Allehanda

Jag, en Baby Boomer

Idag fick jag lära mig något nytt. Jag tillhör Baby Boomers eller bara Boomers! Vad i all världen är det för något? Efter visst googlande fick jag reda på att det är generationen som föddes 1945-1964. Fast egentligen fick jag inget uttömmande svar.

Beroende på när man är född så indelas man i grupper och betraktas som en del av fem generationsmarknader. Alltså vad vi förväntas konsumera, bete oss samt lockas till köp och konsumtion. Om jag fattat det hela rätt. Begrepp som används av marknadsförare och reklammakare.

Soldatgenerationen (födda 1905–1924)
Den tysta generationen (1925–1944)
Baby Boomers (1945–1964)
Generation X (1965–1984)
Generation Y (1985–2009)
Generation Z (2010 – )

Den som vill bekanta sig närmare med vad de olika generationerna står för kan läsa följande blogginlägg ”Våra fem generationsmarknader” på bloggen Brand-Man. Det är därifrån jag hämtat ovanstående lista. Generation Z finns inte med där men det lär finnas en sådan generation också, de som idag är barn under 10 år. Inlägget är 10 år gammalt och saker och ting förändras men jag antar att det mesta som skrivs i detta inlägg är relevant även idag. Det finns också andra indelningar av åldersgrupperna men ni fattar systemet.

Det hela började med att jag läste en artikel i dagens Vasabladet om Youtubern Beata Rodas (Paqpa på YouTube) från Vasa som gör videor om spel och spelmiljöer. Hon har 220 000 följare på YouTube och kan därför försörja sig på reklamintäkter från YouTube.

I artikeln (Youtubaren Beata har 200 000 vänner, Vbl) påstås att ”Texten som given mediatyp får flytta på sig när de unga bestämmer”. Det föranleder mig att tänka på att många ungdomar (generation YZ) idag läser allt färre böcker. Speciellt pojkar. Enligt artikeln vill ungdomar ha bild, video och ljud och vad passar då bättre än spel och videor på YouTube. Men hur bra är det? Hur utvecklas språk och tankeförmåga för de som inte läser andra böcker än läxor. Hur utvecklas deras analytiska förmåga och förståelse för andra människor? Och drabbas inte fantasin som jag tror har en god grund i bokläsandet? I böcker är man tvungen att skapa sig en egen värld för att hänga med i handlingen medan i spel, videos och filmer finns denna värld fix färdig.

Får det skrivna ordet mindre betydelse i framtiden? Och hur går det med bloggandet? Hur många ungdomar läser bloggar idag? Jag tror då inte många av generation Y och Z läser denna blogg i alla fall, om ens någon. Är bloggandet på väg ut?

Det finns också exempel på bloggar som varit/är stora än idag men som alltmera sysslar med vloggning på t.ex. YouTube och där får internationellt mycket stora skaror som följare till deras videor. Ett exempel är Jonna Jintons Youtube-kanal med över 1 miljon prenumeranter och vars mest tittade video har setts närmare 9 miljoner gånger. Hennes videor görs på engelska och har därför helt andra möjligheter att nå ut i världen än hennes blogginlägg på svenska. Mediet video har helt säkert också en stor del i framgången. Jag kan förstå utvecklingen men saknar samtidigt det skrivna ordet som inte alltid behöver vara så genomarbetat och tidskrävande utan mera spontant.

Det finns naturligtvis skillnader mellan generationer men samtidigt tycker jag att man inte alltför mycket skall dela in folk i olika åldersgrupper. Personligen vill jag kunna tala och umgås med alla åldrar på ett naturligt sätt, allt från små barn till de som idag närmar sig hundra. Det handlar mycket om hur öppen man är och hur bra man tar till sig nya saker samtidigt som man också måste förstå historien och det som varit. Det gäller att vara nyfiken på de människor man möter och tro gott om dem tills de visar motsatsen. Oberoende om det är Soldatgenerationen eller generation Z. Tyvärr inte alltid lätt för likgiltighet och fördomar kan finnas hos alla generationer.


Jonna Jinton – YouTube

Inte en Baby Boomer så långt ögat kan nå. Låt se, var kan detta vara?

12 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »