimpanserna gör, menar han.

Hans Rosling var en av nya tidens folkupplysare tills han dog i cancer i vintras. Vem minns inte hösten 2015 när han presenterade flyktingsituationen i Syrien under flyktinggalan ”Hela Sverige skramlar” så att alla förstod. Alla som ville förstå. Att sedan Sverige(o)vännerna helt skamlöst vände hans presentation till att vi skall hjälpa enbart på plats och inte i Norden är en annan sak. Hans menade att vi skall hjälpa både på plats ute i världen och på hemmaplan.

Boken ”Factfulness” har utkommit i år efter hans död med hjälp av hans son Ola Rosling och hans svärdotter Anna Rosling Rönnlund, även de aktiva i stiftelsen Gapminder.

Han delar in boken i kapitel som handlar om olika instinkter vi har och som ofta leder oss fel i förståelsen av välden. Vidare anser han att massmedia ofta avstår från goda och långsamma nyheter till förmån för dramatiska och dåliga nyheter. En katastrof intresserar oss människor mycket mera än gradvisa förbättringar vilket gör att dessa inte lyfts fram i mediebruset och vi människor tror därför att allting blir sämre och sämre, speciellt som vi gång på gång får höra om samma olycka och elände. I verkligheten förbättras världen hela tiden även om det fortfarande finns stora och allvarliga problem. T.ex. menar han att en sak kan vara fortsatt dålig men ändå ha förbättrats. Det går åt rätt håll.

Han delar inte in världen i i-länder och u-länder, något som han anser är en förlegad modell, utan i inkomstklasser. Klass 1, de människor/länder som förtjänar max. 2 dollar per dag, klass 2 = 2-8 dollar per dag, klass 3 = 8-32 dollar per dag, klass 4 de som tjänar mera än 32 dollar per dag. Måtten tar hänsyn till prisnivån i länderna. Vi i västvärlden tillhör klass 4. Han visar med bubbeldiagram över tid hur länder lyft sig från klass 1 allt högre upp i förtjänstklass. Andra händelser är nedgången av barnadödligheten i världen och antal födslar per kvinna samt förbättringen av utbildningen för världens kvinnor. Fakta som även högt utbildade och människor i ledande positioner har helt fel uppfattningar om. Så är det på område efter område, vi går på instinkt och inte på fakta.

Att förstå statistik och det flöde av information vi dagligen tar del av, på ett eller annat sätt, är inte alltid lätt. T.ex. hur stor del av mänskligheten är extremt fattiga, alltså med en inkomst under 2 dollar per dag? De flesta tror att det är betydligt större andel än vad det är i verkligheten. Vi är i detta nu ca 7,6 miljarder människor på jorden. Av dess är mindre än 1 miljard extremt fattiga.

Jag gör ingen fullständig recension av boken utan plockar lite här och där för att blixtbelysa innehållet och skapa tankeställare:

  • Saker och ting kan vara både dåligt och bättre på samma gång
  • Varning för rosenröda skildringar av det förflutna
  • Jämför, sätt siffror och fakta i sitt sammanhang, tidsmässigt och i förhållande till andra likvärdiga länder/situationer
  • Samla exempel på kulturella förändringar. Dagens kultur måste inte vara gårdagens och inte heller morgondagens.
  • Se upp med enkla idéer och enkla lösningar
  • Världen kan inte förstås utan siffror, men den kan inte heller förstås enbart med siffror.
  • Leta efter orsaker, inte en skurk
  • Leta efter system, inte hjältar
  • Insistera på data
  • Varning för spåmän. Akta dig för prognoser som inte redovisar osäkerheten

För ett par tre år sedan ville Medborgarinstitutet i vår kommun ha förslag på kurser och föreläsningar. Jag nappade på invitationen och skickade förhoppningsfull in förslag på en kurs eller föreläsning som skulle lära oss att bli källkritiska och förstå och tolka statistik. Vad hände? Ingenting, naturligtvis. Kanske ansågs förslaget inte locka folk, kanske fanns inte lärare/sakkunniga i ämnet eller så togs förslaget emot med en gäspning. Jag vet inte vilket men inget hörde jag om mitt förslag.

Behovet av källkritik och förståelse av statistik är idag ännu större i dessa lögnens och manipulerandets tidevarv. Med ganska enkla medel kan även vanligt folk förstå och ifrågasätta fakta och påståenden om bara viljan och intresset finns. Denna bok är ett av dessa medel.

Bill Gates tyckte att denna var en av de viktigaste böcker han någonsin läst; jag kan bara instämma! Köp den, låna den och läs den; jag kan garantera att du får en och annan tankeställare och flera aha-upplevelser och förhoppningsvis blir världen en bitteliten smula bättre.


Hans Rosling Wikipedia

Gapminder

Factfulness : Tio knep som hjälper dig förstå värld – Adlibris

[youtube=https://youtu.be/pHEsjQEsVyk]

Detta är en bild från årets Kaustinen Folk Music Fesival. Maloune Prévaly, en medlem i gruppen Chouk Bwa från Haiti, ett av Latinamerikas fattigaste länder. Samtidigt är det skäl att komma ihåg att alla är inte fattiga i fattiga länder på samma sätt som att alla inte är rika i rika länder.

Enligt Hans Rosling är främst kvinnor i fattiga länder förmodligen lösningen på  avskaffandet av den extrema fattigdomen i världen. Att de får utbildning och ekonomiska resurser i microformat.

 

 

2 kommentarer

  • annepauline

    Jag har hört och läst en hel del om den boken men jag har inte läst den själv. Än. Hm, jag har liksom inte fastnat för boken på något sätt eller vis men nu när du rekommenderar den känner jag att jag måste läsa den.

    • PJ

      Trots att boken behandlar sådana ämnen som statistik, kritiskt tänkande och fakta om världens problem och utveckling är den förvånansvärt lättläst. Tunga ämnen som blir begripliga men framför allt ger boken hopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »