Databiten,  Upplevelser

Framme i Haparanda

Igår, 15 maj, kom jag fram till Haparanda. Gångandes med start första januari från backen i Oxkangar där jag bor.

I mitten av december (2019) beslöt jag att satsa mera på motion och hälsa. Alltså inte vid nyår som annars är mycket vanligt. Jag tjuvstartade något för att vid klockslaget 00:00 nyårsnatten kunna säga att jag var gott på väg. Före alla andra med förhoppningsfulla nyårslöften.

Allt gick väl och jag fortsatte nästan varje dag in på det nya året att vandra några kilometer, noterad av appen Sports Tracker i mobiltelefonen. Minuter blev till timmar och meter till kilometer och mil. Allt bokförs i ett Excel-ark och rutten ritas ut på Google Maps dag för dag. Karleby, Kalajoki och Uleåborg, vi närmade oss Torneå.

Tittar jag i Sports Tracker har jag hittills i år motionerat 93 timmar, mest med gång, lite grann med cykel. Med gång 414 km. Nu när sommaren närmar sig blir det mera cykel men till hösten ökar gåendet igen.

Säkert finns de som motionerat mycket mera men jag är nöjd med mitt resultat för det blir betydligt mera än ifjol.

Igår nådde jag som sagt Haparanda längs riksåttan och vägnamnet övergick till E4. Jag fortsätter på andra sidan riksgränsen söderut. Få se hur långt jag nedåt längs Sveriges östkust jag når innan detta år är slut?

Metoden är min egen och efter varje pass har jag zoomat ned till marknivå på Google Maps med hjälp av Street View för att se hur det ser ut. Mera än 95 % finns skog eller skogsliknande miljö längs rikåttan norrut. Sådant har det sett ut efter nästan varje pass när jag kikat runt i Street View där jag hamnat. Ibland har det hänt sig att jag velat gå en bit till, för att t.ex. se en älv eller något annat och då har åter dragit på mig skorna och gått en extra bit här hemma bara för att komma lite längre norrut på Google Maps.

Trodde du att jag begivit mig till Haparanda på riktigt? I så fall lurade rubriken dig. Jag är nog hemma ännu även om jag mycket väl skulle kunna besöka kungariket.

Naturligtvis kommer jag att fortsätta. Vandring är något av det bästa som finns för kropp och själ. Tyvärr har jag senaste veckan haft lite problem med ryggmuskulaturen men jag försöker ändå trava på så gott det går.

Vandring och promenad har verkligen blivit pop under Corona pandemin. Jag tycker att jag ser folk överallt på vägarna och via sociala medier kommer bilder och rapporter om ökat promenerande. Även användandet av vandringsleder ser ut att öka. Jag brukar säga att inget är så dåligt att det inte har något gott med sig också och ökar motionerandet är det bara bra.

Hur motionerar du? Promenad, cykel, simning eller annat? Använder du någon app för att hålla koll på din aktivitet?

Här ser ni den blå rutten jag promenerat till Haparanda. 414 kilometer. Med bil hade det tagit  drygt fem timmar utan paus. För mig tog det knappt 90 timmar med mitt virtuella gående.

I Google Maps kan man räkna ut hur långt det är till ett ställe och hur länge det tar att köra dit eller på annat sätt.  Välj en punkt på Google Maps, högerklicka och välj ”Vägbeskrivning härifrån”. Välja sedan vart du vill åka  och gör samma där, högerklicka och välj ”Vägbeskrivning hit” så vips har Google Maps ritat ut ett eller flera alternativ du kan köra, gå, cykla osv. Det är denna funktion jag använder för att se vart jag hamnar. Behöver man justera den röda markeringens läge för att få rätt antal kilometer så är det bara att dra den med musen till ett annat ställe.

Var finns Street View på Google Maps? Ser du den lilla gula gubben nere i högra hörnet? Ta den med musen och dra den till en plats på en väg som färgas blå. Där kan du släppa gubben och strax kan du se hur där ser ut när du snurrar runt.
Hur lämnar du Street View? Uppe till vänster finns en liten vit pil. Tryck på den.
Det blev också lite Databiten här på slutet, ser jag.

 

Haparanda – Här finns en länk till det Street View som mötte mig igår när promenerat färdigt för dagen. Bara att vända och vrida med musens hjälp så kan man se sig omkring. Som synes var inte IKEA långt borta. Senare idag sätter jag fart mot Töre.

Sports Tracker – Deras hemsida där man kan skapa och logga in till eget konto.

Sports Tacker – Här kan man ladda ned appen till sin telefon

Jag har använt Sports Tracker i många år. Bland annat på mina resor där jag i efterhand kan se var jag befunnit mig och hur jag gått. Mycket praktiskt.

4 kommentarer

 • E

  Ha, jag blev lurad! Jag trodde faktiskt du hade gett dig av till Haparanda på riktigt. Men vilken bra ide, det här ska jag börja med också! Jag har också Sportstracker i min lur, men glömmer ofta att starta den när jag ger mig ut. Hitills i år har jag bara fått ihop 29 timmar eller 112 km. Ibland har jag haft trackern på då jag gått i affärer och då blir det inte många kilometer per timme.
  Tror dock att jag ger mig av söderut, t.ex till syrran i Lojo. Få se hur länge det tar innan jag är framme. Tack för tipset!

  • Per

   Så roligt att du gillar idén med att följa hur långt man går på Google Maps. För mig är det en extra sporre att kunna se var jag befinner mig efter att totalt gått si och så långt.
   Är du riktigt flitig och håller dig längs kusten så är du snart i Ryssland. 🙂
   Få se, med 112 km längs riksåttan borde du befinna dig strax söder om Vasa.
   Du får nog aktivera appen lite oftare för att hinna fram till jul till din syster. 🙂

 • annepauline

  Du lurade mig rejält: Vad i hela friden gör han i Haparanda? Hann jag tänka. Det är samma sak här, massor av människor som är ute och promenerar eller springer efter corona utbrottet. I vanliga fall brukar det mest vara hundägare som är ute och går. Det skrivs mycket om hur nyttigt det är att promenera. Jag tror på det. Inte behöver man lyfta vikter på gym, det verkar ju närmast osunt som de stånkar och stönar när de håller på, haha. Jag tycker om att promenera men har ingenting som visar hur långt jag egentligen gått. Hm, det här Sports Tracker verkar fiffigt. Hur jag nu ska få till det. Det skulle ju vara roligt att gå ch gå och mitt i allt vara i Kirkenes.

  • Per

   Egentligen var det inte meningen att luras genom rubriksättningen. Jag tyckte helt enkelt att den var bra och då blev det så.
   Promenad är både nyttigt och enkelt. Lämpligt klädd och med bra skor på fötterna så kommer man långt, bokstavligt talat. Har man sedan en fin terräng eller miljö att gå i så är det full pott.
   Jo men det är bara att ladda ned appen till din mobil och skapa ett konto på Sports Tracker hemsidas så funkar det. Lite inställningar på appen, vad du skall göra, t.ex. löpning, promenad, skidor, åka bil…. Jo det finns också där. Många olika aktiviteter att välja bland. Jag brukar också ha valt att appen skall inte räkna gång som går långsammare än 2 km/h. Det känns lite dumt om jag blir ståendes och prata med folk och appen fortsätter att räkna tiden då. Inte alls svårt. Sedan kan du på en karta se var du gått.

   Kirkenes är inget dåligt mål. Lycka till! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »