Allehanda

Utsändning med förhinder (på nätet)

Ibland är det märkligt hur saker och ting sker, slag i slag. Liksom på varandra följande. I förrgår tog jag med en berättelse på dialekt, idag får ni höra hur denna dialekt låter. Om ni bor i republiken vill säga. Åter har vi problemet med den heliga upphovrätten. Bara för att det spelades några högst alldagliga poplåtar i ett radioprogram, till på köpet med många år på nacken, så får inte programmet höras utanför republikens gränser via Internet. Jag blir högst frusterad. För intresserade, utrikesboende hade det varit en möjlighet att stifta bekantskap med dialekten i vår by. Ni kan tyvärr känna er blåsta!

Jag fick igår kväll ett telefonsamtal: samling vid byastugan kl. 10. Radio Vega, den finlandssvenska radion, aviserade besök i byn och min närvaro var önskvärd. OK, jag fann för gott att infinna mig och idag var Rundradion på plats (så hette radiobolaget i republiken en gång i tiden, nu är det mera modernt med Vega).

Programmet heter ”Österbottnisk förmiddag” och sänds på fredagar. En plats eller by besöks och lyssnarna får först gissa vilken ort som avses. Idag var det vår tur. Därefter följde ett trevligt samkväm med mikrofonen i mitten. Kaffebordet var framdukat och reportern kom in genom dörren när det var dags för livesändning. Undertecknad harklade sig och strök med kammen ett extra varv genom glesnande tofsar.

Jag tror vi skötte oss ganska bra; själv är jag helt nöjd med min insats. Jag berättade lite om bloggen, som reportern upptäckt, och propagerade för att unga familjer skulle flytta till byn. Hör upp, här finns det space, lugn och ro, nära till naturen!

Här nedan finns en länk till programmet, ni andra får nöja er med en bild.

http://arenan.yle.fi/radio/1804426

oxkangar 2013
Reporter Jan Jacobson på plats

21 kommentarer

 • Erik Forsling

  Tyvärr, länken fungerar i alla fall inte i Norra Uppland – och inte enligt utsago ö.h.t. utanför Finland. På dator tror jag dock att direktsändningen skulle ha fungerat (d.v.s. det konkreta sändningstillfället på Radio Vega). Trist sådant här!

  • PJ

   Vissa program har de klippt bort musiken så att bara talet hörs och då går det bra att lyssna utrikes. T.ex. programserien med Sommarpratarna var ett sådant program. – Trist är ordet!

  • PJ

   Det finns kanske möjligheter att gå runt detta med landstillhörighet, dock har jag själv ingen sådan lösning för de utrikes bosatta. Tyvärr.

   • Erik Forsling

    Det finns möjligheter. Min son i Kanada gör det ständigt, för att kunna nyttja Sveriges Radio och SVT Play – tror jag det heter. Skulle skriva detta redan igår, men hesiterade, eftersom jag inte vet hur bra idén med hans fantastiska proxyprogram ”Hidemyass” är. Det lär radera alla spår av den verklige avsändaren, och man kan få ip-nummer från turkmenistan – om man vill få deras reklam på sina googleträffar. Men ett menigsutbyte på ett (ö)känt debattforum fick mig att tveka.

    Nåja, han betalar för sitt abbonemang, men resonemangen jag antyder ovan, verkar vara gratistjänster. Själv står jag utanför – ibland tyvärr, för det skulle ha varit ett trevligt helgnöje att få lyssna till när herr bloggägaren där på andra sidan vattnet lade ut texten, och erbjöd sin dialekt i (nästan) realtid!

    • PJ

     Det finns säkert möjligheter. Jag laborerade igår med att försöka hitta en proxyserver med svenska ip-nummer men lyckades inte på direkten få en som fungerade som jag ville.

     Jag har ju figurerat redan två gånger i media detta år så jag börjar bli van. 😉 Snart får jag väl göra en videoblogg som kompensation. Vid närmare eftertanke, där går nog gränsen för mitt bloggande.

     • Erik Forsling

      Du får väl helt enkelt försöka med ”hidemyass”, men jag lämnar inga garantier. Sonen lovprisade det. Debattforumet jag nämnde gjorde mig osäker … Men ni har väl en IT-avdelning även i Saltgruvan. Anlita den, och du känner säkert medarbetarna så pass bra att du vet om du ska ha en liten påse bullar med dig!? Ojdå, här sitter man visst och inspirerar till rena mutbrott!

      En videoblogg vet jag inte ens vad det är, men jag tror att jag kanske fattar …

     • PJ

      I detta fall tror jag nog att man är själv bästa dräng. Just nu är det lite mycket på gång men sedan kanske jag har möjlighet att forska i detta.

      En videoblogg? Jo, då agerar bloggskribenten både skådespelare, regissör, filmare och manusförfattare och talar rakt in kamera av valfri sort och sedan läggs videosnutten in på bloggen. Vips har vi en enkel videobloggl

 • kicki

  Intressant att lyssna på så här i efterhand. Brukar väldigt sällan lyssna på radio och gör jag det så blir det i efterhand när något intressant program diskuteras.

  • PJ

   Jag lyssnar en hel del på radio men kanske inte på det sätt som vanligt folk gör. Av de vanliga radiokanalerna är Radio Vega och P3 de som jag lyssnar på i bilradion men hemma blir det mest via nätet. Fint att kunna höra många program i efterhand.

  • PJ

   Visst är det förargligt. Det finns dock möjlighet att lyssna på några österbottniska dialekter via http://swedia.ling.gu.se/
   Klicka på ”Välj landskap eller ort” och längst till höger finns också Österbotten och den kommun där jag bor; Vörå. Dialekten i Närpes är den kanske mest märkvärdiga.

  • PJ

   Det var ju ett intressant program som också kan höras utrikes. Jag testade lite med att hitta proxy server i kungariket för se om jag kunde se något av SVT Plays program som inte visas utrikes men så långt lyckades jag inte hitta rätt server.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »